Helse

Hva skjer i kroppen når du sover for lite?

Vi vet alle at søvn påvirker oss, både fysisk og psykisk. Men hva skjer sånn egentlig?

SØVPROBLEMER: Når du sover for lite, blir du i dårligere humør samtidig som at du får problemer med å kontrollere følelser som sinne og frustrasjon. Kanskje ikke den beste komboen?
SØVPROBLEMER: Når du sover for lite, blir du i dårligere humør samtidig som at du får problemer med å kontrollere følelser som sinne og frustrasjon. Kanskje ikke den beste komboen? Foto: ljubaphoto / Getty Images
Sist oppdatert

Ekspertene:

Jelena Mrdalj er førsteamanuensis ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi på Universitetet i Bergen. Hun forsker på sammenhengen mellom stress og endringer i søvn, samt konsekvenser av nattarbeid på søvn, døgnrytmer og våkenhetsfunksjon.

Gøran Paulsen er fagansvarlig for kraft/styrke-avdelingen på Olympiatoppen og har jobbet som forsker ved Norges Idrettshøgskole (NIH) i 10 år. Han er utdannet fysioterapeut og har doktorgrad i idrettsfysiologi fra NIH. Hovedfokuset hans ligger på restitusjon- og adaptasjonsprosesser i skjelettmuskulatur etter styrketrening.

Hva skjer egentlig…

… i nervesystemet:

Hjernen vår trenger hvile for å fungere optimalt. Lite søvn svekker nemlig nervecellenes evne til å kommunisere og det gjør at vi bruker lenger tid på å gjennomføre kompliserte oppgaver, blir uoppmerksomme og gjør oftere feil enn vi ellers ville gjort. Mangel på søvn påvirker med andre ord vår mentale kapasitet, og derfor er nok søvn spesielt viktig i perioder der du er avhengig av å kunne fokusere og konsentrere deg, for eksempel før en eksamen eller en konkurranse.

… med humøret:

På samme måte som konsentrasjonsevnen, vil også humøret vårt påvirkes av lite søvn. Søvnmangel kan bidra til å endre stemningsleiet vårt i tillegg til at vi får redusert evne til å kontrollere følelser og ta avgjørelser. Du blir altså i dårligere humør samtidig som at du får problemer med å kontrollere følelser som sinne og frustrasjon. Kanskje ikke den beste komboen?

… med hormonprofilen:

På lang sikt kan søvnmangel føre til negative endringer i hormonprofilen vår. Søvn påvirker hormonene som regulerer blodsukkeret vårt og over tid kan mangel på søvn til og med øke risikoen for diabetes. Lite søvn kan også føre til endring i appetittregulerende hormoner som vi kommer tilbake til litt senere i saken.

… med motivasjonen:

Å være trøtt kan påvirke motivasjonen din til å være aktiv. Uten nok søvn blir du slapp, du orker ikke å yte like mye og konsentrasjonen uteblir, noe som gjør at vi ofte velger bort fysisk aktivitet. Hvis du har fått for lite søvn en natt, er det bra å ta det rolig for å la kroppen hente seg inn. Problemet oppstår heller når periodene med lite søvn og dermed lite fysisk aktivitet blir lange.

… med appetitten:

Flere studier har funnet en sammenheng mellom lite søvn og økt kroppsvekt. For lite søvn kan føre til endring i hormonene som regulerer appetitten din slik at nivået av metthetshormonet synker samtidig som nivået av appetitthormonet øker. Det gjør at vi føler oss mer sultne. Samtidig kan lite søvn påvirke hva slags mat vi velger - ofte øker inntaket av kaloririk mat med sukker og fett. Ikke bare påvirker dette hvordan vi føler oss, men det har også en innvirkning på hvordan presterer på trening.

… med immunforsvaret:

Søvn bidrar til å opprettholde og styrke kroppens forsvarsmekanisme og søvnmangel kan føre til endringer i immunforsvaret. Ved lite søvn øker nivået av betennelsesrelaterte faktorer i kroppen, noe som gjør deg mer utsatt for sykdom. Det er med andre ord viktig å få nok søvn i kombinasjon med nok mat og riktig mengde trening for å unngå å bli syk.

… med treningsprestasjonene:

Nå som vi vet at søvnmangel påvirker både motivasjon, blodsukkernivå, appetitt og immunsystemet vårt, er det også lett å forstå at lite søvn over tid vil ha noe å si for hvordan vi presterer på trening. Flere studier viser at søvnmangel eller redusert søvnmengde, for eksempel tre til fire timer, reduserer både styrke og utholdenhet etter kun én til to netter. Det er derimot viktig å vite at ikke alle studier viser negative konsekvenser ved lite søvn og det er stor forskjell på lite søvn og ingen søvn. De fleste vil nok ikke merke vesentlig forskjell i prestasjonsevne etter kun én natt med lite søvn.

… med restitusjonen:

For lite søvn kan gjøre at kroppen din får redusert evne til å hente seg inn etter en hard treningsøkt. Det er gjort få studier som ser på søvnmangel og restitusjon, men redusert lagring av glykogen (sukker i musklene), redusert proteinsyntese og økt nedbrytning i musklene er mekanismene man antar kan bidra til at kroppen ikke har like god evne til å restituere seg.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2019, og sist oppdatert 10/04 2019.

Les også