Fryktet blodpropp

Legene trodde Malins (27) blåmerker var blodpropp. Sannheten fikk dem til å le

– Det flaueste jeg har opplevd.

BLODPROPP: Malin er 23 uker på vei og ble plutselig blå oppover lårene. Da begynte hun og legen å frykte at det var blodpropp.
BLODPROPP: Malin er 23 uker på vei og ble plutselig blå oppover lårene. Da begynte hun og legen å frykte at det var blodpropp. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg er gravid i uke 23 og må derfor på hyppige dobesøk. Da jeg dro ned buksa, la jeg merke til at jeg var blå oppover lårene, noe jeg ikke var en time tidligere. Jeg tenkte umiddelbart at det var blåmerker. Jeg ble bekymret og fryktet det kunne være blodpropp, forteller Malin Haraldsen (27) til Klikk.no.

Fire måneder tidligere hadde Malin vært hos legen og fått påvist forhøyede verdier, som kan være tegn på blodpropp.

Hun fikk tydelig beskjed om at dersom det oppsto noen plutselige, tette blåmerker, eller hvite flekker på huden, skulle hun oppsøke legen med en gang for å undersøke om det er blodpropp.

BLÅ OPPOVER LÅRENE: Da Malin så at hun plutselig var blå oppover lårene, fryktet hun at det var et tegn på blodpropp.
BLÅ OPPOVER LÅRENE: Da Malin så at hun plutselig var blå oppover lårene, fryktet hun at det var et tegn på blodpropp. Foto: Privat

Hun hadde også opplevd litt smerter i ankelen noen dager tidligere, som forsterket frykten.

På dette tidspunktet var hun på besøk hos kjæresten sin i Danmark. Hun ble bekymret og ba kjæresten om å ringe legevakten klokken ett på natten siden han kan språket.

Kjæresten forklarte situasjonen, og de fikk beskjed om å komme inn på legevakten med en gang.

Les også: Gina (26): – På bare to år gikk jeg opp hele 14 kilo

Bekymret for barnet

– Det ble utført blodprøver, som igjen påviste forhøyede verdier, forteller Malin.

Legene kjente og presset på de blå områdene på lårene hennes, og ettersom Malin har Multippel sklerose (MS), kjente hun smerter da de berørte lårene hennes.

– MS er en nevrologisk sykdom, og på grunn av den opplever jeg å ha smerter relativt ofte, mens andre ganger kan jeg bli helt nummen og ikke kjenne noe. Jeg sa tydelig ifra at jeg ikke visste om smertene skyldtes de blå merkene eller sykdommen min.

BLÅ FINGRE: Fingrene til Malin ble også blå, noe som fikk henne til å stusse.
BLÅ FINGRE: Fingrene til Malin ble også blå, noe som fikk henne til å stusse. Foto: Privat

Etter en liten stund ble fingrene til Malin blå.

– Da jeg vasket hendene mine, ble blåfargen sterkere. Jeg begynte å lure på om det kunne være den blå buksen jeg hadde på meg som farget av.

Kjæresten hennes gnikket på buksen i lenger tid uten å bli blå. Legene avkreftet raskt at det var årsaken. De var sikre på at Malin hadde blodpropp.

Hun kjente bekymringen vokse. Hun fryktet det kunne gå negativt utover barnet i magen. Gråtende ringte hun pappaen sin og fortalte at hun trolig hadde blodpropp.

Blodfortynnende

Siden Malin er gravid, ønsket de å starte behandling umiddelbart. Det ble derfor besluttet at Malin skulle få blodfortynnende før ultralydundersøkelse.

Legen tørket av låret med en alkohol-pad og førte inn sprøyten, så tørket han av igjen. Deretter gikk han over til neste lår og gjorde akkurat det samme: Tørk, sprøyte, tørk. Men da han tørket av andre gang, la han merke til at tørkleet ble blått.

– Han tittet på meg og kollegaen sin med et litt merkelig blikk. Alt jeg tenkte var «Å nei, var det buksen?».

– Han reiste seg og hentet våtservietter. Deretter begynte han å gnikke på låret mitt. Våtservietten ble blå, og vi alle brøt ut i latter. Vi lo i nesten 30 minutter av dette.

Det viste seg at de blå merkene til Malin skyldtes avfarging av buksen hennes fra Shein.

– Det er det flaueste jeg har opplevd. Jeg ble så utrolig flau, men vi lo godt av det. Legene tok det veldig fint, og sa det var den beste starten på 2024. Og så ble jeg så klart letta over at jeg ikke hadde blodpropp eller at det var noe annet alvorlig, sier Malin.

– Buksen havnet rett i søpla etter at jeg kom hjem, legger hun til leende.

Les også (+): Knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Sett av millioner

Malin delte denne hendelsen på Tiktok og ble overrasket over responsen.

– Videoen gikk viralt. Det er over 10 millioner som har sett den, forteller hun.

– En gjenganger i kommentarene er folk som skriver at man må vaske buksene før bruk. Jeg vasket dem to ganger før bruk, og jeg pleier å lese anmeldelser før jeg kjøper noe, sier hun.

Hun kontaktet Shein selv, og fikk en beklagelse og refusjon for buksen.

– Det har gått over en uke og jeg er fremdeles litt blå på lårene. Det sitter så ekstremt godt. Jeg har styra og ordna, men likevel har det ikke gått helt bort, sier hun.

Shein er en kinesisk ultra fast fashion-gigant som selger klær og produkter til rimelig pris.

Det 11 år gamle selskapet har de siste årene fått mye oppmerskomhet på apper som Tiktok der flere deler «hauls» fra fast-fashion-selskapet.

Testet produkter

Greenpeace i Tyskland testet 47 produkter fra Shein og fant at sju av de inneholdt giftige kjemikalier som bryter med EUs regelverk. Fem av produktene brøt grensene med 100 prosent eller mer. I henhold til testene inneholdt 15 av produktene farlige kjemikalier på nivåer «av bekymring», skrev Nettavisen i desember i fjor.

– Shein tar produktsikkerhet og kvalitet svært alvorlig. Leverandørene våre er pålagt å overholde kontrollene og standardene vi har på plass, inkludert kjemiske kontrolllister og standarder som er tilpasset Europas REACH, samt CPSIA, CPSA og CA65 fra blant annet USA, skriver assisterende direktør for Shein, Marion Bouchut, til Klikk.no på mail.

Hun forteller at de jobber tett med internasjonale tredjeparts testbyråer som Intertek, SGS, BV og TUV, for regelmessig å utføre testing for å sikre at leverandørene overholder deres produkt-sikkerhetsstandarder.

– Det siste året har vi gjennomført mer enn 300 000 kjemikalie-sikkerhetstester med disse byråene. Når vi får vite om de ikke samsvarer til kravene eller om det foreligger usikkerheter, fjerner vi umiddelbart produktet fra nettstedet vårt. Dette gjør vi for å være forsiktige mens vi utfører våre tester.

– Hvis manglende samsvar blir bekreftet, vil vi ikke nøle med å iverksette passende oppfølgingstiltak med leverandøren av produktet, skriver hun.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2024, og sist oppdatert 19/01 2024.

Les også