Økologisk ferie:

Her ferierer du grønt

Surfer du på den økologiske bølgen? Her er økologiske reisemål i Norge og Europa.

ØKOLOGISK FERIE: Finn ut hvor du kan feriere grønt i Norge og i utlandet. Dette er et Eco lodge i Yorkshire, England.
ØKOLOGISK FERIE: Finn ut hvor du kan feriere grønt i Norge og i utlandet. Dette er et Eco lodge i Yorkshire, England. Foto: Foto: Natural retreats
Publisert Oppdatert
KAJAKKFERIE: Hvorfor ikke prøve noe helt nytt - som økologisk kajakferie i Kroatia?
KAJAKKFERIE: Hvorfor ikke prøve noe helt nytt - som økologisk kajakferie i Kroatia? Foto: Foto: Responsible Travel

Mange forbinder økoturisme og økologiske ferier med eksotiske reisemål på den andre siden av jordkloden. Men det er fullt mulig å være miljøbevisst i ferien selv om du holder deg på det europeiske kontinentet.

Hvorfor ikke bo på et økovennlig hotell og være med på turopplegg hvor det fokuseres på natur og miljø? Hvis du har lyst kan du arbeide frivillig på prosjekter som bidrar til å bevare naturen og dyrelivet på stedet du besøker.

Grønn hotellbølge

Et økende antall hoteller og overnattingssteder har kastet seg på den grønne bølgen. Det som betegner et økologisk hotell er at det legger spesiell vekt på å begrense påvirkningen det har på miljøet. Dette kan gjøres gjennom resirkulering, begrenset forbruk og gjenbruk - for eksempel ved å bruke naturlig kjøling istedenfor aircondition. I tillegg er nye økohoteller ofte bygget av bærekraftig, lokalt materiale.

Overnattingssteder i eldre bygninger kan bidra med å ta vare på minneverdige bygg. Mange slike hoteller serverer også økologiskdyrket eller lokalprodusert mat.

Er du ute etter miljøvennlig overnatting, kan du blant annet bo på noen av disse økologiske favorittene:

LUKSUSØKO: I Andalucía ligger det økologiske Hoopoe Yurt Hotel.
LUKSUSØKO: I Andalucía ligger det økologiske Hoopoe Yurt Hotel. Foto: Skjermdump: Hoopoe Yurt Hotel

Eco-lodge i Yorkshire

Hoopoe Yurt Hotel i Andalucía

Biohotell i Madrid

Økolandsby på den italienske rivieraen

Vindmøller i Provence

Vindmølle i Santorini

Les også:

PCen som ikke bruker strøm

Farg håret med økologisk hårfarge

Norsk økoturisme

ØKOFERIE: I Hellas kan du kombinere seiling mellom pittoreske øyer med å jobbe med et bevaringsprosjekt for delfiner.
ØKOFERIE: I Hellas kan du kombinere seiling mellom pittoreske øyer med å jobbe med et bevaringsprosjekt for delfiner. Foto: Foto: Responsible Travel

I Norge kan bondegårdsferie være et økovennlig valg. På slike ferier legges det gjerne til rette for ulike aktiviteter i naturen, og det serveres egenprodusert, hjemmelaget gårdsmat. Flere gjestegårder driver også økologisk landbruk.

Andre nyttige lenker:

- På International Ecotourism Society finner du direktelenker til de offisielle økoturismeorganisasjonene i europeiske land som Sverige, Frankrike og Italia - samt resten av verden.

- På nettstedet EU eco-label finner du overnattingssteder merket med EUs offesielle økomerke.

- Kjøp klimakvoter og god samvittighet for bruk av CO2 på din flyreise.

Norsk Bygdeturisme og Gardsmat formidler overnatting på gårder, og også rorbuer og fjellstuer, over hele landet. Norsk Økoturisme, som ble lansert i 2008, har en liste over hvilke turistbedrifter som så langt har innfridd de mer enn 100 kriteriene som kreves for å få kvalitetsmerket økoturisme i Norge. På listen finner du blant annet to gårder, et villmarkssenter og en 'opplevelsesprodusent'.

Fra sykkeltur til eco-lodge

Vil du videre ut i Europa, er utvalget av økoferier bredt og spennende. Kanskje frister det med kajakktur i Kroatia for hele familien; kanalbåtferie i England, sykkelferie på Sardinia eller fottur i Spania?

Det norske reisebyrået Oliven Reiser tilbyr mange flotte sykkel- og fotturer i forskjellige land.

Reiseregisteret Responsible Travel er en god kilde for å finne pålitelige økoferier, hvor pengene dine vil gagne miljøet og lokalbefolkningen på destinasjonen. Dette registeret ble opprettet for åtte år siden av Justin Francis, som tidligere var markedsføringssjef for Body Shop. Her videreformidles ferier og overnattinger fra hundrevis av reiseoperatører. Alle disse har blitt grundig sjekket for økoakkreditiver. Du får også en detaljert forklaring på hvorfor ferien eller overnattingsstedet er med på å gjøre en forskjell for miljøet og lokalsamfunnet.

Togturer er en annen miljøvennlig ferieform som synes å ha fått en rennesanse og bare blir mer og mer populær her til lands. Store norske reisebyråer som Star Tour, tilbyr nå slike turer til ulike reisemål i Europa.

Frivillighetsferier

En ny trend innen økoturisme er frivillighetsferie som går ut o på at du tilbringer ferien, eller i alle fall deler av den, med å jobbe på et frivillighetsprosjekt. Stort sett er det ikke nødvendig med tidligere erfaring med det aktuelle prosjektarbeidet, men interesse eller kompetanse kan selvfølgelig være nyttig. Dette er også en spennende måte å prøve noe nytt på.

Responsible Travel har flere slike ferier i Europa i registeret sitt. Du kan for eksempel slå sammen en city-break i den spanske middelalderbyen Gerona, med to til fire dagers frivillig arbeid på et redningssenter for sjimpanser. Her vil du blant annet være med på å mate dyrene og observere deres atferd.

I Hellas kan du kombinere seiling mellom pittoreske øyer med å jobbe med et bevaringsprosjekt for delfiner. Eller hva med å studere hvaler og skilpadder på Azorene? Det finnes også ulike prosjekter innen botanisk økologi, jordbruk, samt prosjekter som fokuserer på arbeid med barn og unge, som trenger frivillige hjelpere.

FRIVILLIG: Som en del av en økologisk ferie kan du tiblringe noen dager ved å gjøre frivillig arbeid på et redningssenter for sjimpanser.
FRIVILLIG: Som en del av en økologisk ferie kan du tiblringe noen dager ved å gjøre frivillig arbeid på et redningssenter for sjimpanser. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix/AP

Kilroy Travels arrangerer turer til 300 slike prosjekter i 24 land.

Les også:

Økologisk mote fyller butikkene

Sunnere økologisk mat

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning