Test av ferdig havregrøt

Den beste havregrøten

Superenkelt - men hvilken er best og hvilken bør du styre unna?

SJEKK INNHOLDET: Enkel hverdagsløsning, men slett ikke alle er like næringsrike. FOTO: Petter Berg
SJEKK INNHOLDET: Enkel hverdagsløsning, men slett ikke alle er like næringsrike. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Havregrøt er et sunt og bra valg både som frokost, mellommåltid eller kvelds. Havregrøt tar uansett ikke lang tid å lage, men noen ganger trenger vi superenkle løsninger. Da kan slike porsjonspakninger som kun tilsettes varmt vann være et mye smartere valg enn mye annet man kan finne på i farten.

KORT FORTALT:

Vår testvinner er Møllerens Havra Grøt, men også en grøt fra Rema 1000 og en fra Coop får toppkarakter.

Gunstig effekt

Noe som gjør at havre ses på som ekstra sunt er at havre inneholder mye av kostfiberet betaglukan. Betaglukan er et vannløselig fiber som har vist seg å ha en kolesterolsenkende effekt.

En annen effekt av betaglukan er at det kan bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter et måltid. Derfor kan for eksempel havregrøt ha en gunstig effekt i forhold til både hjertehelse og diabetes.

Mye god næring

Havre og havregryn inneholder i tillegg til karbohydrater også litt fett, da mest umettet fett, proteiner, B-vitaminer og mineraler som magnesium, jern og sink.

Jern fra korn tas bedre opp i kroppen når du samtidig spiser noe som inneholder C-vitamin, for eksempel bær eller frukt til havregrøten.

På noen havregrøter bruker produsenten ordet ”superhavre”, hva er det? Rett og slett bare vanlig havre, og ja; All havre er super!

Mye sukker?

Halvparten av produktene i testen er faktisk uten tilsatt sukker, mens noen inneholder til dels mye sukker. Det å venne seg til mindre søtsmak og sukre den ferdige grøten mindre er smart.

Er man vant til at grøten må være søt, så vil det nok være en utfordring å like de som er helt uten sukker eller annen smakstilsetning. Så hva gjør du da? Tenker at her må det sukker til, eller kan du velge andre løsninger for å få mer søtsmak?

Velger du en variant uten tilsatt sukker, kan du i hvert fall bestemme selv hva du evt velger å tilsette. Tilsett heller litt bær eller frukt for mer naturlig søtsmak, eventuelt alternativ søtning som Sukrin som ikke påvirker blodsukkeret. For mer energi i måltidet er litt nøtter og frø et supert supplement. Kanel er også en vanlig og god følgesvenn til grøt.

Med eller uten melk

Noen av havregrøtene er tilsatt melkepulver. Det vil blant annet øke proteininnholdet noe i måltidet, samtidig som det nok avrunder smaken litt. Man jo også velge å tilsette en skvett melk selv, både for konsistensens og smakens skyld.

Om testen

Porsjonspakkene med havregrøt ble rangert utfra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen. De ble vurdert per pakke som tilsvarer en porsjon, og med vann som tilsetning. Mengden per pakke var enten 50 eller 65 gram, unntatt en på 76 gram. Dette vil selvsagt også påvirke næringsinnholdet i en porsjon.

Vi har kun med produktene som selges som tørrvare og som må tilsettes væske.

Det ble gitt plusspoeng for lite sukker, mye kostfiber, mest protein og lite salt. Innhold av sukker og kostfiber teller dobbelt, og produkt uten tilsatt sukker ga ekstrapoeng. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i februar 2017. Smak er ikke vurdert, det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning