Nå blir ferdigrettene sunnere

Se hva Fjordland skal gjøre nå.

Publisert

(SIDE2): Nå blir det enda mer grønnsaker i Fjordlands ferdigmiddager, skriver Nofima på sine nettsider.

Fokus på grønnsaker

Fjordland har de siste tre årene vært prosjekteier i forskningsprosjektet «NordGrønnSousVide», mens selve forskningen er ledet av seniorforsker Gunnar Bengtsson ved matforskningsinstituttet Nofima.

Målet har vært å utvikle nye og smakfulle retter med flere sorter norske grønnsaker og det treårige forskningsprosjektet er akkurat avsluttet.

- Grønnsaker er en viktig del i et måltid, og med dette prosjektet ønsker vi å øke andelen sunne og populære grønnsaker i varmretter. Utfordringen er at tradisjonell tilberedning kan gi grønnsakene løs konsistens og dårlig farge, i tillegg til å ødelegge næringsstoffer, forklarer Bengtsson.

KYLLINGRETT FRA FJORDLAND: Det er ikke mye grønt å spore i denne middagen til ferdigmat-giganten, men det håper Fjordland nå vil endre seg.

Bevarer næringsstoffene

I utviklingen av de nye rettene brukes metoden sous vide. Denne teknikken går ut på at råvarene legges i poser, og så varmebehandles skånsomt i vann eller damp.

Dette bidrar til å bevare den gode smaken, og alle næringsstoffer ivaretas bedre enn ved koking i kjele.

- De norske rotgrønnsakene blir veldig bra når de tilberedes med sous vide-metoden. Gulrøtter, purre, hvitkål og kålrot er blant de norske grønnsakene Fjordland bruker i dag, sier forteller prosjektleder og kokk Øivind Fosvold i Fjordland.

Fjordland-kokken legger til at selskapet nå jobber med å finne frem nye arter og sorter som kan bli minst like gode, i tillegg til å øke kvaliteten på de grønnsakene man allerede bruker.

– Flere av forsøkene har gitt gode resultater. Vi er derfor overbevist om at det snart vil komme nye retter fra oss, avslutter Fosvold.