Nå blir ferdigrettene sunnere
Se hva Fjordland skal gjøre nå.

(SIDE2): Nå blir det enda mer grønnsaker i Fjordlands ferdigmiddager, skriver Nofima på sine nettsider.
Fokus på grønnsaker
Fjordland har de siste tre årene vært prosjekteier i forskningsprosjektet «NordGrønnSousVide», mens selve forskningen er ledet av seniorforsker Gunnar Bengtsson ved matforskningsinstituttet Nofima.
Målet har vært å utvikle nye og smakfulle retter med flere sorter norske grønnsaker og det treårige forskningsprosjektet er akkurat avsluttet.
- Grønnsaker er en viktig del i et måltid, og med dette prosjektet ønsker vi å øke andelen sunne og populære grønnsaker i varmretter. Utfordringen er at tradisjonell tilberedning kan gi grønnsakene løs konsistens og dårlig farge, i tillegg til å ødelegge næringsstoffer, forklarer Bengtsson.

Bevarer næringsstoffene
I utviklingen av de nye rettene brukes metoden sous vide. Denne teknikken går ut på at råvarene legges i poser, og så varmebehandles skånsomt i vann eller damp.
Dette bidrar til å bevare den gode smaken, og alle næringsstoffer ivaretas bedre enn ved koking i kjele.
- De norske rotgrønnsakene blir veldig bra når de tilberedes med sous vide-metoden. Gulrøtter, purre, hvitkål og kålrot er blant de norske grønnsakene Fjordland bruker i dag, sier forteller prosjektleder og kokk Øivind Fosvold i Fjordland.
Fjordland-kokken legger til at selskapet nå jobber med å finne frem nye arter og sorter som kan bli minst like gode, i tillegg til å øke kvaliteten på de grønnsakene man allerede bruker.
– Flere av forsøkene har gitt gode resultater. Vi er derfor overbevist om at det snart vil komme nye retter fra oss, avslutter Fosvold.