Slankemiddelet Alli

Alle får Alli

Apoteket nekter ingen å kjøpe det reseptfrie slankemiddelet Alli. De bare fraråder noen av oss det.

ALLI ALLIKEVEL: Apoteket kan ikke nekte noen å kjøpe slankemiddelet Alli.
ALLI ALLIKEVEL: Apoteket kan ikke nekte noen å kjøpe slankemiddelet Alli. Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert
KROPPSMASSE: Etter forskriftene er Alli godkjent for personer med kroppsmasseindeks over 28. Grensa for fedme går ved 30.
KROPPSMASSE: Etter forskriftene er Alli godkjent for personer med kroppsmasseindeks over 28. Grensa for fedme går ved 30. Foto: Foto: Glaxosmithklein

Ifølge Apotekforeningen er det produsenten selv, Glaxosmithklein, som har innført restriksjoner for kjøp av Alli, et nytt, omstridt slankemiddel som skal hemme fettopptaket.

Les også: Alli tømmer deg for fett

Offisielt heter det at man må være over 18 år og ha en BMI (Body Mass Index - kroppsmasseindeks) på over 28 for å få kjøpt Alli, som selges reseptfritt fra apotek fra 4. mai.

BMI regnes ut ved å dele høyden på vekten to ganger.

Fram med badevekta?

Med mer enn høy nok alder, men altfor lav BMI tok undertegnede turen til apoteket for å finne ut hvordan dette arter seg i praksis.

Vil jeg bli målt og veid i alles påsyn før jeg, ydmykende, blir funnet for lett og kastet på dør?

Jeg føler meg som en 16-åring som skal kjøpe øl når kølappen viser at det er min tur. I skranken spør jeg pent om de har fått inn et produkt ved navn Alli.

Vil ikke anbefale Alli

Den mannlige ekspeditøren svarer bekreftende og følger meg ut til selvbetjeningshyllene. Og der, i sin barnlige, bokstavkjeksaktige forpakning, lyser Alli mot meg fra kostholdsreolen.

- Er det til deg? spør den hvitkledde.

- Ja... svarer jeg og gir meg til å studere innholdsdeklarasjonen.

- Jeg vil ikke anbefale deg det, fortsetter farmasøyten.

- Hva behager?

- Alli er beregnet på folk med BMI på 28 eller høyere.

- Så jeg får ikke kjøpt det?

- Jo, jo, men jeg vil ikke anbefale deg det.

- Får alle kjøpt Alli?

- Ja, det er et reseptfritt legemiddel, forklarer den samvittighetsfulle ekspeditøren.

Dyre piller

Jeg registrerer at prisen er 499 kroner for én pakke og melder mumlende tilbake at, jo, kanskje han har et poeng. Og noe om at jeg ønsker å lese meg opp på dette middelet først.

Apotekets mann rekker meg en informasjonspamflett i lommeformat og hilser meg velkommen tilbake.

Ingen innvendinger

For å finne ut om den kundevennlig holdningen er et hederlig unntak, stikker jeg innom et apotek til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALLI KAFFE: Alli virker ved at det forhindrer fett i å bli tatt opp i tarmene. I stedet forsvinner fettet ut av kroppen som tynn, oljete avføring.
ALLI KAFFE: Alli virker ved at det forhindrer fett i å bli tatt opp i tarmene. I stedet forsvinner fettet ut av kroppen som tynn, oljete avføring. Foto: Foto: Glaxosmithklein

Der blir jeg tatt imot av en kvinne i tjueårene som ikke stiller meg et eneste spørsmål før hun slipper Alli ned i en blå plastpose.

Skal ha gått på kurs

Informasjonssjef Kristin Henriksen hos Alli-produsenten Glaxosmithklein kan opplyse at de fleste apotek i Norge har deltatt på fedmeseminar før lanseringen av Alli.

- I tillegg til forelesninger om overvekt fikk de en grundig innføring i Alli og hvem middelet passer for, sier Kristin Henriksen til klikk.no.

- Kan bare informere

Alli er godkjent for alle over 18 år og med BMI over 28, ifølge en ny forskrift i EU/EØS-reglementet, som Norge ikke kan fravike fra.

- Men Apoteket kan ikke nekte noen å kjøpe Alli. Alli er godkjent som reseptfritt legemiddel, og det finnes ingen lovhjemmel som sier at du må være myndig eller så og så overvektig for å få kjøpt det.

Les også:

- Dropp slankekuren

De dummeste slankekurene

- Ekspeditørene kan bare informere kundene om bruken, og anbefale eller fraråde det ut fra hvem som spør, sier Henriksen.

- Utsolgt flere steder

- Hvordan har etterspørselen vært den første uka Alli har vært på markedet?

- Salget har gått strykende. Vi har ingen konkrete tall fra apotekene ennå, men vi har sendt ut 26.000 pakker til grossistene hittil, og mange apotek er allerede tomme. Neste uke sender vi ut 18.000 pakker til, det er alt vi har klart å oppdrive. Men vi skaffer mer snart, lover Kristin Henriksen.

Les mer:

Klikk Kosthold

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning