Test av energibarer

Testvinneren er beregnet på lange treningsøkter

Test av 15 energibarer.

ENERGIBARER: Bedre Helse og Klikk Helse har testet 15 barer for trening - energibarer eller sportsbarer.
ENERGIBARER: Bedre Helse og Klikk Helse har testet 15 barer for trening - energibarer eller sportsbarer. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert

Hva betyr terningkastene?

Sportsbarene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen slike sportsbarer mens 1 er et svært dårlig valg. Vi har rangert dem etter hverandre ut fra poengene de får målt opp mot hverandre. Vi har også delt dem i to grupper:

Seks barer til bruk før/under trening, og ni barer til etter trening. Barene er gitt poeng mellom 1 og 15 for innhold av kalorier (1 for mest, 15 for minst), protein (1 for minst, 15 for mest), karbohydrater (15 for mest, 1 for minst) og fett (1 for mest, 15 for minst) pr. bar. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 60 poeng. Produktene i testen varierte mellom 23 og 42 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert. Dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Vi kjøpte inn alle sportsbarene vi fant i sportsbutikken, helsekosten og dagligvaren.

En bar med proteiner, karbohydrater og/eller annen næring kan gi krefter til treningen eller hjelpe kroppen med å komme seg raskere under og etter trening.

For deg som trener, kan det ofte være knapt om tid før og etter trening, og slett ikke alle rekker å sette seg ned for et godt måltid.

Derfor har det dukket opp kjappe og praktiske løsninger spesialdesignet for deg: Energibarer med raskt tilgjengelig karbohydrat som du kan spise før eller under treningen, og restitusjonsbarer med fokus på mye protein til bruk etter at treningsøkten er over.

Slike energibarer er blitt veldig populære. Noen er tilsatt spesifikke aminosyrer som skal ha spesielt gunstige effekter for muskulaturen.

Før og etter trening

Mange sliter seg ut på treningsstudioet flere ganger i uka, uten å oppnå de resultatene man ønsker og forventer. Da kan det være lurt å se på hva du spiser, både før, under og etter trening. Dette kan nemlig ha mye å si for fremgangen din.

Før trening har du bruk for tilgjengelige karbohydrater, for dette er den foretrukne energikilden til musklene. Derfor inneholder mange av energibarene en kombinasjon av sukker og stivelse som skal gi rask, men også jevn, energitilførsel under treningen.

Etter trening trenger du påfyll av væske, protein og karbohydrat. Væsken får du ikke fra restitusjonsbarene, men du får mye protein og varierende mengder karbohydrater.

Husk derfor å drikke nok både før, under og etter trening!

Best i test

Her er det veldig jevnt, og derfor er det ingen av produktene i testen som fortjener terningkast seks.

YT Myslibar er den eneste baren som får terningkast fem - den er tilpasset næringsbehovet under lange treningsøkter og konkurranser.

Nest best er Maxim Energy Bar Crunchy Cookie, beregnet til bruk før og under trening.

De beste restitusjonsbarene til bruk etter trening er:

Maxim Pinkline Protein Bar - liten og nett proteinbar.

YT Restitusjonsbar - egner seg godt sammen med væskepåfyll etter trening.

Lite eller mye?

Proteinet i barene varierer i kvalitet, fra flott melke- og soyaprotein til litt mindre flott hvetegluten. Men selv om proteinkvalitet er viktig, spiller det liten rolle for deg som ikke er veganer. Alle proteinene i barene kan dermed bli til muskler - i teorien. For stort inntak av protein, det vil si mer enn 2,5 gram pr. kilo kroppsvekt pr. dag over tid, kan være skadelig for nyrene fordi det er disse som må slite med å skille ut alt nitrogenet fra proteinet.

Husk også at musklene ikke vokser av proteiner alene. Du må bruke musklene!

Spiser du energibarer og proteinbarer uten å trene, vil de ekstra kaloriene lagres slik kroppen tar seg av for mye kalorier, og det er som kroppsfett.

Og noen av barene i testen er svært kaloririke. Sammenligne selv: Veier du ca. 70 kilo, forbrenner du ca. 350 kcal på en hel times intens styrketrening.

Felles for Pinkline Proteinbar og Tines YT Myslibar er at de ikke er gigantiske, verken i størrelse eller innhold. De er supre tilskudd du kan bruke uten at du legger på deg.

Testen er gjort av ernæringsfysiolog på oppdrag fra bladet Bedre Helse.

Les også:

Her er de sunneste nøtteblandingene

Syv yoghurter får karakter seks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning