Søtt eller sunt?

Nederlandske forskere har en teori om hvorfor.

VONDT I VIJEN: Man kan ha så mange planer om å kose seg med sunt snacks, men det er så lett å glemme hva man egentlig planla.
VONDT I VIJEN: Man kan ha så mange planer om å kose seg med sunt snacks, men det er så lett å glemme hva man egentlig planla. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Har du ofte hatt store planer om å bytte ut den store potetgullposen med en sunt sammensatt salat, eller tenker å bytte ut sjokoladen med varierte og fargerike grønnsaker?

Men så finner du deg selv plutselig godt nedsunket i sofaen med nettopp den store potetgullposen i hånda, og en stor sjokolade på god vei mot gapet?

Stor i kjeften, vondt i viljen

Da er du ikke den eneste som er stor i kjeften, men ikke så altfor prinsippfast.

Nederlanske forskere har nemlig forsket på dette, og halvparten av deltakerne i forsøket sa at de ville velge det sunne alternativet hvis de fikk velge mellom et eple, en banan, en sjokolade eller en belgisk vaffel med mørk sirup.

Da valget ble virkelig, en uke senere, bet 27 prosent i det sure eplet og kastet seg over vaffel eller sjokolade, til tross for at de på tro og ære hadde lovet å spise frukt når valget kom.

Beslutninger tatt på impuls

De som hadde vært ærlige om at de kom til å velge det mest kaloririke, holdt også det de lovet. Bare 10 prosent meldte overgang til et av de sunne alternativene.

Forskerne mener en forklaring på at sunne intensjoner brister, er at disse blir til ved velfundert tankearbeid - mens de faktiske beslutningene ofte kan bli tatt på impuls, ifølge forskning.no.

Undersøkelsen er gjennomført ved universitetet og forskningssenteret i Wageningen.

- Siden over 50 prosent ikke ser ut til å ha til hensikt å velge sunt, er det viktig å peke på verktøy som kan motivere denne gruppen i sunnere retning, sier Pascalle Weijzen ved ernæringsavdelingen på universitetet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning