Hvilken olje bør du bruke her?
Disse oljene egner seg best når du skal steke mat.

(SIDE2): Det finnes mange forskjellige oljer på markedet og det er ikke alltid like lett å ha oversikt på hvilke som skal brukes når, for ulike oljer har ulike bruksområder.
Ikke bruk disse oljene
Ett enkelt tips når det gjelder steking av mat er å unngå kaldpressede oljer. Slike inneholder nemlig en rekke forskjellige forbindelser som er med på å gi fem smak og karakter, skriver Matportalen.no.
Steker du maten i en slik olje er det lettere at den fremtredende smaken hos kaldpressede oljer vil dominere smakene i maten. I tillegg vil slike oljer sprute mer når du steker mat. Kaldpressede oljer egner seg derfor bedre til dressinger og i mariander.

Raps- og olivenolje er gode valg
Ifølge Matportalen er det best best å bruke såkalte smakløse, raffinerte oljer til steking av mat. Raffinerte oljer vil si at produktet går gjennom ulike prosesstrinn er fjernet en del stoffer og gir også mat en mer nøytral smak og lukt.
På Matprat.no står det at som oftest står «til steking» på flasken om den er egnet til å steke maten i. Dette er oftest raffinerte raps-, soya-, solsikke- eller olivenoljer og er nøytrale i smak.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius skriver på bramat.no at jo mer flerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering.
Videre forklarer hun at olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempel soyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer ved steking.
Tenk på temperaturen
Det er delte meninger om de ulike fettsyresammensetningene og hvilke som er mest gunstig og mindre bra for helsa vår.
Noen hevder at mettet fett, som man for eksempel finner i smør og kokosolje, ikke er så bra, mens andre mener at dette ikke er så farlig som man skal ha det til.
Uansett så kan det være greit å vite at når det gjelder steking så er det mettet fett som best tåler høye temperaturer, ifølge Dr. Fedon Lindberg.
Enumettet fett som man blant annet finner mye av i olivenolje og rapsolje tåler også bra temperaturer opp i mot 160 grader i kort tid og egner seg derfor til lav temperatur steking. Flerumettet fett, for eksempel soyaolje, solsikkeolje, maisolje og fiskefett tåler ikke godt høye temperaturer.