Fysisk aktivitet i eldre år

Trim for eldre

Det er aldri for seint å komme i form. Få tips til øvelser.

ELDRETRIM: Fysisk aktivitet styrker helsen og livskvaliteten til eldre mennesker.
ELDRETRIM: Fysisk aktivitet styrker helsen og livskvaliteten til eldre mennesker. Foto: Foto: Herman Brinkan/SXC
Sist oppdatert

Å være regelmessig fysisk aktiv i unge år er viktig for helsen. Men det betyr ikke at du kan gjøre unna alt i unge år. Også eldre mennesker må holde seg fysisk aktive for å holde helsen og styrken ved like.

En viss nedgang i muskelstyrke, balanse og utholdenhet er helt vanlig ettersom man blir eldre. Mindre enn halvparten av eldre over 60 år driver det de selv kaller mosjon, og andelen som driver fysisk aktivitet synker raskt blant de over 70 år.

Ulempen ved å gi opp mosjonen ettersom man blir eldre, er at man blir mindre stødig, får dårligere balanse, mindre krefter til å klare seg selv i dagliglivets aktiviteter, som for eksempel det å åpne emballasje, skjære brød eller å bære ved til peisen. I tillegg kommer økt risiko for hjerteproblemer, pustebesvær, beinbrudd og andre skader.

Aldri for sent!

Det er aldri for sent å begynne! Om man har vært inaktiv en stund, må man bare huske å starte forsiktig. Ta ett skitt av gangen, og det vil gå fremover. Og - det er ikke nødvendig å melde seg inn i noen treningsklubb!

Dette kan du gjøre mens du sitter:

  • Rett ut bena og løft dem strake opp fra gulvet så høyt du orker. Opp og ned, rolig. Først ti tak, så en pause og ti tak til.
  • Sitt med bena med rett vinkel i knærne. Løft bena opp med tærne. Opp og ned, rolig. Først ti tåhevninger, en pause og så ti til.
  • Sitt rett opp og ned med armene hengende på siden ned langs kroppen. Ta en bok, en vedkubbe, en flaske, en pakke mel eller noe annet som er godt å holde i, og som veier ca. ½-1 kilo. Hold "loddet" i hånden og løft underarmen opp mot overarmen (altså med knekk i albuen). Opp og ned. Gjerne ti-tyve ganger på hver arm.
  • Som øvelsen over, men løft nå armene (en av gangen) strake rett ut fra kroppen. Opp og ned, rolig. Først ti ganger, så ti ganger til på hver arm.

Dette kan du gjøre mens du står:

  • Still deg opp med siden langs en vegg og støtt deg med den ene armen. Løft det ene benet, med bøy i kneet, opp så høyt du klarer. Opp og ned, rolig. Ta ti ganger ti, på hvert ben.
  • Still deg med ansiktet mot veggen, litt mindre enn en armlengdes avstand fra veggen. Sett begge håndflatene i veggen, og begynn forsiktige "push-ups" mot veggen. Jo lenger fra veggen du setter føttene, jo mer tyngde får du på armene. Pass på at du ikke glir på gulvet.

Og ellers når du er ute:

  • Gå en liten tur hver dag, rundt kvartalet, til butikken, i parken eller i skogen. En halvtimes tid hver dag hjelper godt.
  • Hvis du bor et sted med heis - prøv å ta trappen minimum én etasje hver gang (så kan du hoppe inn i heisen med god samvittighet for resten av trappene).
  • Er du i god form, er turorientering og turmarsj en fin og sosial måte å få sin mosjon på.

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2002, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også