Hvor sunne er egentlig de naturlige sukkeralternativene?

Er kokossukker og agavesirup så mye bedre enn vanlig sukker?

SUKKER SMAKER SØTT: Men siden vi bruker så små mengder av det så er det ingen store ernæringsmessige forskjeller på de forskjellige sukkertypene. 
Publisert

(SIDE2): Det finnes mange påstander om ulike sukkervarianter og de siste årene har det kommet mange søte alternativer på markedet å velge mellom.

Men hva er egentlig det beste ernæringsmessige valget?

- Hvitt sukker er også naturlig

Anki Sundin fra Sverige er utdannet ernæringsfysiolog med mastergrad i ernæring. Hun foreleser om ernæring på en rekke institusjoner, har skrevet flere bøker og er ernæringsekspert på det svenske nettstedet Måbra.com. 

- Først og fremst så vil jeg påpeke at også hvitt sukker kommer fra naturen. Kokossukker, agavesirup og honning er ikke mer naturlig enn vanlig sukker, og disse variantene inneholder også mye energi, forklarer Sundin til nettsiden.

For eksempel så inneholder hvitt sukker 400 kcal per 100 gram og kokossukker 384 kcal per 100 gram.

Minimale forskjeller

Noen av de sukkerartene som har blitt mer kjent de siste årene blir ofte markedsført med at de har et høyere innhold av vitaminer og mineraler.

Dette er forsåvidt også riktig, men i praksis utgjør det neppe noen forskjell da man ikke spiser store mengder sukker hver dag.

Ifølge Sundin skal man spise en helt skål av det «sunne» sukkeret for å få en tydelig forskjell med vitaminer og mineraler, men det er det få som gjør.

- Man får ikke i seg så mye ekstra næring ved å bytte ut hvitt sukker med en annen variant.  Forskjellen blir ubetydelig fordi vi bruker så små mengder.

Det samme gjelder også for glykemisk indeks som er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når man spiser en matvare som inneholder karbohydrater.

Noen sukkerarter har høyere glykemisk indeks enn andre, men fordi vi spiser så små mengder så spiller det liten rolle hva slags sukker man velger, mener Sundin.

De største forskjellene mellom tradisjonelt, hvitt sukker og de andre variantene er rett og slett smak og pris.

- Skal man spise palmesukker, kokossukker eller noen av de andre nye sukkertypene, så skal man velge dette på grunn av smaken, ikke på grunn av helsen, sier ernæringsfysiologen til Måbra.com.