Forstoppelse

Unngå forstoppelse i sommer

Slik unngår du hard mage og forstoppelse i ferien.

FORSTOPPELSE: Mange opplever å få forstoppelse på ferie. Finn ut hvordan du unngår forstoppelse.
FORSTOPPELSE: Mange opplever å få forstoppelse på ferie. Finn ut hvordan du unngår forstoppelse. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
FÅR DET IKKE TIL: Det er viktig å ta seg tid til dobesøk på ferie. Barn glemmer ofte å gå på toalettet og kan derfor få forstoppelse.
FÅR DET IKKE TIL: Det er viktig å ta seg tid til dobesøk på ferie. Barn glemmer ofte å gå på toalettet og kan derfor få forstoppelse. Foto: Foto: Colourbox

I ferien kan man fort ende opp med hard avføring og forstoppelse på grunn av endrede matvaner og mat som magen ikke er vant til hjemme.

Mange kvier seg dessuten ekstra for å gå på do når man har mennesker gående tettere oppå seg enn vanlig.

- Å utsette dobesøk kan føre til hard avføring og forstoppelse. Mange klarer ikke å slappe av godt nok når man først er på do, slik at man ikke får gjort det man må. På den måten blir avføringen hardere og hardere og det blir vanskeligere og vanskeligere å få tømt tarmen, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland.

Hennes råd er å gå på do med én gang man merker at man må.

- Hvorfor har man lettere for å få forstoppelse på ferie?

- Som regel er det fordi man spiser mindre mat med fiber enn det man vanligvis gjør. I tillegg er mange ikke flinke til å drikke nok. Dersom man spiser på restaurant får man kanskje ikke i seg så mye grønnsaker og dessuten er det sjelden man kommer over like grovt brød som i Norge. På ferie spiser man mye mer loff og fint brød, sier Hovland, som anbefaler å ta med seg en pakke med grovt knekkebrød i bagasjen dersom man er plaget av forstoppelse.

Denne maten hjelper

Produkter mot forstoppelse:

Dulcolax er et reseptfritt avføringsmiddel som virker mot forstoppelse. Fås i både pilleform og stikkpiller.

Lakseroljer og legemidler som Pursenid og Toilax kan irritere og stimulere slimhinnene og øke aktiviteten i magen, slik at man får gått på do.

Meieriprodukter som Biola eller BioQ med melkesyrebakterier er med på å forhindre forstoppelse.

Tablettene Idoform innholder melkesyre og balanserer bakteriene i magen.

Vi-Siblin er et fiberpreparat i form av pulver som for eksempel kan puttes i yoghurt.

- Fiberrik mat er bra å få i seg på ferie. Det kan for eksempel være rosiner eller tørkede aprikoser hvor fiber er konsentrert. På ferie er det ekstra viktig å få i seg nok drikke, og da tenker jeg ikke nødvendigvis på alkohol, sier Hovland og legger til at vann og juice er viktig å få i seg rikelige mengder av.

- Vannmelon inneholder mye vann og kan også bidra til at små barn får i seg mer væske. Spis rikelig med frukt som for eksempel jordbær. De små frøene på jordbærene er bra for magen, sier ernæringsfysiologen.

Les også: Slik får du perfekt avføring

Forbered magen hjemme

Hovland, som jobber i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, forteller at det kan være smart å forberede magen i noen uker før man reiser på ferie.

- Dette kan man gjøre for eksempel ved å drikke Biola eller BioQ med melkesyrebakterier. Da blir det flere gode bakterier i tarmen som forebygger forstoppelse, sier hun. På apotek kan man dessuten kjøpe tablettene Idoform med melkesyre. Disse hjelper til med å balansere bakteriene i magen.

- Fiberpreparat i form av pulver som for eksempel Vi-Siblin kan røres ut i yoghurt og få fart på avføringen hos barn som ikke får gått på do, sier ernæringsfysiologen.

GODE TIPS: Klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland anbefaler å gå på do med én gang man merker at man må. Da unngår man best forstoppelse.
GODE TIPS: Klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland anbefaler å gå på do med én gang man merker at man må. Da unngår man best forstoppelse. Foto: Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Les også: Når barn har forstoppelse

Mykere avføring

Doktor Per Finne har tidligere blitt intervjuet av Klikk.no i en artikkel om hvordan man kan få perfekt avføring. Finne anbefaler ved forstoppelse å prøve det mest naturlige først - som er å røre litt mer på seg.

- Fysisk aktivitet vil stimulere tarmbevegelsene. Det samme vil rikelig drikke samt mat som inneholder slaggstoffer, maltekstrakt, laktulose, frukt, grønnsaker og fiber. Dette har som oftest en positiv virkning på magen og mykgjør avføringen, sier Finne. Han mener også at det i enkelte tilfeller kan bedre situasjonen å redusere melkeinntaket.

Fakta om forstoppelse:

Ved en forstoppelse hopes avføringen opp i tarmen. Først i den nedre delen, men det kan også fylles opp lenger oppe i tarmene. Da vil magen virke "oppblåst".

Avføringen blir fastere, vanligvis steinhard, og det går lengre og lengre tid mellom hver gang man har avføring, forklarer barnelege Per Finne.

- Dette kan lett føre til smertefulle rifter i endetarmsåpningen, noe som vil forverre situasjonen. Mange barn og voksne vil da kvie seg for å gå på do.

Forebygge forstoppelse:

Beveg på deg - også når du er på ferie

Drikk mye væske - mer enn vanlig

Spis så grovt brød du kan

Spis fiberrik mat og mye frukt og grønnsaker

Vannmelon og jordbær er bra

Gå på do med én gang du kjenner at du må

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning