«Skal vi danse»-aktuelle Jan Tore Kjærs private mareritt

Jan Tore Kjær opplevde marerittet på ferie: – Jeg trodde jeg skulle dø

– Kiloene raste av og infeksjonen herjet i kroppen, forteller «Skal vi danse»-profilen.

OPTIMIST: – Jeg håper jeg slipper tilbakefall, men jeg er ikke helt «ute av skogen enda», sier ishockeyprofilen. På bildet til venstre er Jan Tore på sykehus i Toscana i det som ble et ublidt møte med det italienske helsevesenet.
OPTIMIST: – Jeg håper jeg slipper tilbakefall, men jeg er ikke helt «ute av skogen enda», sier ishockeyprofilen. På bildet til venstre er Jan Tore på sykehus i Toscana i det som ble et ublidt møte med det italienske helsevesenet. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Det var under et opphold i Sør-Afrika at den populære direktøren for Vålerenga Ishockey ble bitt av et insekt - et bitt som nesten skulle nesten ta livet av ham,

Det var datteren Jenny (17) Kjær var på reise med, og de hadde en opplevelsesrik tid sammen.

– Sør-Afrika var helt fantastisk! Flott natur og et eventyrlig dyreliv. Det var ikke før jeg kom hjem at jeg begynte å ane at noe var galt, forteller Kjær, som TV-seerne nå ser svinger seg i «Skal vi danse» hver lørdag.

Dramatikk i Italia

Etter oppholdet i Sør-Afrika skulle han og kona Anne (50) videre på ferie til Toscana i Italia.

– Alt var som vanlig, inntil et par dager før avreise. Da begynte jeg å kjenne meg litt klam og svett. Formen var dalende, men jeg tok smertestillende og satset på at det ville gå over. Da vi landet i Italia, følte jeg meg skikkelig dårlig, forteller han.

Ishockeyprofilen er ikke den som vanligvis klager eller legger seg ned uten grunn:

– Men jeg må innrømme at jeg aldri noensinne har følt meg verre, sier Jan Tore til Her og Nå.

De sjekket inn på hotellet i Toscana, og Jan Tore fikk endelig lagt seg i hotellsengen.

STORT VEKTTAP: Jan Tore Kjær gikk ned mange kilo før «Skal vi danse»-premieren. – Jeg har endret livsstilen, men da jeg ble syk etter flåttbitt, fikk jeg skikkelig drahjelp, sier han.
STORT VEKTTAP: Jan Tore Kjær gikk ned mange kilo før «Skal vi danse»-premieren. – Jeg har endret livsstilen, men da jeg ble syk etter flåttbitt, fikk jeg skikkelig drahjelp, sier han. Foto: TV 2

Oppdaget svart flekk

– Jeg hadde høy feber hele natten. Jeg svettet, skalv og det var vondt overalt. Da jeg våknet dagen etter, hadde jeg utslett over hele kroppen. Alle lymfekjertlene mine hadde hovnet opp og var ømme. Det virket som om hvor enn jeg kjente på kroppen så var det en kul. Jeg oppdaget også at det var en svart flekk på hofta med en rød og svart ring rundt.

Ekteparet ville hjem reise hjem, og de kontaktet forsikringsselskapet. Da ble de bedt om å ta kontakt med et sykehus.

Selv om Jan Tore hadde tatt alle de nødvendige vaksinene før safari-reisen, mistenkte han at sykdommen kunne ha sammenheng med turen til Sør-Afrika.

Jeg fryktet at det kunne være malaria.

<b>BLODIG MØTE:</b> – Neste gang jeg blir syk i utlandet, skal jeg på et privat sykehus. Vi gikk fra å være redde til livredde da vi havnet på det italienske sykehuset, forteller Jan Tore.
BLODIG MØTE: – Neste gang jeg blir syk i utlandet, skal jeg på et privat sykehus. Vi gikk fra å være redde til livredde da vi havnet på det italienske sykehuset, forteller Jan Tore.

Blodet sprutet

Jan Tore forteller om en dramatisk og frustrerende tid i møte med det italienske helsevesenet.

– På sykehuset spurte vi etter engelskspråklig hjelp og ble raskt henvist til akutten. Men den engelske hjelpen kom aldri. Ingen snakket engelsk. Vi brukte Google Translate for å snakke med legen. Personalet tok blodprøver og forsvant. Plutselig var de tilbake og jeg ble skysset inn på et rom med mange andre syke mennesker. Her satte de kanyler mens blodet «sprutet». Kanylene måtte derfor byttes flere ganger før de fikk bukt med blødningen. Jeg ble så koblet til to store «poser». Jeg visste ikke hva de ga meg, annet enn at jeg fikk noe intravenøst, forteller Jan Tore.

TV-profilen sendte bilde av utslettet og det svarte merket til eieren av safari-campen han hadde vært på. Etter litt tid fikk han beskjed om at de trodde det var African Tick Bite Fever, bedre kjent som borreliose – en sykdom man kan pådra seg etter flåttbitt.

– Da jeg googlet African Tick Bite Fever, hadde jeg absolutt alle symptomene, forteller han.

DoktorOnline: Dette må du vite om borreliose

<b>NY FERIE:</b> – Ferien i Italia ble ødelagt og det kostet meg en Hellas-tur, spøker Jan Tore, som spanderte tur på kona og datteren til Hellas i etterkant. Her er datteren Jenny på <br>safaricampen i Sør-Afrika.
NY FERIE: – Ferien i Italia ble ødelagt og det kostet meg en Hellas-tur, spøker Jan Tore, som spanderte tur på kona og datteren til Hellas i etterkant. Her er datteren Jenny på
safaricampen i Sør-Afrika.

Flåttbitt

– Kona var selvfølgelig veldig bekymret, for alt på sykehuset virket utrolig amatørmessig. Anne spurte gjentatte ganger den som behandlet meg om hun var lege. Til slutt ble legen irritert og dro frem identitetskortet sitt fra lommen. Det viste at hun faktisk var lege, fortsetter 50-åringen.

– Rett før vi reiste, leste vi tilfeldigvis at Italias sykehus er verst i Europa når det gjelder resistente bakterier. Det hjalp heller ikke på humøret, forteller Jan Tore, som klarer å le av hendelsen nå som han har fått den på avstand.

Dag ble til kveld på sykehuset, og Jan Tore følte seg fremdeles like dårlig.

– Da fikk vi plutselig beskjed om at jeg skulle sendes hjem. Jeg fikk utdelt seks kanyler med tilhørende pulver. Jeg forsto at jeg skulle blande ut pulveret, for så å sette sprøytene på meg selv. I tillegg fikk jeg 25 milligrams kortisontabletter som jeg skulle ta i 14 dager. Så sterke tabletter får du ikke i Norge. Jeg fikk også med meg en epikrise på italiensk som jeg ikke forsto noe av, forteller han.

<b>ISKRIGER:</b> Gjennom TV-serien Iskrigerne ble mange kjent med Jan Tore Kjærs fargerike lederstil for Vålerenga Ishockey gjennom hele 18 år.  
ISKRIGER: Gjennom TV-serien Iskrigerne ble mange kjent med Jan Tore Kjærs fargerike lederstil for Vålerenga Ishockey gjennom hele 18 år.  

Måtte sette sprøyter selv

Ekteparet dro tilbake til hotellet hvor han ble liggende i en hel uke. Gjennom de ansatte ved hotellet fikk kona kontaktet lege som kom til rommet med en tolk. Gjennom tolken fikk Jan Tore litt bedre oversikt, men han måtte både ta sprøytene og kortisonet. Fremdeles manglet han en konkret diagnose.

– Jeg tror de helgarderte seg. Jeg har sannsynligvis blitt behandlet for alle tenkelige sykdommer jeg kan pådratt meg i Sør-Afrika, mener «Skal vi danse»-deltageren.

Det ble noen tøffe dager for Jan Tore og Anne.

– Det var ingen god følelse. Vi var på et fremmed sted, i en fremmed seng. På sykehuset ville de bare bli kvitt meg. Du blir sendt hjem uten å vite helt hva som feiler deg og hvordan det vil gå. Allmenntilstanden min var på tidenes bunn-nivå. Da føler du deg liten i verden og ensom. Jeg lå våken på nettene og tenkte: «Hvor alvorlig kan dette være?» Du tenker jo det verste, erkjenner Jan Tore.

Les også: Bitt av flått? Da må du være rask

<b>UHELDIG I AFRIKA:</b> Jan Tore Kjær har vært i Sør-Afrika én gang tidligere. Da falt han av en hest og brakk fem ribbein.
UHELDIG I AFRIKA: Jan Tore Kjær har vært i Sør-Afrika én gang tidligere. Da falt han av en hest og brakk fem ribbein.

Endelig bedring

På dagtid forsøkig te han å holde humøret og motet oppe, spesielt for konas skyld.

Dagene gikk og heldigvis begynte han å føle seg bedre.

– Etter en uke hadde jeg ikke vondt noe sted. Albuen jeg har hatt vondt i hver dag i fem år, var smertefri. Kortisonet og antibiotikaene hadde gjort sitt, men da begynte jeg å bekymre meg for hvilke konsekvenser behandlingen ville få. Hadde jeg blitt behandlet for rett diagnose?

– 25 milligram kortison er ekstremt mye, og kortison kan som kjent ha alvorlige bivirkninger. Hva ville behandlingen gjøre med ledd og sener? Og jeg som snart skulle delta i «Skal vi danse». Jeg ble redd for at jeg kanskje måtte trekke meg, forteller Jan Tore som kom hjem bare et par uker før lanseringen av TV 2-programmet.

<b>GODT GIFT:</b> 50-åringen er takknemlig for at kona Anne har vært ved hans side gjennom hele sykdomsforløpet. 
GODT GIFT: 50-åringen er takknemlig for at kona Anne har vært ved hans side gjennom hele sykdomsforløpet. 

Kiloene raste

Vel hjemme i Norge dro Kjær til en lege i Oslo. Selv etter to uker med behandling, viste blodprøvene fremdeles høye infeksjonsverdier.

– Jeg fikk heldigvis beskjed om at jeg fortsatt kunne delta i «Skal vi danse», men jeg må lytte til kroppen, forteller Jan Tore fornøyd.

Flere medier har skrevet om Jan Tore Kjærs store vekttap.

– Jeg så deltagelsen som en mulighet til å kickstarte en endring og få bedre helse, forteller han.

50-åringen har derfor trent og spist sunt siden han sa ja til danseprogrammet. Kiloene raste av da han ble smittet av den afrikanske flåtten.

– Jeg hadde allerede gått ned noen kilo, men med sykdommen fikk jeg ordentlig drahjelp. Jeg hadde ikke matlyst da jeg var dårlig, så dette var den første ferien jeg har vært på hvor jeg har gått ned i vekt.

Treningstøyet som var med til Italia ble imidlertid liggende urørt i kofferten.

– Det var ingen ideell oppkjøring, Jeg har jo ikke fått trent i det hele tatt, medgir Kjær.

Selv om forberedelsene ikke har gått som planlagt, gleder Jan Tore seg over deltakelsen i Skal vi danse.

– Jeg har aldri danset edru før, så dette er noe helt nytt. Jeg håper bare jeg slipper tilbakefall eller andre langtidsplager. Bank i bordet, her jeg sitter nå så føler jeg meg sulten. Appetitt er alltid et godt tegn, smilte Jan Tore Kjær til Her og Nå.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Her og Na nr 37 2019

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning