Test av nettslanking

Slank på nett

Med pc i stua og tilkobling til internett er det lett som bare det å gå ned noen kilo. Eller?

LETT PÅ NETT: Redaksjonen i Ute og inne prøvde å finne formen med slankeklubber på nettet.
LETT PÅ NETT: Redaksjonen i Ute og inne prøvde å finne formen med slankeklubber på nettet. Foto: FOTO: Knut Egil Wang / Samfoto
Publisert Oppdatert
Somebody passer for deg som har sterk nok viljestyrke til å klare deg helt på egen hånd
VGs Vektklubb passer for deg som har selvdisiplin nok til å klare slankekuren på egen hånd, men som vil utveksle erfaringer med andre slankere
Libra passer for deg som ikke er så vant med internett og som vil ha en slankekur basert på den gylne middelvei
Grete Roede passer for deg som vil ha full pakke – både en fyldig internetttjeneste og personlig oppfølging
Din Kost passer for deg som vil velge mellom mager mat og GI-mat, og som vil ha profesjonell hjelp fra en ernæringsfysiolog

Bladet Ute & inne satt redaksjonen på slankekur for å finne det ut.

Praktisk på nett

Å slanke seg kan være en ensom sak. Om motivasjonen er på topp, kan det være vanskelig å få med resten av familien på moroa - eller motivasjonen kan ligge paddeflat etter flere mislykkede forsøk.

Mange melder seg på slankekurs for å ta knekken på de uønskede kiloene, men dette er heller ikke en form for slankekur som passer for alle, enten det er slunken lommebok, bosted utenfor allfarvei eller sprengt timeplan som gjør det vanskelig å sette av en kveld i uka til å møtes sammen med kurslederen.

Gikk ned 14 kilo - til sammen!

Derfor kan slankekurs på nett være løsningen for mange. Det har etter hvert blitt mye å velge mellom også, både når det gjelder pris og tilbud.

For å finne ut av hva som passer best for hvem, sendte Ute & inne nesten hele redaksjonen på slankekur. Vi gikk ned til sammen nesten 14 kilo i løpet av to måneder og fikk grundig testet hva slankeklubbene har å by på.

Kari gikk ned 4,8 kilo med Somebody

Kontrollfriken Kari Westby Romøren (32) liktegodt å ha fullstendig oversikt over hver minste lille kalori som ble puttet i munnen.

4,8 KILO: Kari testet www.somebody.no.
4,8 KILO: Kari testet www.somebody.no. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

Somebody.no er en relativt lite kjent nettjeneste, men var en av de første Internettbaserte slanketjenestene som kom på markedet. Tjenesten er basert på kaloritelling. Man legger inn i kalorikalkulatoren alle matvarer man spiser i løpet av dagen, og hva slags aktivitet man har utført. Hver dag får man en oversikt over hvor mange kalorier man er i pluss eller minus.

- I begynnelsen ble det nærmest en besettelse å beregne hva jeg skulle spise for å komme ut på det nøyaktige kaloritallet, sier Kari.

Det viste seg at det ble veldig enkelt å «glemme» å legge inn i kalorikalkulatoren på dager med is i lunsjen og pizza til middag, så lenge det ikke var noen som sto over skulderen og passet på.

- Det var helt klart mye morsommere å gjøre det de dagene der jeg var flink og spiste de riktige tingene, sier Kari.

www.somebody.no

Pris: 390 kroner for tre måneders medlemsskap

Dette får du for pengene:

 • Personlig tilpasset kostholdskalkulator
 • Database med kaloriinnholdet i mer enn 8000 matvarer
 • Oversikt over kaloriforbruket ved ulike aktiviteter
 • Mulighet til å utveksle råd og erfaringer med andre medlemmer
 • Skjematisk oversikt over vektnedgangen

Bra

En veldig god Internettbasert tjeneste som gir svært god visuell oversikt over hva jeg har spist og hvordan jeg ligger an i slankekuren. Brukervennligheten på siden er god, det er lett å finne frem.

Den har også noen fiffige verktøy som for eksempel en matvaresammenligner der jeg kan se hvor mye kalorier jeg sparer på å velge lettvarianten. Jeg får også en automatisert evaluering av sammensetningen av sukker, fett og karbohydrater i kostholdet, der jeg for eksempel kan finne ut om jeg har for mye fett i kostholdet.

Dårlig

Dersom man ikke er topp motivert for slankekur, er det fort gjort at rapporteringen sklir litt ut i perioder. Ettersom det ikke er noen der til å holde meg i nakken, ble det fullstendig opp til meg selv om jeg klarer det.

Somebody.no har også et forum der medlemmene kan motivere hverandre og hente støtte, men det er ikke så mye aktivitet i forumet. Over lang tid kan det også bli litt kjedelig å plotte inn alt man spiser, men man kan selvsagt velge å bare bruke kalkulatoren til å sjekke de dagene man er litt usikker på om man har gått over grensa.

Det er heller ikke noen oppskriftsbase i Somebody.no, og heller ingen menyforslag for de som har gått tom for ideer til slanke middager.

Grethe gikk ned 3 kilo med VGs Vektklubb

– Det er tydeligvis vanskeligere å slanke seg nå enn det var bare for fem–seks år siden, sier Grethe Rønningen (40) som gikk ned tre kilo med vektklubb.no.

Vektklubb.no er slankeklubben til VG, som har hatt stor suksess med å slanke det norske folket. Tjenesten er Norges mest populære slankeklubb på nett, og reklamerer med at man skal kunne gå ned inntil en kilo per uke. Resultatet er avhengig av egen innsats og disiplin, men du får gode råd på veien. Så er alt opp til deg selv.

- Jeg har nok selvdisiplin til å følge et slikt opplegg og synes det har vært positivt selv om jeg ikke helt nådde målet mitt. Det kan skyldes mye fint vær med is og kald hvitvin. Jeg liker veldig godt å få visualisert hva jeg gjør og følgene av det, sier Grethe.

3 KILO: Grethe testet www.vektklubb.no
3 KILO: Grethe testet www.vektklubb.no Foto: FOTO: Petter Berg

www.vektklubb.no

Pris: Kr 349 for tre måneders medlemsskap

Dette får du for pengene:

 • Oppfølgingsbrev hver uke med tips og råd
 • Menyforslag og oppskrifter
 • Mulighet til å utveksle råd og erfaringer med andre medlemmer
 • Skjematisk oversikt over vektnedgangen
 • Kostholdskalkulator som regner ut dagens kaloriforbruk, sammensetning av proteiner, karbohydrater og fett i kosten din og trimkalkulator.
 • Treningsprogram
 • Mange nyheter om trening og kosthold, og andres suksesshistorier.

Bra

Resultatene fra uke til uke vises klart og tydelig frem visuelt, slik at det blir enkelt å se hva jeg gjør riktig og hva du eventuelt bør endre på. Vektkurver og midjekurver viser klart hvilken vei det går, og dagboken gjør meg veldig klar over hva jeg putter i meg og hvor mye treningen forbrenner. Det er ikke så fristende med en melkesjokolade når jeg ser ser hvor mye man må sykle for å ta den av igjen!

Coachingbrevene kommer hver uke. De er motiverende når det går bra, men når det går dårlig er det lett å «glemme» å lese brevet. Dessuten er det masseprodusert, og det gir det også litt preg av.

Dårlig

Det kan bli litt kjedelig å føre inn hvert enda lille måltid i kalenderen - selv om det jo har en inspirerende effekt. Den individuelle oppfølgingen er heller ikke så god, det er ingen som strammer meg opp hvis jeg slurver. Jeg skulle også ønske at det var lagt opp til litt flere målepunkter enn bare rundt midjen. Når det butter imot, selv om jeg har stått hardt på og trent og spist som jeg skal, så hadde det vært fint med en oversikt med centimetermål på for eksempel knær, hofter, lår, rompe, overarm, bryst og hals. Det er utrolig hva man kan ta av i centimeter uten at det nødvendigvis synes på vekten!

Jeg synes det også er altfor mye fokus på BMI, som kan være litt misvisende i forhold til hva slags kroppsbygning man har. Skal jeg ned i den BMI'en som forfektes for min alder og høyde, så kommer ribbena til å stikke ut!

Lasse gikk ned 5,1 kilo med Libra

Du trenger ikke å bli slapp av å få mindre mat. Lasse Bruun Brekke (33) opplevde at kroppen orket mer da han tok Libras slankekur på e-post. Attpåtil gikk han ned over fem kilo!

Libra er en velkjent slankekurs-arrangør, og arrangerer kurs i hele landet. Men det er også mulig å ta slankekursene til Libra via e-post, du kan melde deg på via nettsiden www.libra-helse.no.

Libra har som filosofi å jobbe for sunn matglede og mot dårlig samvittighet. Du skal spise lite og ofte, heller enn mye og sjelden.

- Du må være strukturert for å forholde seg til alle disse måltidene, og du må planlegge hele dagen i forkant. Jeg merket fort at kroppen orket mer når jeg fikk kommet i gang med alle måltidene, og jeg var aldri sulten, sier Lasse.

Hos Libra er ikke veiing obligatorisk. Du velger selv om du vil sende inn resultatet til kurslederen når du avgir ukentlig rapport.

5,1 KILO: Lasse testet www.libra-helse.no.
5,1 KILO: Lasse testet www.libra-helse.no. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

www.libra-helse.no

Pris: Kr 1750 for 10 ukers kur

Dette får du for pengene

 • Kursbok og matlister
 • Personlig oppfølging hver uke
 • Oppskrifter, men disse får du også tilgang til på Libras nettsider uten å ha betalt for kurset.

Bra

Personlig oppfølging er en viktig faktor for å få det til. Kurslederen har hele veien via e-post gitt tilbakemeldinger og tips på rapportene mine. Kursboken var også innholdsrik og godt forklarende. Jeg likte også at Libra ikke opererer med begrepene ja-mat og nei-mat, men at man heller skal tenke på mengden på de forskjellige måltidene. Dette har hjulpet meg mye.

Dårlig

Rapporteringen var litt klønete og gammeldags i forhold til de andre slankeklubbene på nett. Internett-siden til Libra kunne sikkert vært utnyttet bedre til rapportering og måling av resultater.

Noen ganger kan det også være litt mye å lese seg frem til, selv om det i utgangspunktet er positivt at kursboken er omfattende.

Nina gikk ned 0,9 kilo med Grete Roede

En knapp kilo ble det fattigslige resultatet etter åtte uker med Grete Roede-kur for Nina Kirkenær (39). Men det var ikke innsatsen det sto på!

Nina var nemlig den flittigste til å snøre på seg joggeskoene i løpet av vår åtte ukers slankekur. Latsabbene i redaksjonen kunne ikke dy seg for å humre litt skadefro når Nina likevel ikke gikk ned mer enn 0,9 kilo i løpet av slankekuren med Grete Roede på nettsiden vektklubben.no.

- Jeg begynte med godt mot og var nøye med innplottingen av alt jeg spiste. Men det tar mye tid når man skal notere hver minste lille bit man putter i munnen, sier Nina.

I likhet med Grethe og Kari opplevde hun at det fort kunne skli litt ut når man glemte å plotte inn måltidene man spiste i kalorikalkulatoren.

- Man er nødt til å være standhaftig og følge nøye opp hvis man skal få noen effekt. Og så er det viktig å veie maten. Der syndet jeg kraftig, jeg tok mye på øyemål og slurvet med grammene, innrømmer Nina.

www.vektklubben.no

Pris: 1790 for syv ukers kurs

0,9 KILO: Nina testet vektklubben.no.
0,9 KILO: Nina testet vektklubben.no. Foto: FOTO: Petter Berg

Dette får du for pengene

 • Personlig oppfølging fra kursleder
 • Mulighet til å utveksle råd og erfaringer med andre medlemmer
 • Skjematisk oversikt over vektnedgangen
 • Kostholdskalkulator som regner ut dagens kalorier

Bra

Jeg fikk god individuell oppfølging og veiledning fra kurslederen, som er tilgjengelig stort sett hver dag hele uken. Det er også en fordel at Grete Roede-kurset er tilpasset familiens spisevaner. Jeg kunne fint spise «vanlig» mat og bare tilpasse det etter menyen jeg fulgte.

Hver uke fikk jeg motivasjonsbrev fra kurslederen min hvor det sto nyttig informasjon om hvordan jeg skulle komme meg videre i kurset. Kurslederen har også sendt meg flere oppskrifter som hun har prøvd selv og hun deler sine personlige erfaringer med meg slik at jeg selv kan prøve ut hennes tips og råd for en slankere hverdag.

Dårlig

Det kan være tidkrevende å føre inn alt man spiser i dagboka, selv om det er helt tydelig at det hjelper. Kanskje hadde det gått litt fortere dersom det hadde ligget inne flere autovalg på matvarer i registreringen.

Internettløsningen er tidvis også litt lite brukervennlig, det kan være vanskelig å finne frem for dem som ikke er så vant med å bruke internett. Tjenesten er også den dyreste av de vi testet.

Eva gikk ned 0,1 kilo med Din Kost

Dette nærmer seg en parodi, utbrøt Eva Glorvigen (47) da resultatene den sjette uken på rad lot vente på seg. Det er imidlertid ikke DinKost.no som får skylden for de manglende resultatene.

Jeg har ikke tall på hvor mange kvinner jeg har intervjuet i årenes løp om deres fenomenale slankeresultater. Jeg vet jo hva som skal til, men jeg får det ikke til, fortviler Eva når vektnåla nekter å rikke seg nevneverdig selv etter åtte uker på slankekur i regi av DinKost.no.

Selv om slankegeneral Cathrine Borschenius i DinKost gir henne tett oppfølging hele veien, blir Eva redaksjonens store taper i den uhøytidelige slankekonkurransen.

Eva mener noe av det vanskeligste har vært å kombinere slankekuren med familielivet.

- Jeg har vært utsatt for ekstreme prøvelser: Datteren min er i bakealderen. Hun elsker å utfolde seg på kjøkkenet med nye oppskrifter, og nylig bakte hun sjokoladecookies og prinsessekake med sjokolade i svingene. Jeg kan vel ikke være en sånn mamma som ikke smaker på entusiastisk hjemmebakst? spør Eva.

www.dinkost.no

Pris: Kr 1095 for åtte ukers kurs.

Dette får du for pengene

 • Ukentlig oppfølging fra ernæringsfysiolog
 • Menyer og oppskrifter
 • Egen side med vektlogg på internett
 • Mengder av informasjon om kosthold og trening

Bra

0,1 KILO: Eva testet dinkost.no
0,1 KILO: Eva testet dinkost.no Foto: FOTO: Petter Berg

Opplegget er nærmest som en liten sunnhetsskole, med både oppskrifter og mengder av informasjon om sunnhet og helse. Et søylediagram viser vekten og målet, og virker motiverende.

DinKost.no er den eneste av slankeklubbene på nett der det er mulig å velge mellom en meny som er basert på mager mat, eller en meny som er basert på prinsippene om glykemisk indeks.

Hadde jeg bare klart å følge menyene slavisk, er jeg sikker på at dette hadde gått mye bedre. Hverdagsmenyene er inspirerende, og oppskriftene er kjempegode.

Dårlig

Helgemenyene er som regel lite inspirerende, for eksempel er tomatsuppe foreslått som søndagsmiddag. Det er uaktuelt hos oss der søndagsmiddag er et begrep, med tre retter, hvit duk og sølvbestikk!

Internettjenesten er også relativt lite utviklet i forhold til for eksempel vektklubb.no og somebody.no. Det er liten grad av interaktivitet, og ikke mulig å komme i kontakt med likesinnede.

Vi gjør oppmerksom på at DinKost.no er eid av forlaget Hjemmet Mortensen AS, som også eier Ute & inne og Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning