Dårlig ånde:

Lider du av dårlig ånde?

Mange plages av dårlig ånde til tross for god tannhygiene. Hva skyldes dårlig ånde og hva kan du gjøre for å få frisk pust?

DÅRLIG ÅNDE: Løk, melk, svovelholdig mat og sykdommer kan gi dårlig ånde.
DÅRLIG ÅNDE: Løk, melk, svovelholdig mat og sykdommer kan gi dårlig ånde. Foto: Foto: Brett Lamb/iStockPhoto
Publisert Oppdatert

Har du noen gang vurdert tungeskraping? I gamle dager var det en vanlig rutine for å oppnå frisk pust. Dårlig ånde, eller halitosis som det heter, kan skyldes flere ting som sykdom, maten vi spiser og bakterier i munnhulen. Lukten kan stamme fra munnhulen lokalt, eller den kan komme fra stoffer som skilles ut i utpusten fra lungene.

Hvitløkånde

Det kan være stor forskjell på ånden til en vegetarianer og en alteter. Melk, melkeprodukter, kjøtt og egg gir oftere dårligere ånde enn plantematvarer som frukt, grønnsaker og korn. Løk og hvitløk er i så måte unntaket som bekrefter regelen. I hvitløk og løk er det aromatiske svovelholdige stoffer som går direkte over i blodet og skilles ut gjennom lungene, med dårlig ånde til følge.

Svovel

Kjøtt, spesielt fett kjøtt som får og okse, og svin med mye synlig fett, omdannes blant annet til flyktige fettsyrer i fordøyelsessystemet og utskilles gjennom lungene. I det hele tatt kan fett i kosten gi et surt miljø som igjen gir dårlig ånde. Hos personer med laktoseintoleranse kan store mengder melk og melkeprodukter gi dårlig ånde. Det skyldes en ufullstendig nedbrytning av laktose i tarmen som igjen fører til en opphopning av aminosyrer. Bakterier i tarmen vil omdanne svovelholdige aminosyrer til flyktige svovelholdige forbindelser (hydrogensulfid og metylmerkaptan) som går over i lungene. Disse stoffene gir en ubehagelig lukt selv i svært lave konsentrasjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVOVEL: Kjøtt og hvitløk kan gi dårlig ånde.
SVOVEL: Kjøtt og hvitløk kan gi dårlig ånde. Foto: Foto: Robert Gubbins/Crestock

God munnhygiene er viktig

Bakterier i munnhulen trenger ikke nødvendigvis proteinrik mat for å produsere dårlig lukt. I munnhulen kan anaerobe bakterier finne mye godt snacks i proteinrester fra døde hud celler og proteinforbindelser i spyttet.

En oppløsning av sink kan få bort lukten av løk og hvitløk du eventuelt har på hendene etter å ha tilberedt mat. Til en viss grad virker det også hvis du skyller munnen med sink. Du kan også få sinktabletter mot dårlig ånde. Sink binder nemlig svovel og kan til en viss grad motvirke dårlig ånde. Imidlertid hjelper ikke sink mot svovellukten som kommer fra lungene, altså selve utåndingen. Da kan du heller prøve persille eller alfalfaspirer. Både persille og alfalfaspirer inneholder mye klorofyll, og klorofyll kan virke som en naturlig munnrenser og dermed gi friskere pust.

Spesielle forhold

Noen sykdommer kan gi sporadisk eller permanent dårlig ånde. Diabetikere med høyt blodsukker kan oppleve å få en acetonaktig lukt av ånden. Hals- og neseinfeksjoner kan gi dårlig ånde, likeledes langtkommen leversykdom, sykdommer i tannkjøttet eller munnhulen og munntørrhet. I slike tilfeller må problemet behandles av spesialist.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning