Krillolje

- Ta kapslene daglig

Legens råd er tilskudd av fiskeoljer hver dag, for hjertet og immunforsvaret.

FISKEOLJER: Overlege Berit Nordstrand anbefaler et daglig tilskudd av fiskeoljer, da omega-3 helt klart har en rekke helsefordeler.
FISKEOLJER: Overlege Berit Nordstrand anbefaler et daglig tilskudd av fiskeoljer, da omega-3 helt klart har en rekke helsefordeler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Tran og fiskeolje har fått en sterk konkurrent i oljen fra det lille krepsdyret krill, men er det ett fett hvilken krillolje du velger?

- Fet fisk, tran og omega-3-tilskudd er de viktigste kildene for de sunne omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Det finnes i dag et stort antall omega-3-tilskudd på markedet, og disse er basert på forskjellige produkter, sier Berit Nordstrand. Hun er overlege, seksbarnsmor og nå aktuell som forfatter av boken "Mat med mer".

Blant disse finner du krillolje, som er et relativt nytt omega-3-produkt.

Lettere å ta opp

- Krillolje er rik på omega-3 og antioksidanten astaxanthin. Sistnevnte gir oljen den røde fargen, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Hun forteller at omega-3 er en flerumettet fettsyre som lett kan oksidere - eller harskne - men at astaxanthin forhindrer denne prosessen både mens oljen er i kapselen og når den er inntatt i kroppen. En viss andel av omega-3 fra krill er, i motsatt av omega-3 fra fisk, bundet i form av fosfolipider.

- Dette er en fettforbindelse som har en vannløselig ende, og fosfolipider er dermed enklere for kroppen å ta opp fra tarmen. Når det er sagt er opptaket av fett normalt over 99 prosent, så det er ikke snakk om store forskjeller om du heller sverger til tran, sier Arsky.

Øker hjerneaktiviteten

Det er som nevnt to viktige fettsyrer som utgjør det vi til vanlig kaller omega-3. EPA og DHA er begge essensielle fettsyrer for oss, hvilket betyr at vi ikke kan lage dem selv, men er avhengig av å få dem tilført via kosten.

- De påvirker blant annet dannelsen av signalstoffene eikosanoider i kroppen, de virker blodtrykkssenkende, blodproppforebyggende og betennelsesdempende. På grunn av den blodtrykkssenkende effekten, er omega-3 også med på å øke blodgjennomstrømmingen i hjernen og dermed gir fettsyrene økt hjerneaktivitet, sier Arsky.

Styrker immunforsvaret

- Både kunnskapsoppsummeringer fra Helsedirektoratet fra juni 2011 og rapporter fra EU konkluderer med at tilskudd av fiskeolje har gunstig effekt på hjerte- og karsykdom. En fersk gresk kunnskapsoppsummering stiller imidlertid spørsmål ved effekten, sier Nordstrand.

Hun anbefaler likevel et daglig tilskudd av fiskeoljer, da omega-3 helt klart har en rekke helsefordeler.

- Omega-3 er gunstig for cellefornying, noe som kan styrke immunforsvaret både mot betennelser og infeksjoner. Fettsyrene vil også ha positiv effekt på konsentrasjonen, oppmerksomheten og din psykiske helse, sier hun.

Sjekk mengden omega-3

Berit Nordstrand minner imidlertid om at det er store variasjoner i mengden omega-3-fettsyrer i de ulike produktene. Ifølge Arsky er det heller ikke enighet om hvorvidt det bør være mer EPA og mindre DHA eller omvendt i kosttilskuddet, men det som vites er at du bør ha et inntak av omega-3 på minst 0,5 prosent av den daglige energien din.

- Det vil ofte bety 0,5-1 gram omega-3 per dag, men det er få produkter som inneholder så mye i en dagsdose, sier hun.

Følg anbefalingene

Og når det gjelder krillolje, er det ingen umiddelbar fare for at du får i deg for mye.

Produktene inneholder ikke vitaminer eller mineraler som kan være uheldige i store doser, men kun fett og en naturlig antioksidant.

- Det er liten fare for at du skal få for mye krillolje ved å ta tilskudd, men husk at omega-3 senker blodpropptendenser. Det betyr også at de som spiser veldig mye omega-3 kan få en kraftig økning i blødningstid, sier Arsky.

Dette er årsaken til at mange frarådes å bruke omega-3 tilskudd i tiden før en operasjon.

- Men da snakker vi altså om store doser. Mye mer enn det som anbefales på pakkene til kosttilskuddene. Hold deg derfor til anbefalingene så er alt i orden, sier ernæringsfysiologen.

Vurderingen

Vi har kjøpt inn tre ulike krilloljetilskudd med varierende virkestoffer, styrker og kombinasjoner med andre stoffer. To er kjøpt i helsekosten, ett på apoteket.

Vurderingen er gjort av ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

KRILLOLJE: Klikk Helse og bladet Bedre Helse har sett nærmere på innholdet i tre utvalgte krilloljekapsler. Fra venstre OmegaRed (Medica Nord AS), Krillolje (Weifa AS) og K3 oil Krill (Life Scandinavia AS).
KRILLOLJE: Klikk Helse og bladet Bedre Helse har sett nærmere på innholdet i tre utvalgte krilloljekapsler. Fra venstre OmegaRed (Medica Nord AS), Krillolje (Weifa AS) og K3 oil Krill (Life Scandinavia AS). Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto

Vi tar forbehold om endringer i pris og innhold. Før du går til innkjøp av krillolje, sjekk pakningen for å se om produktene har endret seg siden vi kjøpte inn og vurderte disse tilskuddene.

Produkt

OmegaRed

Krillolje

K3 oil Krill

Forhandler

Helsekost

Apotek

Helsekost

Produsent

Medica Nord AS

Weifa AS

Life Scandinavia AS

Ingredienser

OmegaRed krillolje, gelatin, fuktighetsbevarere, vann, aroma.

NKO Krillolje, gelatin, konsistensbevarere.

Krillolje, gelatin, fuktighetsbevarende midler, vann, aroma.

Mengde og type aktivt virkestoff per døgndose

1 kapsel inneholder 500 mg krillolje som gir 57,5 mg EPA, 32,5 mg DHA (omega-3 totalt: 115 mg), fosfolipider 200 mg, astaxanthin 25 mikrog.

1 kapsel inneholder 500 mg krillolje som gir 75 mg EPA, 45 mg DHA (omega-3 totalt: 150 mg), fosfolipider 210 mg, astaxanthin 600 mikrog.

1 kapsel inneholder 500 mg krillolje som gir 57,5 mg EPA, 32,5 mg DHA (omega-3 totalt: 115 mg), fosfolipider 200 mg, astaxanthin 40 mikrog.

Dette står på etiketten

I motsetning til omega-3 fra fiskeolje, kan krilloljen blandes med vann. Dette påvirker opptaket. OmegaRed krillolje inneholder naturlig astaxanthin, en naturlig og effektiv antioksidant. Godt for hjerte, hjerne, hud og ledd.

NKO krillolje er rik på omega-3, hvorav en stor andel er bundet som fosfolipider. Kan virke lett kolesterolsenkende og lett triglyseridsenkende og kan hjelpe mot ømme og stive ledd og PMS.

Krillen fanges meget skånsomt. Inneholder store mengder omega-3 i form av fosfolipider. Disse er vannløselige og kan påvirke kroppens opptaksevne positivt. Omega-3 er bra for hjerte og kar.

Antall døgndoser

Inneholder 60 kapsler, 1-2 om dagen

Inneholder 60 kapsler, 1-2 om dagen

Inneholder 60 kapsler, 1-2 om dagen

Form

Kapsler

Kapsler

Kapsler

Pris per forpakning, kr

201

269

199

Pris per dag, kr

3,35-6,70

4,48-8,96

3,31-6,62

Vurdering

Krilloljen med ordet "rød" i navnet er faktisk den krilloljen som inneholder minst av det røde fargestoffet astaxanthin - bare 25 mikrogram per kapsel, mot 600 i vårt favorittprodukt. For øvrig er innholdet av virkestoffer og ingredienser identisk med Life Scandinavia sitt produkt. Det er lite utbrodering av helseeffektene her - men du kan lese mye om krill, fangst av krill og sporbarhet av fangsten.

Det desidert dyreste produktet å bruke, men også det produktet som inneholder mest omega-3 og mest av den kraftige antioksidanten astaxanthin - mer enn ti ganger så mye som det nest beste produktet i testen. Det kan dermed se ut som at du får det du betaler for når det kommer til krillolje. Det står nokså utførlig forklart om helseeffektene av krillolje på pakken, oljen er klinisk testet og patentert, men ut over et bilde av isfjell er det lite fokus på fangst og opphav.

Vår favoritt!

Det billigste produktet i testen er til forveksling lik det andre helsekostproduktet, ned på milligrammet når det kommer til mengden EPA, DHA og fosfolipider. Også ingrediensene, inkl. vann og aromastoffet vanilje, er likt. Eneste forskjell er at du i dette produktet får ørlite mer astaxanthin enn i OmegaRed. Det er veldig få helsepåstander på produktet, kanskje produsenten antar at vi forbrukere vet hva krillolje er godt for?

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik får du i deg nok vitaminer

Bær er like bra som slankepiller

Dette bør du ha i kjøleskapet

Fem sunne middager på under 30 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning