kreft og kosthold

Sunn mat gir ikke mindre kreft

Stor studie viser at sunn mat ikke beskytter deg mot kreft.

SUNT ER FORTSATT SUNT: Selv om den nye studien viser at kosthold ikke hadde avgjørende betydning for hvorvidt man får kreft, spiller det definitivt en rolle i forhold til vekt. Overvekt vil fortsatt gi disposisjon for enkelte krefttyper.
SUNT ER FORTSATT SUNT: Selv om den nye studien viser at kosthold ikke hadde avgjørende betydning for hvorvidt man får kreft, spiller det definitivt en rolle i forhold til vekt. Overvekt vil fortsatt gi disposisjon for enkelte krefttyper. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

En internasjonal studie av nesten en halv million mennesker har vist at grønnsaker og frukt ikke beskytter deg mot kreft.

Feilslått kampanje?

"Dette kaster en skygge over myndighetenes kampanje for å oppmuntre folk til å spise mer frukt og grønt", skriver Sydney Morning Herald.

Avisen skriver at flere krefteksperter advarer folk mot å overse anbefalingene om å spise grønt, ettersom høyt inntak av frukt og grønt uansett har positiv effekt mot hjertesykdommer og enkelte krefttyper som tarm- og brystkreft, som igjen har sammenheng med overvekt.

Klikk har tidligere omtalt sukkermengden i frukt og norske myndigheters 5 om dagen-kampanje. Den har ikke vært tydelig nok på hvor mye grønnsaker man bør spise i forhold til frukt. Sidney Morning Herald skriver at australierne blir anbefalt å spise to biter frukt og fem porsjoner grønnsaker om dagen.

Hold på gode vaner

- Selv om denne studien indikerer at et høyt inntak av frukt og grønt ikke er like forebyggende mot kreft som vi til nå har trodd, ser jeg ingen grunn til å slutte å råde folk til å spise mye frukt og grønt, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom til Klikk.no.

- For det første kan man aldri gi råd på grunnlag av en studie. Dessuten viser den jo også at frukt og grønt virker forebyggende på visse former for kreft.

I likhet med de australske ekspertene, mener hun at det er en rekke andre helsegevinster knyttet til et høyt inntak av frukt og grønt.

- Dette er mat som inneholder mye fiber, lite kalorier og mye antioksidanter. Alt dette er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, overvekt, og diabetest type 2.

Støtter andre funn

Resultatene fra studien, som gikk over åtte år og som er publisert i Journal of the National Cancer Institute, slår bena under en studie som viste det motsatte i 1997 - og underbygger resultatene i en australsk 2007-studie som viste at det er viktigere å holde en viss vekt enn å følge ernæringsråd.

- Det er absolutt ingen grunn til å kutte ned på inntaket av frukt og grønt. Snarere tvert imot! Folk bør spise minst like mye frukt og grønt, og helst mye mer bær også ettersom bær er stappfulle av de helsefremmende, og krefthemmende, antioksidantene, sier ernæringsfysiologen.

Les mer:

Våre beste slanketips

Magekur kan gi hjerneskade

De dummeste slankekurene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning