slank med vanlig mat

May-Britt (63) gikk ned i vekt og ble kvitt smertene, uten sult eller trening

For ti år siden begynte kiloene å snike seg på, og May-Britt fikk vondt i kroppen. I dag er livet helt annerledes.

<b>LEVER VANLIG: </b>– Jeg gikk ned vel 12 kilo samtidig som jeg spiste og koste meg, forteller May-Britt Karlsen.
LEVER VANLIG: – Jeg gikk ned vel 12 kilo samtidig som jeg spiste og koste meg, forteller May-Britt Karlsen. Foto: Privat
Publisert

May-Britt Karlsen (63) fra Bergen, gjorde det samme som så mange andre, gikk på kurs etter kurs i håp om å få bort plagsomme kilo.

Hver gang ble hun litt lettere, for så å få kiloene tilbake på kroppen igjen.

– Jeg opplevde at det i lengden ble for vanskelig å holde meg til såkalt nei- og ja-mat. Når det er noe du skal unngå, er det lett å henge seg opp i det og savne det. Du går lei ja-maten og gir opp. Det ender i jojo-slanking, som egentlig bare gjør deg sliten, sier hun ærlig.

Nå har trebarnsmoren og bestemoren funnet en perfekt livsstil, uten stress, forbud og telling av kalorier. Den kalles Trine Dahlmo-metoden, etter damen som står bak.

Kort sagt går den ut på å spise helt vanlig kost, men på en litt annerledes måte.

– Prinsippet går i korthet ut på at du ikke mikser karbohydrater og fett i samme måltid. Jeg velger enten fet tallerken eller mager. Går det tre timer til neste måltid, kan du svitsje mellom mager og fet. Altså kan du spise magert til frokost og unne deg en fet middag, forklarer May-Britt.

Les også: Trine Lise gikk ned 10 kilo. Med på kjøpet fikk hun noe hun overhodet ikke var forberedt på

1. Mager tallerken. Rik på karbohydrater, fattig på fett, rik på protein.

2. Fet tallerken. Fattig på karbohydrater og rik på fett.

3. Nøytral tallerken. Fattig på karbohydrat og fett, men rik på protein.

4. Fett-karbo tallerken. Rik på både karbohydrater og fett.

De tre første kan inngå i et kosthold der målet er å gå ned i vekt. Du kan variere mellom type tallerken fra måltid til måltid hvis det er mer enn tre timer mellom.

Den fjerde og siste tallerkenen kan inngå i et kosthold der du skal holde vekten stabil eller vil legge på deg. Ved å velge kombinasjonen karbohydratrik og fettrik ofte, vil du legge på deg.

Husk at det er kostholdet som hjelper deg på vekten. Trening er bra for kroppen for å holde den frisk, glad og sterk, men er ikke til stor hjelp når du vil ned i vekt.

Se mer

Ulike tallerkentyper

– Se for deg at du skal ha torsk til middag. Da kan du velge den fete varianten med egges­mør til, men da må du droppe poteten. Eller du velger poteten og dropper eggesmøret. Så enkelt er det, ifølge entusiasten, som har snudd livet sitt gjennom å ta slike grep.

For henne er det nesten rart å tenke tilbake.

For ti år siden begynte kiloene å snike seg på. Hun hadde et dårlig kosthold og slet med smerter i kroppen som et resultat av Sjøgrens syndrom og fibromyalgi.

– Vektøkningen gjorde plagene verre i form av økte smerter. Noen dager var de diffuse smertene så sterke at jeg ikke orket å håndhilse på folk, det gjorde vondt, forklarer May-Britt.

På Facebook hadde hun kontakt med en dame fra barndomsbyen Mo i Rana, Trine Dahlmo.

Hun så at Trine jobbet innenfor ernæring og rådgivning om kosthold og helse. Under et besøk i Mo i Rana tok May-Britt kontakt.

– Trine fant ut at jeg ikke tålte fruktsukker eller hveteprotein, så det begynte med at jeg kuttet ut frukt, juice og hvetemel. Etter tre uker følte jeg meg mye bedre. Beina var ikke lenger så stive og støle, og mageplagene var borte, forteller hun.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

Satte seg mål

Hun ble motivert til å endre kurs. May-Britt bestemte seg for å bli en sprekere og friskere utgave av seg selv innen hun ble pensjonist. Endelig skulle hun konsen­trere seg om seg selv og egen helse.

– Jeg hadde for lengst innsett at det å leve bare på grønt, ikke er noe for meg. Jeg må ha kjøtt for å trives og et variert kosthold. Da jeg forsto opp­legget til Trine og lærte mer om det, føltes det riktig for meg, sier hun.

Unngå fett og karbohydrater i samme måltid, så enkelt var det i grunnen. Hun lærte seg hvordan spise en fet eller
mager tallerken. Uten at hun trengte å trene eller være i
aktivitet ved siden av, mistet hun kilo etter kilo.

– Jeg ventet på en menisk­operasjon, så treningsbiten
ville jeg ikke ha klart uansett, poengterer hun.

Om morgenen spiser hun gjerne magert. Det betyr at hun kanskje spiser Rugsprø med magerost og agurk på eller havregrøt med cottage cheese og noen bær på.

Til lunsj, minst tre timer senere, kan hun velge en fet tallerken med for eksempel en omelett med frøknekkebrød, som er laget av bare frø og egg.

– Lunsjen blir da uten karbohydrater. Den kan også være fiskekaker, eller en karbohydratvariant bestående av bare ovnsstekt chips med ketchup.

<b>BROKKOLISALAT:</b> Til en god kotlett passer det ypperlig med en brokkoligsalat. Dette er en fet tallerken.
BROKKOLISALAT: Til en god kotlett passer det ypperlig med en brokkoligsalat. Dette er en fet tallerken. Foto: Nikolai Blumenthal/ Sentralen

Lettere å bli slank

Ernæringsterapeut Trine Dahlmo vil gjøre det lettere for folk å bli gladere, slankere og friskere. Spis det du har, til og med ferdigmat, men pass på hvordan hvert måltid er satt sammen, er budskapet.

– Noen kan spise mye av noe og andre lite. Det er ulik toleranse for ulike matvarer fra person til person, påpeker Trine.

Hun sier at møtet med klienter har lært henne mer om menneskekroppen og kosthold enn helestudietidene.

– Hvordan hjelpe de som legger på seg av «ingen ting»? Det de trenger å vite, er at de kan spise brød, pasta og ris, men bare ikke med fett ved siden av i det samme måltidet, sier hun.

Skal du derimot spise noe som er fett, skal du velge bort karbohydratene i tilbehøret.

Hun mener at ingen ting er mer vektøkende enn sukker og smør sammen.

– Uten karbohydrater tas ikke fett opp i kroppen, og sukker kan omdannes til fett ved for stort inntak. Unngå derfor å spise mye sukker, råder Dalhlmo.

Rundt 10 000 personer har levd etter metoden til Trine.

– Hvis du velger denne livsstils­end­ringen, trenger du ikke å kaste matvarer. Du spiser det du har, men setter det sam­men på en bevisst måte.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt

<b>LETT:</b> Å endre livsstil skal ikke være for komplisert, mener ernæringsterapeut Trine Dahlmo, som skapte en tallerkenmodell som et utgangspunkt for varig endring. 
LETT: Å endre livsstil skal ikke være for komplisert, mener ernæringsterapeut Trine Dahlmo, som skapte en tallerkenmodell som et utgangspunkt for varig endring.  Foto: Privat

Vanlige middager

May-Britt ler litt når hun forteller om den nye livsstilen. Hun synes det er befriende lett å leve som hun gjør nå, uten å måtte tenke på forbud eller trening.

– Jeg har gått ned mange kilo uten å trene. Jeg har bare sittet og jobbet på hjemme­kontor eller ruslet rundt i eget hjem, forteller hun.

May-Britt har tre voksne barn, to bonussønner, to barnebarn og tre bonusbarnebarn. Hun liker å lage mat. Det deilige er at hun kan fortsette å kose seg på kjøkkenet.

– Jeg kan også gå bort uten å engste meg for maten som serveres. Det er bare å velge fet eller mager variant. Det er ikke vanskelig. Hvis du ikke gjør noe nummer ut av det, merker kanskje ikke folk det engang, sier hun.

May-Britt baker ofte Trines frøknekkebrød, som hører til den fete tallerkenen.

1 1/2 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl gresskarkjerner

1 dl solsikkefrø

3 egg

Visp alt sammen og bre utover bakepapir på stekeplate. Stekes i 15–20 minutter på 200 grader.

Se mer

Middagene hjemme hos henne og samboeren er helt vanlige. De får en matkasse på døren, og hun sjonglerer med varene i den.

– Skal jeg ha en fet saus til fisken, blir det ikke poteter, ris eller pasta til. For det til­behøret inneholder for mange karbohydrater som ikke skal blandes med fett. Skal jeg spise magert, velger jeg bare det magre tilbehøret og dropper det andre, forklarer hun.

Hun forteller at fett og karbohydrater ikke passer sammen, og derfor er fett og karbohydrater i samme måltid NEI. Potet og smør er derfor NEI det også.

– Jeg er så glad for at jeg møtte Trine. Jeg brenner for tankegangen og metoden fordi du kan spise det du har i kjøleskapet til enhver tid. Jeg har ikke følt at jeg har gått på slankekurs, men jeg har spist normalt og blitt mett og fornøyd hele veien, understreker den spreke damen.

Hun ser frem til sin nye pensjonisttilværelse i nær fremtid.

– Jeg har stått i arbeidslivet i 44 år og pensjonerer meg i august. Nå er jeg i bedre form enn på mange år. Ikke bare det, jeg har nådd målet om å komme meg inn i bunaden min igjen, sier hun med latter i stemmen.

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2022.

Les også