Campylobacter i kylling

Dårlig oppvarmet kylling forårsaker flere tusen tilfeller av matinfeksjon i året.

RÅ KYLLING: Kan gi matforgiftning
RÅ KYLLING: Kan gi matforgiftning Foto: Foto: Istock
Publisert Oppdatert

Med ujevne mellomrom gjøres det funn av campylobacter-bakterier i ferske kyllingfileter i Norge. Derfor oppfordrer Mattilsynet til å steke eller koke alt fuglekjøtt godt, og ha god hygiene på kjøkkenet når du skal tilberede kylling.

Campylobacter er en av de vanligste årsakene til diaré forårsaket av bakterier hos mennesker. Det har vært en sterk stigning i antallet syke de siste årene, og campylobacteriose har nærmest blitt den nye folkesykdommen. Fra 1998 til 2000 økte antallet sykdomstilfeller med hele 37 %.

Smittekilder

Bakterien finnes hos viltlevende fugl og er påvist hos en rekke husdyr, også hund og katt. Drikkevann og upasteuriserte melkeprodukter kan også spre smitte. Totalt ble det registrert 2593 tilfeller av campylobacteriose i 2006. Litt under 50 % av tilfellene i Norge smittes innenlands. De vanligste smittestedene i utlandet er Spania, Thailand, Tyrkia, Frankrike, Marokko og Storbritannia.

Symptomer

Har du spist mat infisert med campylobacter, kan du få diaré, magesmerter og feber de første 2 til 5 dagene etter at du har blitt smittet. Blodig diaré, kvalme og oppkast kan også forekomme. Sykdommen varer som regel en ukes tid. Campylobacter kan være livstruende dersom du har nedsatt immunforsvar.

Hva kan du gjøre?

Bakterien drepes når maten stekes eller kokes godt. Det er viktig å gjennomsteke kjøttet slik at det ikke har en rød eller rosa kjerne. Kjøttet bør ha en kjernetemperatur på ca 80 °C. Oppbevar maten ved kjøletemperatur (4 °C). Det er også viktig med hyppig håndvask. Kniver, skjærefjøler og annet som kommer i kontakt med kyllingen bør vaskes med varmt vann og såpe. Dette er spesielt viktig dersom du samtidig skal tilberede annen mat som ikke skal varmebehandles.

Redigert av GH Arsky nov 2008

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning