Grønnsakspasta

Så mye grønnsaker inneholder den nye pastaen

Men hvor mye sunnere er den egentlig?

GRØNNSAKSPASTA: 125 gram grønnsakspasta tilsvarer 50 gram kokte grønnsaker. (Avbildet 50 g brokkoli + 125 g pasta)
GRØNNSAKSPASTA: 125 gram grønnsakspasta tilsvarer 50 gram kokte grønnsaker. (Avbildet 50 g brokkoli + 125 g pasta) Foto: FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert
EN PORSJON: 125 gram grønnsakspasta, mål opp på vekt. FOTO: Jenny Mina Rødahl
EN PORSJON: 125 gram grønnsakspasta, mål opp på vekt. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Fersk pasta

Næringsinnhold per 100 g i Toro grønnsakspasta brokkoli og erter:

265 kcal

Fett 1,6 gram

- hvorav mettede fettsyrer 0,3 gram

Karbohydrat 47 gram

 - hvorav sukkerarter 2,3 gram

Kostfiber 3,8 gram

Protein 13 gram

Salt 0,02 gram

Næringsinnhold per 100 g i vanlig fersk pasta fra Matmesteren:

281 kcal

Fett 2,8 gram

- hvorav mettede fettsyrer 0,8 gram

Karbohydrat 52,2 gram

 - hvorav sukkerarter 1,4 gram

Kostfiber 2,1 gram

Protein 10,4 gram

Salt 0,8 gram

Næringsinnhold per 100 g i fullkornspasta fra Fersk Ferdig:

276 kcal

Fett 2,0 gram

- hvorav mettede fettsyrer 0,6 gram

Karbohydrat 40 gram

 - hvorav sukkerarter 0,4 gram

Kostfiber 6,0 gram

Protein 16 gram

Salt 0,1 gram

En ny serie pastaprodukter fra Toro skal gjøre det enklere å spise grønnsaker. Resultatet er fersk pasta med 40 prosent grønnsaker bakt inn i deigen med kun naturlige ingredienser. Du kan velge mellom variantene brokkoli og erter, blomkål eller gulrot.

Ingrediensene i pastaen med brokkoli og erter er som følger: durumhvete, brokkoli 23% (brokkolipurè og brokkolipulver), erter 23% (ertepurè og ertepulver), hvetemel, hvetegluten og egg.

Men hvor mye sunnere er egentlig grønnsakspasta sammenlignet med vanlig fersk pasta?

Ernæringsfysiologene har talt.

Likt kaloriinnhold

- Hvis du tror at grønnsakspasta er en slankepasta fordi den inneholder mye grønnsaker, tar du dessverre feil, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede.

- Selve kaloriinnholdet er nemlig så å si det samme både som vanlig fersk pasta og fersk fullkornspasta, sier hun.

- Næringsinnholdet er ikke så veldig ulikt. Grønnsaksvarianten har litt mer proteiner og kostfiber enn vanlig pasta, men ikke så mye at det er det som gjør at den bør velges. Karbohydrat- og fettinnholdet er så å si likt, forteller ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus.

- Det som er bra er at den inneholder grønnsaker, legger hun til.

Mer fiber og mindre salt

- Det som er positivt er at grønnsakspastaen inneholder mer fiber og har i tillegg mindre salt og fett enn vanlig fersk pasta. Fersk fullkornspasta inneholder imidlertid mer fiber enn grønnsakspastaen, sier Lied.

- Og så er det selvsagt positivt at grønnsakspastaen inneholder over 40 prosent grønnsaker.

Akkurat det er Krogshus også positiv til.

- Du får i deg grønnsaker istedenfor pasta/hvetemel gjeldende halve volumet du spiser. Grønnsaker kan vi ikke få nok av, det er bra for kroppen, hvor imot pasta og hvetemel er noe vi ikke trenger for mye av, sier hun.

Grønnsakspastaen gir cirka 50 gram grønnsaker per pastaporsjon på 125 gram. Denne mengden gjelder for alle tre variantene.

- Det vil eksempelvis si at du får i deg en ekstra kokt gulrot per porsjon. Spørsmålet er hvor mange vitaminer og mineraler som går tapt under produksjonen av pastaen, sier Lied.

Ikke dropp de vanlige grønnsakene

- Dette er et bra produkt, og ønsker du litt variasjon fra annen pasta og ris er det fint å bytte ut med grønnsakspasta. Det kan også være et fint produkt for barn som ikke vil spise grønnsaker, mener Lied.

Men ikke tro du kan spise grønnsakspasta og droppe ytterligere grønnsaker.

- Det beste vil være å spise fullkornspasta med en god dose grønnsaker i alle farger og varianter ved siden av. Da er du sikret å få i deg alle de nyttige næringsstoffene fra grønnsakene, sier hun.

- At halvparten av volumet i middagen er grønnsaker er lurt. Det gir god metthet for lite kalorier, masse fiber og mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, sier Krogshus.

- En god løsning på en middag kan være litt grønnsakspasta, for eksempel 50 gram veid tørt, og masse grønnsaker - minimum 200 gram -, sammen med kjøtt eller fisk, tipser hun.

- Øk grønnsaksinnholdet til 80 prosent

- Tanken om produktet er god, og det er et mye bedre alternativ enn vanlig pasta/ris, men likevel er halvparten hvetemel, mener Krogshus, og legger til:

Dette smaker grønnsakspastaen

Vi har smakt grønnsakspastaen med gulrotsmak:

- Fikk ikke noe følelse av å spise grønnsaker. Dette er positivt. At pastaen er klar etter ett minutt er bra! Barna elsket den også. Tommel opp!

- Jeg vil ikke spise den selv eller anbefale andre det, men om Toro hadde økt innholdet av grønnsaker til 80 prosent, ville jeg gjort begge deler!

Spiser du pasta ofte og bytter det ut med grønnsakspastaen, vil det være et sunnere alternativ, men Krogshus anbefaler heller andre karbohydratkilder enn pasta, som grønnsaker, frukt og bær.

Dette sier Toro

- Det viktig å si at vi her ikke har prøvd å lage et slankeprodukt, men et produkt som gjør det enklere å spise mer grønnsaker. I fersk grønnsakspasta fra Toro bruker vi kokte grønnsaker, og næringsinnholdet i produktet gjenspeiler også dette. Når vi forteller om grønnsaksinnholdet, er det altså innholdet av kokte grønnsaker som kommuniseres, sier fagsjef ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg.

 - Som i all bearbeidet mat vil alle ømfintlige vitaminer minske noe, og dette betyr hovedsakelig at mengden vitamin C er liten, slik det er for alle produkter som ikke er absolutt helt ferske. Ellers er nivåene av vitamin B bra og for mineraler som forventet av kokte grønnsaker, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning