Test av grøt

Grøtene du spiser med god samvittighet

Sju grøter får terningkast fem.

GRØT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har vurdert næringsinnholdet i 17 typer grøt for DinKost.no. Av de 17 er det 7 grøter som får terningkast fem.
GRØT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har vurdert næringsinnholdet i 17 typer grøt for DinKost.no. Av de 17 er det 7 grøter som får terningkast fem. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Eksperten

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Forfatter av flere bøker om helse og ernæring. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber. Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund.

Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

En rykende varm porsjon med grøt gjør godt, enten det er frokosttid, kvelds, du bare er litt småsulten eller når det er behov for en enkel middag. Det finnes mange grøter å velge mellom i butikken: Havre, ris, bygg, rømme, noen er ferdiglagede, noen er smaksatt.... Har du en time til overs for å koke selv, eller må grøten være klar på ett minutt? Valget er ditt! Vi gjør sunnhetsvurderingen for deg, for det er mange hensyn å ta her.

Best i test

Det var ingen grøter som oppnådde full score, men det var flere femmere å dele ut!

Testens vinner er Axa Bjørn Havregrøt Rosin og vaniljesmak. Denne er også nøkkelhullsmerket. Generelt gjør de nøkkelhullsmerkede grøtene det veldig godt i testen, så se gjerne etter dette symbolet når du handler i butikken. Er du på jakt etter en sunn grøt uten salt og sukker, må du kjøpe hele gryn og lage grøten fra bunnen av selv.

Hakk i hæl på testvinneren kommer disse:

Fjordland Byggrynsgrøt: Spennende nyhet med flott protein- og fiberinnhold.

Møllerens Havregrøt Energirik: Energirik, men fortsatt lite kalorier.

Axa Bjørn Havregrøt Naturell: Lite fett og godt med kostfiber.

Mellommåltid eller middag?

Grøtene i testen varierer veldig i anbefalt porsjonsstørrelse. Noen er helt klart et lite mellommåltid, mens andre er røslige middagsporsjoner. Noen er litt små i porsjonsstørrelsen til middag å være, men for store til mellommåltid. Mange er ferdig søtet - da trenger du i alle fall ikke ta på mer!

Noen inneholder bær og frukt som gir ekstra smak, andre er tilsatt kanel. Ha gjerne litt friske bær eller frukt på grøten din, det balanserer måltidet ytterligere og tilfører vitaminer og kostfiber.

Lag gjerne grøten din på skummet eller ekstra lett melk for mer protein og kalsium i mlåtidet, uten så mange ekstra kalorier.

Sjekk ingrediensene!

Det er både havregrøt, risengrynsgrøt, rømmegrøt og byggrynsgrøt i testen. Gryngrøtene inneholder mye karbohydrater, slik vi jo venter av en grøt, mens rømmegrøtene inneholder mer eller mindre mengder rømme og dermed er veldig fete.

Mange av grøtene du skal koke selv, har kalorimengden oppgitt dersom du koker den med vann. Husk det, dersom du for eksempel koker med helmelk i steden!

Noen av grøtene i testen er nøkkelhullsmerket, det betyr at de er mer fiberike, har mindre sukker og mindre fett enn andre grøter. Dette er ofte en god rettesnor.

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver grøt. Dette er de råstoffene det er mest av i grøten. Vi har opgså oppgitt om grøten er tilsatt salt eller ikke, og hva slags søtstoff den inneholder.

Hva betyr terningkastene?

  • Grøtene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen grøt mens 1 er et svært dårlig valg innen grøt.
  • Hver av de 17 grøtene er gitt poeng mellom 1 og 17 for innhold av kalorier (1 for mest, 17 for minst), proteiner (17 for mest, 1 for minst), sukkerarter (naturlig og tilsatt til sammen) (1 for mest, 17 for minst), fett (1 for mest, 17 for minst) og kostfiber (17 for mest, 1 for minst) per 100 g. Karbohydratinnholdet er kun vurdert ut fra mengde sukkerarter.
  • Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 85 poeng. Produktene i testen varierte mellom 25 og 64 poeng, og dette er gjort om til terningkast.
  • Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.
  • Produktene er kjøpt inn lørdag 16.3. 3013 ved besøk på Rema 1000, Coop Mega og Meny - alle på Bekkestua. Vi kjøpte inn alle grøter vi så i frokosthyllen, i kjøledisken og i middagshyllen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Les dette hvis du er opptatt av næringsinnholdet i yoghurt

Se hvilken frokostblanding som får terningkast seks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning