Kosthold

Vafler og sjokolade hver dag er lov

Du må bare gjøre det riktig.

SJOKOLADE: En fondue med sunne bær er festmat. Husk mørk sjokolade!
SJOKOLADE: En fondue med sunne bær er festmat. Husk mørk sjokolade! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no
Publisert Oppdatert
Berit Nordstrand.
Berit Nordstrand. Foto: FOTO: Svein Brimi

Ekspertene:

Berit Nordstrand er spesialist i klinisk farmakologi og arbeider som overlege ved Trondheimsklinikken.

Har nylig gitt ut boken "Mat med mer".

Marianne E. Mathiassen er klinisk ernæringsfysiolog.

- Det er fullt mulig å kose seg til bedre helse, sier lege Berit Nordstrand (46).

- Du kan spise vafler og sjokolade hver dag, med god samvittighet.

På bordet hjemme hos henne i Trondheim står det alltid en skål med nøtter og mørk sjokolade. Hver eneste kveld koser hun, mannen og de seks barna seg med noe ekstra godt. Det kan være en frisk bringebærsorbet, litt sjokolademousse, grønnsaker med dip eller kanskje sjokoladefondue med blåbær.

Vi har sjekket hvilken mørk sjokolade som er den sunneste.

Godbitene spiser familien med den reneste samvittighet, for alt de putter i munnen, er nyttig for kroppen. Det vet de fordi de selv har laget rettene av næringsrike råvarer. Familien velger råvarer som friske bær, hele regnbuen av grønnsaker, egg, havregryn og yoghurt.

Og trengs det mer søtsmak, bruker de litt lønnesirup eller honning.

- Ikke for alle

Klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen er enig i at kosematen Nordstrand anbefaler, inneholder sunne næringsstoffer som fiber og antioksidanter. Dessuten gir det mer frukt og grønt, noe alle burde spise mer av.

Men hun advarer mot at alle kan spise dette uten tanke på vekten.

- Det er viktig å være klar over at hver enkelt av oss har ulik genetikk og ulikt utgangspunkt. Har man lett for å legge på seg og allerede er overvektig, vil jeg ikke uten videre åpne opp for at dette er gunstig, sier hun.

Mathiassen understreker også at grad av fysisk aktivitet vil være bestemmende for hvor mye man kan unne seg av det ene eller andre

Spiser du mye sjokolade, kan det være nyttig å vite hvor mye du må trene for få bort kaloriene.

Viktige byggeklosser

Nordstrand forteller at kroppen trenger forskjellige byggeklosser for å fungere slik den skal.

- Uten dem er du mer utsatt for sykdommer, går gjerne opp i vekt, føler deg slapp og sover dårlig. Hvis du tror at disse byggeklossene kun er å finne i grønnsaker, salater uten dressing og kjedelig, smakløs mat, tar du feil, sier hun.

Vitaminer er en del av disse næringsstoffene som det er viktig å få nok av.

Nyttige byggeklosser fra sunne råvarer smaker nydelig i de rette kombinasjonene.

- Folk vet dessverre for lite om hva kroppen trenger. Mange lever i den tro at sunt må være kjedelig, og at kosemat må være usunn, men slik er det ikke, sier legen.

Hun mener vi bør fokusere mer på alt det gode vi faktisk kan spise, i stedet for å henge oss opp i hva vi bør holde oss unna.

- Interessen oppsto da jeg fikk mitt første barn for 21 år siden. Petter slet med virusinfeksjon, epilepsi, hjernebetennelse og forsinket motorisk utvikling. Jeg begynte å se på hvilken betydning kostholdet hadde for plagene hans. Gjennom foredrag har jeg formidlet denne informasjonen til andre i mange år, men nå ønsket jeg også å samle den i en bok, sier hun.

Smart med olje

Noen av Berits sunne tips:

Grønne grønnsaker til alle måltider.

Lag mest mulig mat fra bunnen, det kan gå kjappere enn du tror!

Spis ofte nok, slik at du ikke går til bords utsultet.

Husk å begrense mengden, for øker du kaloriinntaket, øker du sannsynligvis også i vekt.

Spis til du er passe forsynt, ikke stappmett!

Bruk god tid på måltidet, så kjenner du bedre når du blir mett. Nyt maten.

Blir det knapt med tid til middagen? Spis heller et mindre måltid ved middagstid og utsett middagen til familien er samlet og har tid til å kose seg sammen.

Med seks barn har Nordstrand hatt noen diskusjoner ved middagsbordet. Mathea på fem er ikke overbegeistret for grønnsakene mamma legger på tallerkenen, men hun har skjønt at det er viktig for kroppen hennes likevel.

En litt kresen frøken har dessuten gjort mamma til en ekspert på å kamuflere de viktige byggeklossene, og dette er kunnskap også kresne voksne kan ha nytte av.

- Husk at salat helst skal serveres med litt kaldpresset olje over. Da klarer kroppen å ta opp mer plantestoff og vitaminer fra salaten, sier Nordstrand.

I tillegg vil litt sunt fett kunne smøre huden og fungere som en antirynkekrem fra innsiden, sier hun.

Pizza og burger kan også være sunt, bare du gjør det på den lure måten.

Snik inn grønnsakene!

Både voksne og barn kan være litt lunkne til sunn mat iblant. Her er noen lure løsninger:

Miks grønne bladgrønnsaker i smoothien. Kunsten er å holde seg til under cirka 40 prosent grønnsaker og la resten bestå av frukt eller bær. Da blir ikke grønnsaksmaken overveldende.

Supersunne smoohtier er også en del av kostholdet til Tone Damli.

Legg grønnsakstaver og dip i lunsjboksen eller server det som kveldskos.

Press din egen juice og bland inn frukt, grønnsaker og bær.

Riv grønnsaker og «gjem» dem i tradisjonelle retter. For eksempel kan du ha revet gulrot i pastasaus og revne rotgrønnsaker i lasagne og pizzasaus. Lager du kjøttboller, kan du blande moste kikerter og bønner i karbonadedeigen. Dette gir mer og billigere karbonadedeig, samtidig som familien får i seg flere byggeklosser fra grønnsaker de ikke ser.

Lag grønnsakpuréer. En kilo gulrot må til for å lage puré til tre-fire personer

Når du serverer råkostsalat, kan du helle litt ferskpresset eplejuice over. Da demper du bittersmaken fra det grønne, slik at også de med overfølsomhet for bittersmak forsyner seg av salaten.

- Sunt og fornuftig

Mathiassen mener Nordstrands råd er både sunne og næringsrike.

- Hennes kosthold tar utgangspunkt i at vi skal lage maten fra grunnen av og at den skal være næringsrik, det vil si gi oss nok av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Hun er også oppmerksom på variasjon, og på å inkludere matvarer fra alle matvaregrupper, sier Mathiassen.

- Samtidig har hun et sunt og positivt forhold til mat og helse; vi skal ha fokus på hva som er sunt for kroppene våre og ikke så mye på hva vi skal unngå, legger hun til.

Mathiassen er også enig i å bruke fetere varianter av meieriprodukter i kostholdet.

Melk er faktisk den mest effektive måten å bygge muskler på etter trening.

- Og hun er oppmerksom på at vi skal få i oss nok omega-3 fettsyrer, hvilket også er viktig, sier hun.

Ikke lavkarbo

Mathiassen peker likevel på at dette kostholdet ikke er forenelig med et lavkarbokorhold, siden det inkluderer en god del kornvarer, rotgrønnsaker og frukt og bær.

Grove vafler

VAFLER: Bruk rug og havregryn i vaflene, så kan du nyte litt hver dag.
VAFLER: Bruk rug og havregryn i vaflene, så kan du nyte litt hver dag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no

2 små vaffelplater

1 egg

1 ss smør

1 ss hvetemel

3 ss havregryn

3 ss sammalt rug

3 ss bygg

1 ss fullfet rømme

1 dl melk

1 klype kardemomme

Bland alle ingrediensene, og stek nydelige, næringsrike grovbrødvaffelplater. Har du flere i nærheten, så flerdobler du oppskriften til det ønskede antall vaffelplater. Kjempegodt med rømme og rørte tyttebær eller syltetøy av kirsebær. Nystekte grovbrødvafler gir deg masse helsebringende fiber, vitaminer, mineraler, antioksidanter og sunt melkefett. Fantastisk kombinasjon for optimal hukommelse og konsentrasjon. Kos deg med vafler hver eneste dag om du vil.

Vil du prøve deg på lavkarbovafler, finner du oppskrift her.

Sjokoladefondue

100 g mørk sjokolade

1/2 ts kokosfett

SJOKOLADE: En fondue med sunne bær er festmat. Husk mørk sjokolade!
SJOKOLADE: En fondue med sunne bær er festmat. Husk mørk sjokolade! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no

frukt og bær, f.eks. jordbær, ananas, kiwi, bringebær, blåbær, epler, banan, pære, appelsin og mango

Om 100 gram sjokolade holder til 4 eller til 10 personer, er litt avhengig av hvor ivrige folk er. Har du fest, så kan du nok flerdoble oppskriften. Det er lett å smelte mer etter hvert som dere spiser. Smelt mørk sjokolade og kokosfett/-olje i vannbad eller på lav temperatur i en kasserolle. Vask frukt og bær, og skjær opp i passe biter. Behold skallet på både epler og pærer, det gir masse næring, mer smak og mindre arbeid! Fyll et stort fat med frukt og bær i biter. Ha sjokoladesausen i en skål, og server med tannpirkere som fonduepinner.

(Begge oppskrifter fra «Mat med mer» av Berit Nordstrand)

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost

Meningsløst å nekte seg karbohydrater

Krillolje: Ta kapslene daglig

Tenkte seg 23 kilo slankere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning