Detox-marerittet

For mye vann kan være livsfarlig

Troen på vannets saliggjørende effekter fikk en alvorlig knekk da det ble kjent at en britisk tobarnsmor utviklet epilepsi og en permanent hjerneskade av å drikke for mye vann.

VANNFORGIFTET: Britiske Dawn Page (52) er helt avhengig av ektemannen Geoffs hjelp etter at hun ble hjerneskadet av en vanndiett.
VANNFORGIFTET: Britiske Dawn Page (52) er helt avhengig av ektemannen Geoffs hjelp etter at hun ble hjerneskadet av en vanndiett. Foto: FOTO: pix.bulls.no
Publisert Oppdatert
Du blir ikke fortere slank, sunnere eller fortere kvitt avfallstoffer ved å drikke mye vann. Det er bare et salgstriks fra flaskevannprodusentene

Etter bare sju dager på en ekstrem, rensende slankekur foreskrevet av ernæringsveileder, fikk Dawn Page (52) et kraftig epileptisk anfall.

Resultatet av det som ble markedsført som en "Amazing Hydration Diet", er nedsatt evne til konsentrasjon, hukommelses- og taleproblemer samt kraftige humørsvingninger.

I dag er den tidligere sunne og friske tobarnsmoren totalt avhengig av ektemannen Geoff (54).

Kuttet ut salt

I årevis har kostholdseksperter rådet oss til å drikke vann. Mye vann, minst to liter om dagen. For å få bedre hud og helse, skylle ut slaggstoff, hindre dehydrering og hodepine.

Men er det virkelig så sunt som det alle ukebladene og helseprogrammene påstår?

Dawn Page fikk beskjed om å drikke 3,5 liter ekstra vann hver dag, bare spise frukt og grønnsaker samt å kutte ut alt salt, for å hindre at væsken ble igjen i kroppen.

Etter en seks år lang rettstvist med ernæringsveilederen fikk 52-åringen denne uken tilkjent 8,1 millioner kroner i erstatning, uten at veilederen innrømmet noe ansvar.

- Mye vann er ikke sunt

ØDELEGGER TØRSTFØLELSEN: Ved å stadig drikke vann, ødelegger man den naturlige tørstefølelsen. - Det er ikke spesielt sunt å drikke mye vann, sier professor og lege Johanne Sundby.
ØDELEGGER TØRSTFØLELSEN: Ved å stadig drikke vann, ødelegger man den naturlige tørstefølelsen. - Det er ikke spesielt sunt å drikke mye vann, sier professor og lege Johanne Sundby. Foto: FOTO: Universitetet i Oslo

- Alle slike kurer er tullball. Vi trenger fett, proteiner og kullhydrater i kostholdet vårt, og den eneste måten å gå ned i vekt på, er å spise mindre enn før, sier lege og professor i samfunnsmedisin, Johanne Sundby, til klikk.no.

Ifølge Sundby er det ingen vitenskapelige holdepunkter for at det er sunt å drikke mye vann.

- Det er bare et salgstriks fra flaskevannprodusentene. Du blir ikke fortere slank, sunnere eller fortere kvitt avfallstoffer ved å drikke mye vann. Vi forbinder vann med renhet, men at vann skal være så rensende for kroppen, er bare en myte.

Sundby understreker at vann selvsagt hører med i et normalt kosthold.

- Drikk når du er tørst. Men det er helt unødvendig å gå rundt og pimpe dyrt flaskevann hele dagen. Det har blitt et overfokus på vanndrikking, særlig blant unge jenter.

Ecstasy-bruker døde av vannoverdose

Nyrene kvitter seg med vannoverskuddet om vi drikker for mye. Men drikker vi mer enn nyrene klarer å ta unna, kan det bli farlig.

Døde av vannforgiftning

Dawn Pages vannforgiftning er dessverre ikke et isolert tilfelle.

* Britiske Andrew Thornton, som spilte fotball og var i god fysisk form, drakk litervis av kaldt vann i en tredagersperiode for å bekjempe tannpine. Thornton skal ha nektet å spise smertestillende og drakk vann i stedet, i den tro at han valgte det "sunne" alternativet". Etter å ha kastet opp og kollapset med oppsvumet hjerne, døde han av hjerteatakk som ble framkalt av vannoverdosen.

* I fjor døde maratonløper David Rogers av vannforgiftning etter å ha deltatt i London Maraton.

* Skuespiller Anthony Andrews kollapset etter en West End-forestilling av "My Fair Lady" i 2003. Han skal ha drukket 17 liter vann i forsøk på å rehydrere seg selv etter en spesielt fysisk tung forestilling i svært varmt vær. Han måtte få livreddende behandling på sykehus.

* Man mistenker også at pop art-kunstneren Andy Warhol døde av vannoverdose. Warhol døde 58 år gammel i 1987, da et sykehus i New York som hadde operert kunstneren for gallestein ga ham for mye væske, noe som førte til vannforgiftning.

(Kilde: Daily Mail)

- Det finnes flere eksempler på at folk har dødd av vannoverdose, forteller ernæringsbiolog i DinKost, Lise von Krogh, til klikk.no.

- En britisk jente som hadde tatt Ecstasy, døde av vannforgiftning fordi dopet ga henne en ukontrollerbar tørste. Også flere maratonløpere har mistet livet fordi de har fylt på med for mye vann.

Ved å kutte ut saltet i kosten, slik Dawn Page gjorde, får man for lite natrium, noe som fører til at vannet trenger innover i cellene. Vevet får for mye vann. Skjer dette i hjernen, kan man få livstruende hjerneødem.

Hjernen sveller opp

- Hjernen tåler bare å utvide seg littegrann, forklarer ernæringsbiologen.

- For mye vann fører til at alt i kroppen blir fortynnet. Hjernecellene sveller opp og utvider seg, det oppstår et voldsomt trykk i hodeskallen og blodforsyningen stanser. Da er du døden nær.

Ifølge Lise von Krogh må man drikke fra 0,6 til halvannen liter vann i timen for å overskriden mengden nyrene klarer å skille ut. Hvor effektive nyrene er, varierer fra person til person.

- Symptomer på vannforgiftning er kvalme, kramper og oppkast. Om du ikke stopper å drikke da, kan du til slutt ende i koma.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning