Test av yoghurter med noko attåt

Stor forskjell på god morgen-yoghurt

Tre prikker mer på terningen til testens vinner.

YOGHURT: DinKost har sammenlignet næringsinnholdet i 11 typer yoghurt med topping.
YOGHURT: DinKost har sammenlignet næringsinnholdet i 11 typer yoghurt med topping. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM foto
Publisert Oppdatert
YOGHURT: DinKost har sammenlignet næringsinnholdet i 11 typer yoghurt med topping.
YOGHURT: DinKost har sammenlignet næringsinnholdet i 11 typer yoghurt med topping. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM foto

Gunn Helene Arsky

  • Ernæringsfysiolog cand.scient.
  • Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
  • Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Det er så deilig åpne lokket, helle en sprø mysli eller nøttekrønsj over silkemyk yoghurt og røre runt. Eller spise med masse topping uten å røre. Enten du hører til rørerne eller ei, så finnes det smarte og mindre smarte valg ut fra et helseperspektiv. Vi har testet yoghurter med separat topping og funnet frem til de beste valgene for deg!

Mellommåltid og dessert

Yoghurt med topping er et flott, lite mellommåltid, spesielt om du spiser den sammen med litt frisk frukt også. Denne typen yoghurt er også fin som desser eller rask frokost en dag du har det travelt. Kalsiuminnholdet i yoghurt er generelt godt, og gjerne høyere i de magrere variantene. Dermed er det et fint alternativ for deg som ikke er glad i å drikke melk. De magrere yoghurtene inneholder mindre av den typen fett som ikke er sunt for hjertet. Et godt valg i hverdagen, med andre ord.

Best i test

Det var ingen yoghurter som oppnådde full score, men det var en vinner likevel: Go'morgen Mindre Søt Solbær & Blåbær.

Både den og Go'morgen Mindre søt Jordbær & Kiwi får terningkast fem.

Sjekk ingrediensene

Yoghurter inneholder melk med mer eller mindre fett, og dermed kan kalorimengden variere veldig. I tillegg er yoghurtene gjerne smaksatt med varierende mengder sukker eller kunstig søtstoff, noe som også påvirker kalorimengden.

Noen inneholder frukt og bær, andre er toppet med mysli, frø, nøtter eller andre ingredienser. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver yoghurt. Dette er de råstoffene det er mest av i yoghurten. Vi har holdt oss til vanlige måltidsyoghurter med separat topping som er for "voksne", det vil si at de ikke eksplisitt er rettet mot barn.

Hva betyr terningkastene?

Yoghurtene med separat topping har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen slik yoghurt mens 1 er et svært dårlig valg innen slik yoghurt. Hver av de 11 yoghurtene er gitt poeng mellom 1 og 11 for innhold av kalorier (1 for mest, 11 for minst), proteiner (11 for mest, 1 for minst), karbohydrater (1 for mest, 11 for minst), sukkerarter (naturlig og tilsatt til sammen) (1 for mest, 11 for minst) og fett (1 for mest, 11 for minst) per 100 g.

Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 55 poeng. Produktene i testen varierte mellom 13 og 44 poeng, og dette er gjort om til terningkast. Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn lørdag 2.3 3013 ved besøk på Rema 1000 Arnebråtveien og ICA Hovseter. Vi kjøpte inn alle yoghurter vi så som falt inn i kategorien.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Den billigste frokostblandinga er nesten best i test

Vanvittig med kalorier i den feteste dressingen

Sju grøter får terningkast fem

Forum: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning