Type 1 diabetes

Type 1 diabetes er den vanligste kroniske sykdommen blant barn under 15 år. Hva skyldes den, og hva kan vi gjøre?

BARN:  Type 1 diabetes er den vanligste kroniske sykdommen blant barn.
BARN: Type 1 diabetes er den vanligste kroniske sykdommen blant barn. Foto: Foto: Monkey Business Images/Crestock
Publisert Oppdatert

Kjært barn har mange navn, sies det, og diabetes type 1 har også mange navn, selv om vi vel ikke kan kalle den et kjært barn. Fordi den gjerne rammer unge voksne og barn, har den tidligere blitt kalt juvenil diabetes. Og fordi den innebærer et livslangt behov for å få insulin tilført utenfra, har den også vært kalt insulinavhengig diabetes.

Til angrep!

Diabetes type 1 er en såkalt autoimmun sykdom, der kroppens eget forsvarsverk angriper de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. For å få diabetes type 1 må man ha arvet anleggene fra tidligere generasjoner. Forskerne vet mye om hva som skjer idet kroppen angriper seg selv, men det er fortsatt uvisst hva som utløser angrepet. Alt fra virus, stress, surhetsgraden i drikkevannet og tidspunkt for introduksjon av kumelk i kosten har vært lansert som mulige forklaringer.

Hvem får type 1 diabetes?

Diabetes type 1 rammer gjerne før fylte 30 år, men kan oppstå hos personer opptil 70-årsalderen. Symptomene er sterk tørste, hyppig urinering, tørre slimhinner, vekttap og hodepine, og de opptrer først når kroppens kapasitet til å produsere insulin er redusert med ca. 80 %. Den stadig økende mangelen på insulin hindrer at sukker slippes inn i blodet, og cellene "sulter". Sukker fra karbohydratene i maten hoper seg opp i blodet, samtidig som leveren også slipper ut sukker fordi cellene trenger energi. Resultatet er at blodsukkeret stiger, og kroppen begynner å forbrenne fett - derav vekttapet.

Behandling

Type 1 diabetes behandles alltid med insulininjeksjoner via sprøyte, penn eller pumpe. Insulinbehovet varierer fra dag til dag avhengig av matinntak, fysisk aktivitet og for eksempel annen sykdom. Og for å tilpasse insulindosene gjennom døgnet, er diabetikeren avhengig av å måle blodsukkeret med jevne mellomrom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning