Test av desserter i beger

Velg disse til helgekosen

TEST: 16 desserter i beger - her er de sunneste valgene.

TEST: DinKost.no tester desserter i beger - puddinger, mousse og tiramisu.
TEST: DinKost.no tester desserter i beger - puddinger, mousse og tiramisu. Foto: Foto: Petter Berg, HM foto
Publisert Oppdatert

Hva betyr karakterene?

Dessertene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt kjøp innen ferdigdesserter, mens 1 er et svært dårlig kjøp innen ferdigdesserter.

6 betyr ikke dermed at desserten er sunnere enn grovt brød eller frukt, for eksempel!

Karakterene er i hovedsak gitt på bakgrunn av kalorier per porsjon (under 160 er bra, over 230 er dårlig), mengde fett per 100 g (under 6 g er bra, over 9 g er dårlig) og mengde tilsatt sukker per 100 g (under 10 g er bra, over 14 g er dårlig). Få tilsetningsstoffer er et pluss.

Karakterene gis som en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. De tre som kommer best ut ernæringsmessig er også smaksvurdert og har fått egne karakterer for smak.

Produktene er kjøpt inn torsdag 4.11 2010 ved besøk på Meny CC Vest, Coop Prix Lilleaker og Rema 1000 Lysejordet.

På denne tiden spiser vi masse fet julemat, så hvorfor ikke velge de sunneste alternativene om du skal kose deg med en dessert i beger?

Mange av oss er ekte dessertmennesker og velger heller hovedrett og dessert enn forrett og hovedrett, dersom det bare er plass til to retter i magen.

Desserten er prikken over i-en, og den mor brukte som lokkemiddel for å få oss til å spise opp middagen.

Søt og god - men finnes det varianter som er bedre for helsen enn andre?

Del

Dessertens plass i kosten

Til hverdags er det kanskje ikke så mange av oss som spiser dessert, og om du gjør det, bør du velge frukt eller bær, gjerne servert med naturell kesam eller yoghurt. Det er en sunn dessert.

De du får kjøpt i porsjonspakker i kjøledisken i butikken, er ikke av samme kaliber. Så om du skal kose deg med en slik dessert - velg med omhu, og ikke spis dem for ofte.

Puddinger og dessertkaker

Første del av denne testen besto av riskrem og yoghurt.

Vi har her testet puddinger med smak av sjokolade, karamell, vanilje og kaffe, og krembaserte kakedesserter med tilsvarende smaker. Vi har tidligere sett porsjonspakkede geleer med vaniljesaus, men disse var ikke å få tak i perioden vi utførte testen.

I denne testen er det tre desserter som utmerker seg positivt. Både Danette Vanilje og Danette Sjokolade får toppkarakter - 6 poeng.

Kos Lys Sjokolade Mousse får nest beste karakter - 5 poeng.

En rekke produkter har mangelfull informasjon om næringsinnhold, og får kraftig trekk i poeng.

Næringsinnhold og ingredienser

Det er slående hvor like de ulike dessertproduktene faktisk er, de inneholder jevnt over fløte, helmelk, sukker og egg/eggepulver. Dermed er det ikke så kjempemye som skiller dem på næringsinnholdet, vi snakker altså små forskjeller.

Men om du er interessert i kalorier, så finner du lett ut hvilken porsjon som gir deg minst energi - vi har regnet dette om for deg.

På samme måte kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest tilsatt sukker, minst og mest fett og minst og mest protein.

Mange av dessertene er tilsatt tilsetningsstoffer som skal gjøre at puddingen eller kremen ikke skiller seg, at fargen er jevn og pen, at smaken er god og at produktet holder seg lenge.

Velg produkter uten slike stoffer dersom du ønsker en mer hjemmelaget, ren dessert.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av.

Sunnere

Gjør gjerne desserten din sunnere enn den er når kommer fra fabrikken.

Det kan jo hende du vil servere desserten uten plastemballasjen, og da kan du helle den over i en skål og toppe med friske bær eller biter og skiver av frukt.

Det gjør desserten sunnere med en gang - og kanskje du bare trenger en halv porsjon dessert når du fyller på med sunne godsaker i tillegg?

Les også:

Her er de sunneste julepølsene

Slik holder du deg slank i jula

Stor test av leverpostei

Stor test av tomatsupper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning