Hvor ofte skal du veie deg?

Du skal ned i vekt og du vil holde vekten nede, men hvor ofte skal du kontrollere kroppsvekten? Hver dag sier noen – andre sier hver uke.

MÅLING: Vei deg en gang i uken når du skal registrere vekttapet, men mål midjen når du skal se fetttapet.
MÅLING: Vei deg en gang i uken når du skal registrere vekttapet, men mål midjen når du skal se fetttapet. Foto: Foto: Sandra Cunningham/Crestock
Publisert Oppdatert

Daglig innveiing

En studie viser at slankere som veier seg daglig har mindre risiko for å legge på seg igjen enn de som veide seg sjeldnere. Ved å veie seg daglig så kan du raskere justere små vektøkninger. Slik kan du komme raskere tilbake på rett spor med trening og kosthold. Daglig veiing gjør at du er mer bevisst på små vektendringer og klarer lettere å holde motivasjonen oppe.

Daglig veiing kan fungere bra for noen, men ikke alle. Hyppig veiing kan også bli altoppslukende, frustrerende og besettende. Vekten kan nemlig svinge fra dag til dag. Om du går litt opp, så skal du ikke tolke dette som fett, det er sannsynligvis mest vann. Kroppens væskebalanse varierer fra dag til dag, avhengig av hva du har spist, drukket og svettet av deg.

Dessuten er ikke alle badevekter nøyaktige nok, slik at en liten vektoppgang eller nedgang på displayet kanskje ikke er reel.

Ukentlig innveiing

Fordelen med å veier deg hver uke, er at da mister du ikke motivasjonen når vekten går litt opp. Du slipper å forholde deg til daglige vektsvingninger. Ukentlige veiinger preges nemlig mindre av endringer i væskebalansen enn daglige veiinger. Dessuten vil du se større utslag på vekten og du kan stole mer på resultatet enn hva som er tilfelle ved daglige veiinger.

Vektsvingninger er helt normalt. Greien er at vekten svinger seg nedover i stedet for å følge en rett linje. Den går gjerne litt opp og ned. Det vi vil er at gjennomsnittet på en uke skal være i minus; altså vektnedgang. Derfor anbefales ofte ukentlige veiinger.

Slik veier du deg

Veier deg til samme tidspunkt og samme ukedag, f.eks. mandag morgen før frokost og etter dagens første toalettbesøk. Det er også smart å tenke på mengde klær du har på deg. Det beste er faktisk å veie seg naken. Bruk en digitalvekt. Den er nemlig mer nøyaktige enn vekter med "vektnål".

Det du ikke vet - har du ikke vondt av.

Om du veier deg midt i uken eller på fredagen og deretter mandag morgen kan du oppleve at vekten har gått litt opp og det kan være demotiverende. Altså vei deg EN gang i uken - f.eks. hver mandag morgen. Alternativ, så kan det være smart å veie seg fredagsmorgen, dersom du vet at du normalt går opp litt i helgen (men styr unna vekten mandag morgen i så fall).

Alternative metoder for å registrere endringer i fettmasse

Vektnedgang eller -oppgang, sier ikke noe om hva som endrer seg i kroppen. Selvsagt vet vi at fettmasse utgjør noe av tapet hver uke. Noen trives kanskje ikke med å stige opp på badevekten hver dag eller hver uke. Men det finnes alternativer!

MIDJEMÅL: Reduksjon i omkretsen rundt livet er et bedre mål på vekttap og en sunnere helse.
MIDJEMÅL: Reduksjon i omkretsen rundt livet er et bedre mål på vekttap og en sunnere helse. Foto: Foto: Veronika Sussmannova/Crestock

Når man er overvektig, så legger gjerne fettet seg på ugunstige plasser, som magen. Dette fettet vil vi ha bort når vi skal ned i vekt. Dersom du måler deg rundt magen (midt mellom hoftebenet og nederste ribbe) og har en ukelogg på dette, så får du et godt mål på tap av fettmasse i kroppen. Samtidig vet du også at kroppen din får en sunnere sammensetning, mindre fett i forhold til muskler - særlig om du er flink å trene. Måler du deg rundt midjen, så vil du også oppdage at kroppen endrer seg selv om vekten står stille. Dette skyldes at trening kan føre til at du får mer muskelmasse, samtidig som du taper fettmasse.

Avsluttende råd

Ukentlige innveiinger gir et realistisk mål på vektendringer. Fungerer ikke dette for deg, så kan du forsøke å veie deg daglig og ha en dagbok på dette. Men pass på å ikke bli besatt av å veie deg, det kan gå utover kostholdet. Midjemål er et svært godt (og sunt) mål for reduksjon av fettmasse og et godt alternativ for de som ikke er så glad i badevekten eller som trener mye styrke.

Kilde: Marc C. O'Meara. Should You Weigh Every Day? Aetna InteliHealth Inc., 06.02.2006.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning