Hva er 100 prosent ekte juice?

Hvordan kan både konsentratjuice og vanlig juice være 100 prosent ekte vare?

BÅDE konsentratjuice og ferskpresset juice er 100 prosent ekte vare.
Publisert

(SIDE2): I denne torsdagens «Matagentene» tar programmet blant annet for seg juice fra konsentrat og juice som ikke er laget av konsentrat.

Den generelle oppfatningen er at det siste er langt bedre enn det første.

- Stor prisforskjell

- Det vi vet er at forskjellen er stor på pris. Juice som ikke er fra konsentrat koster stort sett dobbelt så mye som juicen fra konsentrat, sier programleder Espen Fiveland i «Matagentene».

LES OGSÅ:Dette mener McDonalds er en god start på dagen

All juice som er varmebehandlet fjerner gjæring og bakterier, og kan holde et år enten den er laget av konsentrat eller ikke.

Konsentrat lages ved at man ved høy varme koker inn saften slik at blir svært konsentrert og langt mindre i volum, nesten som sirup. Dette har et miljøaspekt, i og med at det er billigere å frakte den verden rundt for så å lage juicen på stedet. Det koster dermed mindre å importere konsentratjuice.

LES OGSÅ:Dette kvalifiserer som grønnsak på Pizza Grandiosa

Vannet som blir igjen når man koker inn konsentrat har mye eplearoma i seg. Det skilles fra vannet og blir til ren, blank aromavæske.

LES MER:Holdt seg muggfritt i sju måneder

Men altså både fruktsaft direkte presset og fruktsaft fra konsentrat kan kalle seg 100 prosent juice, får vi vite i «Matagentene». Konsentratjuice lages av konsentrat, aroma og vann.

Programlederne Thea Olsen og Espen Fiveland undersøker konsentratjuicen.

Tilsetter eksakt samme

Andreas Hervik, kvalitetsprodusent hos NEN som produserer hver femte juicekartong.

LES OGSÅ:Brystmelken fra denne kvinnen finnes i din mat

For å kunne få lov til å kalle det juice, setter man så til eksakt samme prosent vann som fordampet under konsentratprosessen. Som regel er det 84 prosent.

Det som kan være greit å vite er at dagens juice som du drikker gjerne kommer fra konsentrat fra Kina, Norge, Polen og Sverige blant annet.

-Det er ikke nok epler i Norge, sier Hervik i programmet.