Tennene dine

Juice er verre enn cola

Juice anbefales for så mangt, men ikke mot syreskader eller hull i tennene.

SYRESKADER: Juice er like skadelig som cola for tennene
SYRESKADER: Juice er like skadelig som cola for tennene Foto: Foto: Lev Dolgachov, Crestock
Publisert Oppdatert

Slik unngår du syreskader

  • Velg vann uten smak som tørstedrikk
  • Drikk vann etter juice, saft eller brus for å nøytralisere syren
  • Spis en ostebit eller annen basisk mat etter at du har drukket syreholdige drikker
  • Drikk gjerne melk. Melk inneholder kalsium som nøytraliserer syre. Sukkeret i melk er heller ikke særlig skadelig for tennene.
  • Svelg den sure drikken rett ned. Bruk eventuelt sugerør slik at væsken ikke kommer i direkte kontakt med tennene
  • Ikke puss tennene rett etter at du har spist eller drukket sur mat eller drikke

Visste du at det er like mye sukker i et glass juice som i et glass cola? Eller at juice kan gi større syreskader på tennene enn cola?

Syrepåvirkningen varer lenger

Juice inneholder fruktose som er mindre skadelig for tennene enn sukkeret vi finner i cola. Cola er dessuten surere enn juice (lavere pH), og man skulle derfor tro at cola var mer skadelig for tennene enn juice. Men nå viser det seg at spyttet bruker lengre tid på å nøytralisere syren i juice.

Dette betyr at syrepåvirkningen varer lenger når du drikker et glass juice enn når du heller i deg tilsvarende mengde cola.

Dental erosjon

De siste årene har syreskader på tennene (dental erosjon) blitt et vel så stort problem som hull i tennene på grunn av søtsaker.

- Både karies og tannerosjon skyldes syreangrep på tennene, sier tannlege Anne Skaare, førsteamanuensis ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Karies oppstår der bakterier kan nyttiggjøre seg av sukker og andre karbohydrater i kosten og produsere syre. Dental erosjon er en kjemisk oppløsing av tannsubstans som ikke involverer bakterier.

Store skader

All sur mat og drikke kan gi syreskader ved å etse på tennene og føre til at emaljen blir myk og slites bort. Tennene kan bli gulere og endre form. Ofte blir ikke syreskader oppdaget før skaden er stor.

Ikke bare sukkerholdig brus, men også lettbrus, vann med smak, sportsdrikker og juice inneholder syre som kan skade tennene.

Les også: Kosthold og syreskader

Skrukork øker faren

Men, det er ikke bare innholdet av sukker og syre i brus som ødelegger tennene våre, det er også måten vi drikker det på.

Ofte kjøper vi brus med skrukork og sitter og nipper til brusflasken hele dagen. Dermed utsetter vi tennene for en kontinuerlig tilførsel av sukker og syre.

Juice inneholder vitaminer

Juice, derimot, drikker vi som regel til et måltid, noe som i seg selv er bedre for tennene enn å drikke mellom måltidene. Hvis du i tillegg avslutter måltidet med baseholdig mat eller drikke, slik som yoghurt, melk, banan eller ost, nøytraliseres syren i munnhulen.

Og hvis du skulle være i tvil: Juice er og blir sunnere enn cola.

I motsetning til brus generelt inneholder juice vitaminer og mineraler.

Les også: Sunn livsstil skader tennene

Les også: Slik får du null hull

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning