Stor test av kjøttboller

Kjøttboller og "kjøttboller". Vi har testet!

Sjekk gjerne hvor mye eller lite kjøtt de inneholder!

IKKE SAMME SAK: Sjekk først og fremst kjøttinnholdet! Det varierer stort, nemlig. FOTO: Petter Berg
IKKE SAMME SAK: Sjekk først og fremst kjøttinnholdet! Det varierer stort, nemlig. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Næringsinnholdet i kjøttboller avhenger selvsagt av andelen kjøtt. Mye kjøtt gir et høyere proteininnhold. I denne testen varierte andelen kjøtt fra 54 % til 89 %. Jo mindre kjøtt jo, desto mer utspedd er produktet med vann, stivelse og eventuelt andre tilsetningsstoffer.

Kjøtt og..?

Rent kjøtt inneholder ikke karbohydrater, så det som utgjør mengden karbohydrater i kjøttbollene er stivelse fra for eksempel potetmel, tapioka, mais og lignende, som fungerer mest som bindemiddel.

Noen kjøttboller er også spedd med melk, og da vil karbohydratene fra melkesukkeret/laktosen vises på innhold av sukkerarter.

Kjøttbollene i testen er enten laget av rødt kjøtt fra storfe og svin, eller hvitt kjøtt fra kylling- og kalkunkjøtt. Kjøttbollene laget av kylling og kalkun er generelt magrere enn kjøttbollene laget av storfe og svin, hvor fettinnholdet varierer avhengig av kjøttkvaliteten.

Jern kun i rødt kjøtt

Har du lave jernverdier, kan det være greit å vite at rødt kjøtt er rikt på jern i motsetning til hvitt kjøtt hvor det er lite jern. Jo lavere andel kjøtt det er i kjøttbollene, desto mindre blir det av både protein og jern.

Kjøttbollene laget av kylling og/eller kalkun kom godt ut i denne testen. Årsaken er at dette kjøttet er magert, produktene hadde høy kjøttandel og dermed bra mengde protein.

Generelt mye salt

Kjøttboller faller lett i smak hos barn. Vær bare klar over at barn skal ha enda mindre salt enn voksne.

For voksne er anbefalingen 5 gram salt per dag, så da skal det ikke mange kjøttbollene til for å dekke dagsgrensen for et barn.

Se derfor på emballasjen og styr unna de verste saltbombene. Tilbehøret du velger i form av for eksempel saus, potet, pasta tilfører også salt, så tenk på totalen og sørg alltid for godt med grønnsaker i en eller annen form som følge til måltidet.

Glutenfri mat

Ingen av kjøttbollene inneholder glutenholdig mel og er da i grunnen glutenfrie, men ikke alle er merket som glutenfrie, så sjekk for å være på den sikre siden når det gjelder eventuell allergi.

Om testen

Kjøttbollene ble rangert utfra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for mest protein og mest kjøtt, og for minst mettet fett, minst karbohydrater og minst salt. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i mars 2017. Smak er ikke vurdert, det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning