Test av frokostblandinger

Denne er best i test

Denne billigfrokosten kan du trygt spise.

FROKOSTBLANDING: DinKost har vurdert næringsinnholdet i 24 frokostblandinger.
FROKOSTBLANDING: DinKost har vurdert næringsinnholdet i 24 frokostblandinger. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Gunn Helene Arsky

  • Ernæringsfysiolog cand.scient.
  • Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
  • Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Er du blant de som spiser frokost av ren plikt? Mange mener at frokosten er dagens viktigste måltid.

For de av oss som ikke synes brød er drømmen om morgenen, er det et vell av frokostblandinger å velge mellom. Alt fra pressede flak og ringer til produkter med nøtter, frø, frukt og tørkede bær.

Vi har sett på produkter beregnet på voksne og vurdert dem rent ernæringsmessig.

Best i test

Det var ingen frokostblandinger som fikk høyeste karakter, men mange femmere å dele ut.

Best i test var et 100 % fullkornsprodukt uten tilsatt sukker - og rimelig også: First Price Puffet Hvete.

Generelt gjør de nøkkelhullsmerkede produktene det godt i testen, så se gjerne etter dette symbolet når du handler i butikken.

Hva er en porsjon?

Uansett når på dagen du skal spise frokostblandingen din, er det greit å være bevisst på hva de er laget av, og hva de gir deg av næringsstoffer og kalorier.

Forgap deg heller ikke i GDA-merkingen foran, der næringsinnholdet per porsjon er oppgitt. Mange produsenter oppgir urealistisk små porsjoner, slik at kaloriene og sukkermengden per porsjon skal se ok ut. Mange er ferdig søtet - da trenger du i alle fall ikke ta på ekstra sukker, syltetøy eller honning! Noen inneholder tørkede bær og frukt som gir ekstra smak.

Ha gjerne litt friske bær eller frukt på frokostblandingen din, det balanserer måltidet ytterligere og tilfører vitaminer og kostfiber. Velg mager melk også, da får du godt med kalsium og protein og mindre av det mettede fettet som kan være uheldig for hjertet.

Sjekk ingrediensene!

Frokostblandingene er laget på basis av korn - havre og hvete, bygg og rug. Men også spelt, amarant og andre mer eksotiske kornslag finnes. Produkter med ris inneholder gjerne mindre kostfiber enn de øvrige produktene.

Frokostblandinger kommer i alle fasonger: Flak, ringer, staver, formpressede produkter etc. Vi har sett på innholdet av sukkerarter i de ferdige produktene.

Protein og kostfiber er viktig for et stabilt blodsukker, derfor ønsker vi oss produkter med høyt innhold av dette. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver frokostblanding. Dette er de råstoffene det er mest av i produktet.

Vi har også oppgitt hva slags søtstoff det inneholder.

Granola og müsli har vi testet tidligere, og er ikke med i denne testen.

Hva betyr terningkastene?

Frokostblandingene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen frokostblandinger mens 1 er et svært dårlig valg innen frokostblandinger.

Hver av de 24 frokostblandingene er gitt poeng mellom 1 og 24 for innhold av kalorier (1 for mest, 24 for minst), proteiner (24 for mest, 1 for minst), sukkerarter (naturlig og tilsatt til sammen) (1 for mest, 24 for minst), fett (1 for mest, 24 for minst) og kostfiber (24 for mest, 1 for minst) per 100 g.

Karbohydratinnholdet er kun vurdert ut fra mengde sukkerarter. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 120 poeng. Produktene i testen varierte mellom 32 og 99 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn torsdag 2.3 2013 ved besøk på Meny Røa. Vi kjøpte inn alle frokostprodukter som ikke spesifikt var rettet mot barn.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Maten som bygger kropp

Sjekk hva du bør smøre på brødskiva

Stor forskjell på Go´morgen yoghurt

Så mye bør du spise etter trening

Forum: - Hvis dere ikke spiser brød, hva spiser dere da?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning