Test av granola

Billigfrokost overrasker i testen

Soleklar andreplass til den desidert billigste granolaen.

GRANOLA: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 10 typer granola frokostblanding.
GRANOLA: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 10 typer granola frokostblanding. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Eksperten

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Forfatter av flere bøker om helse og ernæring. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber. Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund.

Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Frokosten er dagens viktigste måltid, mener mange.

Er du en søtmons med sans for det mer luksuriøse, velger du kanskje en granola med melk eller yoghurt.

Vi har sett på produkter beregnet på voksne og vurdert dem rent ernæringsmessig.

Best i test

En granola fikk full score og toppkarakteren seks, og det var ikke uventet den nøkkelhullsmerkede AXA Multi Crush Jordbær & Blåbær.

Den store overraskelsen var derimot billiggranolaen First Price Crunchy Müsli, som er det eneste produktet som når opp til terningkast fem i denne testen.

Nøkkelhullet borger for sunnhet, så se gjerne etter dette symbolet når du handler i butikken.

Bare frokost?

Det ligger i sakens natur at frokostblandinger er ment til det første måltidet å dagen. Men mange liker frokostblandinger også til kvelds. Andre bruker dem som mellommåltider, eller som dessert.

Uansett hva du skal bruke dem til, så er det greit å være bevisst på hva de er laget av, og hva de gir deg av næringsstoffer og kalorier.

Forgap deg heller ikke i GDA-merkingen foran, der næringsinnholdet per porsjon er oppgitt. Mange produsenter oppgir urealistisk små porsjoner, slik at kaloriene og sukkermengden per porsjon skal se ok ut.

Topp med mager melk eller yoghurt, da får du godt med kalsium og protein og mindre av det mettede fettet som kan være uheldig for hjertet.

Sjekk ingrediensene!

Granola er laget på basis av korn, tilsatt honning eller sukker, gjerne også tørket frukt, og så stekt med fett i ovnen. Resultatet er en deilig, sprø müsli, men også frokostverdenens feteste produkter.

Heldigvis finnes det nå også sunner alternativer innen denne gruppen frokostblandinger.

Vi har sett på innholdet av sukkerarter i de ferdige produktene - vær oppmerksom på at mye av sukkeret kan komme fra tørkede frukt og bær og ikke alltid er tilsatt.

Nøtter og frø tilfører likeledes ekstra fett, gjerne av den sunne typen. Samtidig får du mer protein og kostfiber fra disse ingrediensene.

Protein og kostfiber er viktig for et stabilt blodsukker, derfor ønsker vi oss produkter med høyt innhold av dette. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver frokostblanding.

Dette er de råstoffene det er mest av i produktet. Vi har også oppgitt hva slags søtstoff det inneholder.

Hva betyr terningkastene?

Frokostblandingene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen granola mens 1 er et svært dårlig valg innen granola.

Men det finnes altså bedre alternativer til frokost enn de fleste granolaer, selv med høy karakter.

Hver av de 10 granolaene er gitt poeng mellom 1 og 10 for innhold av kalorier (1 for mest, 10 for minst), proteiner (10 for mest, 1 for minst), sukkerarter (naturlig og tilsatt til sammen) (1 for mest, 10 for minst), fett (1 for mest, 10 for minst) og kostfiber (10 for mest, 1 for minst) per 100 g. Karbohydratinnholdet er kun vurdert ut fra mengde sukkerarter.

Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 50 poeng. Produktene i testen varierte mellom 15 og 50 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn torsdag 2.3 2013 ved besøk på Meny Røa. Vi kjøpte inn alle granolaer som ikke spesifikt var rettet mot barn.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Forum: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Stor test av pastamiddager

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning