Kalorier i julemiddagen

Middag med kokt laks

En porsjon med poteter, agurk og rømme som tilbehør gir 590 kcal, hvorav 297 kcal fra fett.

KOKT LAKS: En porsjon med tilbehør gir 590 kcal.
KOKT LAKS: En porsjon med tilbehør gir 590 kcal. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

En julemiddag med kokt laks er i utgangspunktet en sunn middag, med rikelig med flerumettet fett fra fisken.

Dersom du tilbereder laksen i aluminiumsfolie (hel eller i skiver), kan du legge i både purre, løk, gulrøtter, sitron og dill eller rosmarin. Med hel fisk legges grønnsakene i buken. Hell en 1-2 dl vann over fisken (fiskekotelettene) før du lukker folie. Vannet gir mer kraft og gjør dessuten at fisken blir saftigere. Kraften kan benyttes som sjy på potetene.

Grønnsaker er alltid bra, enten de er rå eller kokt. Til laks passer alt fra brokkoli, gulrøtter og agurksalat (agurkskiver i svakt eddikvann) til en frisk grønn salat, alt etter om laksen serveres kald eller varm. Frisk sitron hører også med.

Ønsker du å benytte rømme, og samtidig redusere litt på fettet, kan du prøve rømmekolle (10 % fett). Den inneholder omtrent halvparten av fettet som finnes i lettrømme, mens smaken er tilnærmet den samme.

For deg som foretrekker smeltet smør, vil fettmengden kunne reduseres betraktelig ved heller å velge en saus. Saus passer perfekt til varm laks, og tilfører mindre fett enn smeltet smør. Her finnes flere ulike varianter av ferdige fiskesauser, men lettbearnés smaker ekstra godt til denne fisken.

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2010, og sist oppdatert 23/06 2017.

Les også