Marie (25) kan dø av mus og hvitløk

- At jeg ikke kan dra på sommeravslutninger med datteren min er vondt.

EKSTREMT HYPERALLERGISK: Marie Mellum (25) fra Elverum har ekstrem hyperallergi mot hvitløk, fisk og papegøye. Og ellers allergisk mot alt, unntatt kylling, biff, insekter og vann.  Foto: Cathrine Loraas Møystad (Østlendingen)
Publisert

(Østlendingen): Marie Mellum fra Elverum kommer seg ikke på jobb, kan ikke stikke innom butikken og handle eller bli med datteren på skoleavslutning.

un er allergisk mot mat, matos og lukter.Den sosiale og friluftsglade jenta har hele livet vært allergisk. Mot dyr, pollen, gress, blomster, fisk, frukt, bær, nøtter, grønnsaker og hvitløk. Men hun har håndtert det, og holdt seg unna det hun ikke har tålt.

Sensommeren i fjor var hun på kafé i Leiret. Helt uforvarende slikket hun i seg en dråpe hvitløksdressing. Halsen hovnet opp, og hun var i ferd med å kveles. Hun ble sendt direkte på akuttmottaket på sjukehuset, og reddet.

Det har senere blitt mange turer dit, for hun har utviklet «ekstrem hyperallergi mot hvitløk». Det er ikke så mange som har denne varianten, faktisk ingen i Norge.

Rikshospitalet har henne til undersøkelser, men hvordan de skal hjelpe henne, er ikke avgjort.

Men det er ikke bare hvitløk hun er ekstremt hyperallergisk mot. Mus er hun også allergisk mot.

– Det er litt dumt når naboens katt fanger mus og helst vil legge fangsten på dørmatta mi.

Da sparker hun matta så langt hun kan, og løper inn og tar mer medisiner. Hun tar fra morgenen av tunge medisiner, fyller eventuelt på i løpet av dagen hvis det blir for mye allergener. Dessverre lager ikke medisinene sterk nok beskyttelse.

– På akutten har de lest gjennom journalene mine, og summert opp. Siden oktober har jeg blitt lagt inn 30 ganger, sier Marie.

– Hvordan unngår du innleggelse?

– Det hjelper å være inne, hjemme i leiligheten. Det hjelper å ikke dra på Kremmertorget eller kjøpesentre, for der er det mye matos i lufta. Folkesamlinger er ikke bra. Folk bruker parfymer, de spiser hvitløk og det reagerer jeg på, sier Marie.

– Hvordan merker du det?

– Det begynner å prikke i tunga. Da må jeg sette en adrenalinsprøyte. Jeg går alltid med tre sprøyter på meg.

Marie er allergisk både mot hvitløk i mat og i matos.

– Maten jeg spiser må være klinisk ren for hvitløk. Men det er hvitløk omtrent i alt. Krydder, ferdigmat, pølser, pålegg, sauser. Ikke kan jeg spise fisk heller, og må unngå mange brødtyper fordi det er fiskemel i det. Derfor må jeg lage all mat fra bunnen av.

– Hvordan skaffer du deg mat når du ikke kan gå på butikken?

– Det gjør moren, faren og kjæresten min. Vi må planlegge det nøye, for de kan ikke bare dra og plukke en vare. Den må være ren. Kyllingfilet og biff er ren mat. Men jeg blir forferdelig lei av det samme.

– Hvordan er det å leve slik?

– Helt jæ....ig. Å være isolert er det verste. Jeg er så sosial. Og at jeg ikke kan gå på jobb, eller dra og handle min egen mat. Jeg blir umyndiggjort og funksjonshemmet av det. At jeg ikke kan dra på sommeravslutninger med datteren min, er også vondt, sier Marie Mellum.

Hun er mor til Åshild (8), vikar i en barnehage og er en eksamen unna førskolepedagog.

Les flere saker fra Østlendingen her!