Test av havregrøt

Denne grøten får terningkast to

Nå forsvinner den fra butikken, sier produsent.

HAVREGRØT: Klikk Helse og ShapeUp har testet instant havregrøt.
HAVREGRØT: Klikk Helse og ShapeUp har testet instant havregrøt. Foto: Foto: Petter Berg/Egmont
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Havregrøt er godt og sunt, men hva med de ferdige porsjonspakkene - er hurtigversjonen like sunn som den du lager selv?

Havre og havregryn inneholder i tillegg til karbohydrater også litt fett, mest umettet, proteiner, B-vitaminer og mineraler som magnesium, jern og sink. Jern fra korn tas bedre opp i kroppen når du samtidig spiser noe som inneholder C-vitamin, for eksempel bær eller frukt til havregrøten.

 

Testresultater

To grøtprodukter får toppkarakter:

Møllerens Havra grøt med frø og kardemomme

Møllerens Havregrøt uten tilsatt sukker

De skiller seg positivt ut med et høyt innhold av havre, god score for proteininnholdet og lite unødvendige tilsetninger som sukker og salt.

Ellers er grøtene i denne testen ganske like og havner i et jevnt heat på midten av karakterskalaen; vi deler ut fire 4-ere, to 3-ere og én 2-er.

 

Forsvinner fra hyllene

Terningkast to går til Jippi Havregrøt med banan. Testens taper er rettet mot barn, kommer dårligst ut på protein og kostfiber, og er blant de med mest sukkerarter i testen. Middels innhold av havre.

Unil har produsert grøten for Norgesgruppen, og presseansvarlig Kine Søyland beklager det dårlige resultatet.

- Bananbitene i grøten medvirker nok til at sukkerinnholdet er så høyt sammenlignet med de andre grøtene, sier Søyland, og legger til at produktet er på vei ut av sortiment.

- Vi får generelt gode tilbakemeldinger på Jippi-serien og er ellers fornøyde med næringsinnholdet i de andre produktene. Denne grøten er nok unntaket, og forsvinner altså fra butikkhyllene, sier Søyland.

 

Betaglukan

Noe av grunnen til at havre er ekstra sunt er at havre inneholder mye av kostfiberet betaglukan.

Betaglukan er et vannløselig fiber som har vist seg å ha en kolesterolsenkende effekt. Fiberet danner sammen med vann en gel i tarmen som binder kolesterol slik at det transporteres ut av kroppen.

En annen effekt av betaglukan er at det kan bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter et måltid.

Du blir god og mett, ikke bare i et kvarter, og det betyr i tillegg at havregrøt kan ha en gunstig effekt i forhold til både hjertehelse og diabetes.

 

Et enkelt og godt måltid

Havregrøt passer fint som frokost, mellommåltid eller kveldsmat. Det kan også funke som enkel påfyll av energi på tur, det er bare å tilsette varmt vann fra termosen.

Enda billigere enn disse porsjonspakkene, og like enkelt, kan det bli om du heller kokende vann over lettkokte havregryn og lar svelle noen minutter.

Tilsett eventuelt litt melk og det du ønsker av eventuell søtning, bær, frukt, nøtter, linfrø, kanel osv.

 

Mye tilsatt sukker

Kun to av produktene i havregrøttesten var helt uten tilsatt sukker, mens noen inneholder til dels mye sukker.

Så den eneste ulempen med disse porsjonspakkene, er at du ikke kan styre mengden sukker slik du kan når du lager den selv.

En utfordring for mange er å venne seg til mindre søtsmak og sukre den ferdige grøten mindre. Men alt er en vanesak, så prøv deg frem ved å tilsette bær eller litt frukt for mer søtsmak, og kanskje kanel, som mange elsker å ha på grøten.

For mer energi og en rundere smak, kan noe av vannet erstattes med melk.

 

Slik ble testen utført

Havregrøt ble rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen. De ble vurdert per pakke, som tilsvarer en porsjon, og med vann som tilsetning. Mengden per pakke varierte med inntil 15 gram.

Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukkerarter, mest kostfiber og høyest innhold av havre. Alle havregrøtene som ble testet inneholdt så å si lik mengde salt på 0,3 og 0,4 gram per porsjon, som kan sies å være akseptabelt. Derfor ble salt ikke tatt med i vurderingen.

Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i august 2014. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så du må selv vurdere smaken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning