Personlighet og helse

Hvem dør først?

Impulsiv, sjenert, munter, aggressiv eller bekymret. Visste du at personligheten din kan henge sammen med helsen?

TYPE A: Menn som er fiendtlige, konkurransedyktige og utålmodige er mer utsatt for hjerteproblemer.
TYPE A: Menn som er fiendtlige, konkurransedyktige og utålmodige er mer utsatt for hjerteproblemer. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Ny forskning tyder på at personlighetstrekk har større betydning enn tidligere antatt, og kan spille en rolle for fremtidig helse.

Det er gammelt nytt at menn med såkalt Type A-personlighet - fiendtlige, konkurransedyktige og utålmodige - er mer utsatt for hjerteproblemer.

Personlighet og medisin

Men nå har forskere funnet ut at et bredere spekter av personligheter og trekk er linket til et knippe medisinske problemer. Fra magesår og virusinfeksjoner til Parkinsons sykdom som innebærer bevegelseshemning, muskelstivhet og skjelvinger.

Når det gjelder å forme vår personlighet og trekk, er det fastslått at erfaringer i barndommen og arvelighet spiller en nøkkelrolle. Akkurat hva slags personlighet er avgjørende for sykdom er mer usikkert, selv om det er flere teorier.

Her får du en oversikt over personligheter og deres lidelser - og hva vitenskapen hevder skjer:

FARLIG AGGRESJON: Aggressive personer har også dårligere helse.
FARLIG AGGRESJON: Aggressive personer har også dårligere helse. Foto: Foto: Alex Bramwell/Crestock

Aggressiv

Fiendtlig innstilte personer er utsatt for en rekke alvorlige helseplager. Mye forskning støtter dette.

Folk som lider av åreforkalking (tette, harde årer) er ofte aggressive. Dette ifølge en skotsk studie av mer enn 2000 menn. Kroniske betennelser i kroppen, økt blodtrykk og alvorlige depresjoner er også typisk for denne gruppen.

Sjenert

Sosialt hemmede menn er mer sårbare for virusinfeksjoner. I dyrestudier har forskere oppdaget at sosiale typer hadde mer aktivt, beskyttende lymfeknuter enn sjenerte.

SJENERT OG SYK: Sjenerte menn er mer sårbare for virusinfeksjoner.
SJENERT OG SYK: Sjenerte menn er mer sårbare for virusinfeksjoner. Foto: Foto: Crestock

Lymfeknuter er del av kroppens immunsystem og bidrar til å ta knekken på smittsomme inntrengere som virus og bakterier.

Impulsiv

Man kan forvente at impulsive typer er mer utsatt for ulykker enn gjennomsnittet, men faktum er at deres store helserisiko er magesår. Det konkluderer en finsk studie av mer enn 4000 mennesker.

Trolig lever impulsive mennesker med høyere syrenivå enn normalt, som igjen trigger magesår. Forskning ved University of Wales viser også at impulsivitet er forbundet med dårlige matvaner.

Munter

Blant de mest overraskende funnene er at muntre mennesker trolig lever kortere. En teori er at positive og glade mennesker undervurderer livets mange farer, samt at de har problemer med å klare seg når ting går i motbakke.

Bekymret

Folk som bekymrer seg og er engstelige for det meste, har tredoblet risiko for å få høyt blodtrykk. Stresshormoner er trolig årsaken. Menn med fobier, blant annet høydeskrekk, er også mer utsatt for hjertesykdom, høyt blodtrykk og kolesterol. En årsak kan være at engstelige personer har tendens til å røyke mer, men det forklarer ikke alt. En belgisk studie fant at innen ti år etter hjertebehandling, var 27 prosent av engstelige personer døde, sammenlignet med syv prosent blant andre.

Les også:

Dette gjør alkohol med kroppen din

- Slutt å hakke på mannen

10 grunner til at menn ikke går til legen

Optimist

Menn som stort sett ser lyst på livet, lever i snitt 7,5 år lenger enn dem med et mer dystert syn. Og risikoen for å dø på grunn av sykdom, er 55 prosent lavere blant optimistene.

En teori er at optimisme øker viljen til å (over)leve, en annen er at større omgjengelighet spiller en rolle ved å redusere på stresshormonet kortisol.

OPTIMISTEN: Menn som stort sett ser lyst på livet, lever i snitt 7,5 år lenger enn dem med et mer dystert syn.
OPTIMISTEN: Menn som stort sett ser lyst på livet, lever i snitt 7,5 år lenger enn dem med et mer dystert syn. Foto: Foto: Crestock

Optimister styrker immunforsvaret, har mindre kronisk smerte og beskytter seg mot psykologisk stress rett og slett ved sin væremåte.

Fåmælt og ordknapp

Bekymrede typer (kjent som Type D-personligheter) lider i større grad av følelsesmessig stress, og undertrykker bevisst sine følelser. Dermed øker risikoen for fatale helseplager.

Straks Type D-personer utvikler hjertesykdom, er sannsynligheten større for tidlig avgang.

Ekspertene mener denne typen har svekket regulering av stresshormoner. Dermed slår hjertet kjappere, blodtrykket øker og blodårene tetter seg igjen - alt uheldig for hjerte- og blodkar.

I tillegg har denne personlighetstypen mer aktive immunsystemer som igjen medfører mer betennelser og ødelagte blodkar.

Samvittighetsfull

Personlighetstrekket mest forbundet med et langt liv. Det har en like klar effekt på solid alder som å opprettholde et sunt blodtrykk og gode kolesterolverdier i blodet.

Ganske enkelt fordi samvittighetsfulle unngår risikoer og lever sunt og fornuftig, men i mange tilfeller også kjedelig. Altså det motsatte av "Live fast, die young".

Nevrotisk

Som om det ikke er tøft nok å være en nevrotiker, er det i tillegg forbundet med astma, migrene, magesår og hjertesykdom. Mye for at nevrotikere ofte tar på seg skylden for plager og ikke søker faglig hjelp. De blir derfor mer stresset, noe som svekker immunforsvaret og gjør dem mer sårbare for sykdom.

En annen teori er at de blir fortere deprimerte, noe som også bidrar til dårligere immunforsvar.

Utadvendt

UTADVENDT: Akkurat som optimistene slipper de utadvendte som regel unna hjerteplager.
UTADVENDT: Akkurat som optimistene slipper de utadvendte som regel unna hjerteplager. Foto: Foto: Crestock

Akkurat som optimistene slipper de som regel unna hjerteplager. De kommer seg også kjappere etter sykdom og er mindre plaget av infeksjoner. De har færre stresshormoner og søker legehjelp når det trengs.

Haken med utadvendte er at de lett blir overvektige. Det kan skyldes arv eller at de er så sosiale - og derved spiser mer.

Pessimist

De som alltid forventer det verste ofte har rett når det gjelder helse; pessimister har 20 prosent økt risiko for å dø tidlig sammenlignet med optimister. I tillegg blir de oftere rammet av Parkinsons sykdom i alderdommen. Akkurat hvorfor vet ikke forskerne, en pessimistisk innstilling gjør uansett vondt for en selv og omgivelsene.

Husk, vi lever bare en gang, så gjør det beste ut av tiden vi har på denne planeten.

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Mann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning