Nei, frokost er ikke «dagens viktigste måltid»

Spis når du vil, mener ekspertene.

FROKOST er dagens første måltid, men du trenger ikke å tvinge i deg mat klokka 7 hvis du ikke er sulten.
Publisert

(SIDE2): Frokosten er dagens første måltid og vi hører også ofte at «frokost er dagens viktigste måltid».

Men hvor sann er egentlig denne påstanden?

Viktigere å spise ordentlig mat

- Mange hevder at vi trenger å spise for å holde blodsukkeret i sjakk, men dette stemmer ikke. Det er ikke på grunn av blodsukkerreguleringen som gjør at mange trenger å spise oftere, det er andre mekanismer som styrer om du er trøtt, sint eller irritert, sier den svenske ernæringsfysiologen Anki Sundin til Hälsogranskaren, som er en del av den svenske avisen Metro.

Heller ikke Livsmedelsverket, som tilsvarer det norske Mattilsynet, vil uttrykke at akkurat frokosten er viktigere enn andre måltider, eller at det å spise frokost er avgjørende for om du har en god dag eller ikke.

KAN VÆRE LURT: For eksempel bør barn og unge spise noe mat om morgenen for å opprettholde konsentrasjonen når de skal på skolen. 

Åsa Brugård Konde, som arbeider som ernæringsfysiolog i Livsmedelsverket, sier at det som er viktig når det gjelder kosthold er at man spiser ordentlig og næringsrik mat fremfor masse godteri, snacks og brus.

Kan være smart

Når det er sagt så påpeker Anki Sundin at det er mange som synes det er viktig å spise frokost.

For eksempel så er det gunstig for en diabetiker å spise regelmessige måltider for å ha en viss kontroll på blodsukkeret samt at det finnes flere studier som viser at frokost er viktig for barn og unge for å opprettholde konsentrasjonen når de skal på skolen.

- Dropp frokosten og gå ned i vekt

I januar tidligere i år skrev forskning.no om ernæringsprofessor Birger Svihus som mente at hvis folk ikke er sultne på morgenen, så er det heller ingen grunn til å spise. Det gjelder spesielt for de som ønsker å gå ned i vekt, ifølge ernæringsprofessoren.

- Vi er oppvokst med at vi tror vi må spise hver tredje time, at vi må ha i oss frokost og at vi blir slappe og uopplagte dersom vi ikke spiser jevnlig. Dette er rådene myndighetene har gitt i årevis, og som vi har tillit til, uttalte Svihus.

- Det finnes ingen fasit for hvor ofte man bør spise, og derfor kan du tilpasse måltidsrytmen til det som passer deg best, var ett av rådene fra kostholdsseksperten.