TEST AV GRILLSAUSER

Se hvilke grillsauser som er skikkelige kaloribomber!

Vi har sjekket innholdet i grillsauser.

IKKE HELT SAMMA HVA: Både i smak og kalorier er det ymse å velge mellom. Vi har sjekket hvilke som er minst ugunstige for helsa! Foto: Petter Berg
IKKE HELT SAMMA HVA: Både i smak og kalorier er det ymse å velge mellom. Vi har sjekket hvilke som er minst ugunstige for helsa! Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Er det så nøye da? – kan du tenke om valg av grillsaus. Tja, det spørs jo selvsagt litt på hvor ofte du bruker grillsaus til det du legger på grillen. For noen kan det bety en forskjell, når det gjelder kalorier og sukker du tilfører måltidet ditt. For noen av disse sausene er skikkelige kaloribomber!

Vi har to seksere i testen. Hvitløkssausen fra Rema 1000 gir verken mye sukker, kalorier eller salt til grillmaten, mens Coops BBQ-saus har minst sukker av alle.

Kjennetegn ved en grillsaus

Grillsaus – eller barbecuesaus - brukes som smakstilsetning til grillmat. Det er mest vanlig å smaksette kylling-, storfe-, lamme- og svinekjøtt med en grillsaus, men det finnes også varianter som passer til fisk.

Sausen pensles som regel på kjøttet under og eventuelt etter grillingen. Hovedingrediensene som går igjen i en slik saus er tomatpurè, sukker og eddik, i tillegg til diverse krydder, urter og salt. En del av grillsausene er blandet ut med vann, så konsistensen vil nok variere en del. 

Om testen

Grillsausene ble rangert utfra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram. Det ble gitt flest poeng for minst kalorier, minst sukker og minst salt. Sukker teller dobbelt.

Fett og protein er ikke tatt med siden forskjellene mellom produktene der er marginale, og ikke tillegges vekt i denne testen. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i april 2018. Smak er ikke vurdert, det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen.

Mye sukker – lite fett

Grillsausene inneholder generelt mye sukker, og mengden karbohydrater/sukker avgjør hovedsakelig energi- og kaloriinnholdet. Grillsausene er så å si uten fett, og inneholder lite protein, kun litt mer i grillsausene som inneholder sennep. Sennepsfrø er nemlig protein- og næringsrike.

En grillsaus er som regel tilsatt flere ulike varianter av sukker. Det være seg vanlig hvitt sukker, brunt sukker, melasse, sirup, fruktose- og glukosesirup.

Melasse – for eksempel - går igjen i mange av produktene. Dette er et biprodukt i fremstillingen av hvitt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør, og er en tyktflytende sukkerløsning, eller mørk sirup. I noen av produktene finner vi også ananasjuice og eplejuice. En hovedingrediens som tomatpurè bidrar også med karbohydrater som naturlig øker det totale sukkerinnholdet.

Sommer og grillkos

Grillmåltidet blir fullkomment med fargerike grønnsaker på tallerkenen. Gjerne i form av en frisk salat, eller hva med å la dette bli sesongen for også å grille grønnsaker? Det kan fort bli en favoritt, og dra måltidet til nye høyder. Og for all del – bytt ut eventuelle ventepølser med ventegrønnsaker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning