Hukommelsen

Bare blåbær for hjernen

Blåbær er tingen for den som vil sette fart på hukommelsen, viser amerikansk undersøkelse.

HJERNEBOOST: Forskning viser at et glass blåbærdrikk hver dag kan bedre hukommelsen med opp mot 40 prosent.
HJERNEBOOST: Forskning viser at et glass blåbærdrikk hver dag kan bedre hukommelsen med opp mot 40 prosent. Foto: Foto: frukt.no
Publisert Oppdatert

Ifølge den engelske avisen Daily Mail har amerikanske forskere funnet ut at et daglig glass blåbærsaft forbedrer hukommelsen.

"Forskerne har kommet frem til at blåbæret skjerper husken, og det selv etter at minnet har begynt å svekkes", skriver avisen.

40 prosent bedring

Undersøkelsen ble gjennomført på en grupper pensjonister. De fikk en liten halvliter blåbærsaft hver dag i 12 uker. Målinger gjennomført etter tremånedersperioden viste at evnen til å huske ord hadde økt med 40 prosent, mens dere evne til å memorere lister hadde steget med 33 prosent.

Ifølge avisen har også tidligere resultater vist at blåbær har en positiv effekt på hukommelsen

Antioksidanter

De viktigste antioksidantene

Her er matvarene med høyest innhold av antioksidanter:

1. Bjørnebær

2. Valnøtter

3. Jordbær

4. Artisjokk (tilberedt)

5. Tranebær

6. Kaffe

7. Bringebær

8. Pekannøtter

9. Blåbær

10. Nellik

Det er blåbærets mengder av antioksidanter som har "skylden" for forbedringen. Ifølge Daily Mail gjør antioksidantene det lettere for impulser å bevege seg fra en hjernecelle til en annen. I tillegg hindrer antioksidantene hjernecellene fra å dø, såkalt nevrodegenerering.

En antioks-miks best

- Slike resultater er ikke overraskende for oss, selv om vi ikke har forsket spesifikt på dette, forteller professor Jon Storm-Mathisen ved Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han sier at forskjellige undersøkelser viser at antioksidanter generelt har en positiv effekt på hjernen.

Storm-Mathisen understreker imidlertid at det ikke er nok med bare én kilde til antioksidanter. En miks av kilder vil være best, fordi ulike antioksidanter har forskjellige egenskaper og forskjellig forekomst i ulike matvarer.

Les mer:

Trening gir hjerneboost

Slik eldes du

Slik får du bedre hukommelse

Verdens enkleste kaffe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning