Hårfri bikinilinje

Hvis du skal være fornuftig, bør du kun barbere bikinilinjen

Så enkelt blir du hårfri.

INTIMBARBERING: Barberer du med en sløv høvel, er risikoen for inngrodde hår, rifter og sår større. Sørg derfor for å alltid ha rene, skarpe barberblader.
INTIMBARBERING: Barberer du med en sløv høvel, er risikoen for inngrodde hår, rifter og sår større. Sørg derfor for å alltid ha rene, skarpe barberblader. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Du kan ikke fjerne hår på hele kroppen med samme metode.

Selv om hårfjerningen i seg selv vanligvis ikke vil føre endret behåring, er det greit å være klar over at vi har hormonelle områder på kroppen.

Følsom bikinilinje

Huden rundt bikinilinjen er følsom. Når du barberer deg her kan huden og hårsekkene bli irritert, slik at huden blir rød og prikkete.

Små kutt, rifter og hår som vokser ned i huden kan også forårsake infeksjon.

- Ved intimbarberering lages det en inngangsport for bakterier som det er mye av i dette området. De røde nuppene kalles follikulitt, som er en betennelse av hårsekken og huden rundt som gjør at den blir rød og litt hoven, sier spesiallege Ole Martin Rørdam, som jobber ved Dermatologi i Trondheim.

En follikulitt ser ut som en liten kvise, og inneholder ofte puss.

Før barbering

Nøkkelen ved barbering er å irritere huden så lite som mulig.

Før barbering bør du derfor følge disse rådene:

  1. Rengjør og myk opp området som skal barberes.
  2. Påfør barbergele. Du kan bruke en barbergele fra RFSU som er klar som gjør det enklere å se hvor du barberer. Du kan også bruke barberskum tilpasset dette området.
  3. Bruk en høvel med skarpe blader, det reduserer eventuell irritasjon. Husk å barbere i samme retning som hårene vokser, og prøv å unngå alt for mange repetisjoner. Barber gjerne om kvelden slik at området ikke irriteres av stramtsittende tøy timene etter barbering. Barberer du motsatt vei irriterer du mer, og risikerer inngrodde hår.
  4. Skyll området godt etter barbering så ikke rester etter barbergele eller skum blir værende.

Røde nupper

Etter barbering er du disponert for å få hårrotsbetennelser. Det oppstår en bakteriell infeksjon i hårrøttene som blir eksponert etter barberingen. På fagspråket kalles det follikulitt. De pleier å vare fire-syv dager før de går vekk.

Kilde: Hudlege og spesialist i dermatologi og venerologi Oslo hudlegesenter Kjetil Guldbakke

- Du kan vaske huden med Klorhexidin før og etter barbering. Det reduserer bakterienivået med cirka 80 prosent. Hvis det ikke er nok kan man vaske seg med Basiron AC Wash en såpe beregnet på kviser. La den virke fem-10 minutter før du skyller den av, sier Rørdam.

- Er det riktig ille kan legen skive ut en reseptbelagt medisin som Fucidin med hydrokortison eller Dalacin limiment som motvirker den bakterielle betennelsen. Du kan også bruke en "sur" såpe som Lactacyd. Den inneholder melkesyre som gjør at bakterier ikke trives så godt.

Hvis du skal være fornuftig, bør du kun barbere bikinilinjen og ikke alt kjønnshåret. Kjønnshår har nemlig en viktig beskyttelsesfunksjon.

- Det holder på fuktigheten, beskytter mot infeksjoner og reduserer friksjon. En teori er også at kjønnshår øker sexlysten fordi det sprer seksuelt stimulerende dufter som produseres av kroppen, i tillegg til at håret er et tegn på seksuell modenhet, sier farmasøyt ved Vitusapotek, Anne Margrethe Thune.

Etter barbering

Vasking og barbering fjerner noe av hudens naturlige fettstoffer, så påfør gjerne en beroligende og kjølende krem etter barberingen for å roe ned huden og tilføre fuktighet.

BEST MED VOKS: Annkarin Svendsen er daglig leder i Karl Johan Hud og Kroppspleie, og mener at du får glattest bikinilinje med voksbehandling.
BEST MED VOKS: Annkarin Svendsen er daglig leder i Karl Johan Hud og Kroppspleie, og mener at du får glattest bikinilinje med voksbehandling. Foto: FOTO: Privat

Laser

Hårfjerningslaser som reduserer hår permanent slik at man slipper å barbere seg, i hvert fall sjeldnere. Du trenger fire-seks behandlinger med en god laser. Vær kvalitetsbevisst når du velger laserbehandling. De best dokumenterte laserne er Alexandrite og Diodelasere.

Kilde: Spesiallege Ole Martin Rørdam, som jobber ved Dermatologi i Trondheim

Dette kan du gjøre etter barbering:

  1. Spray eller dusj lett med en mykgjørende, lindrende og irritasjonsdempende såpe på det barberte området for å dempe rødhet og irritasjon.
  2. La det barberte området tørke.
  3. Smør deretter på fuktighetskrem. Sørg for at det er en krem som gir rikelig med fuktighet samtidig som den hindrer røde nupper etter barbering. Da blir huden myk og glatt.
  4. Skulle du være så uheldig og få rifter eller sår kan du bruke en gjenoppbyggende krem for tynn og skadet hud brukes for å unngå sår hud og arr.

- Glattest med voks

Ifølge daglig leder hos Karl Johan Hud & Kroppspleie, Annkarin Svendsen, er voksing det beste for glattest mulig bikinilinje.

- Det finnes spesialvoks som er sterk nok til å fjerne også korte hår, men som samtidig er skånsom mot huden. Denne spesialvoksen forhindrer også inngrodde hår og risiko for sår og irritert hud, sier hun.

Nuppene som oppstår rett etter voks er hudens reksjon på voksningen, og alle får disse nuppene med det samme de har vokset.

- Det er hudens naturlige forsvarsreaksjon på voksen og når huden er blitt roet ned, legger den nuppete huden seg igjen og blir helt glatt. Nupper som fortsatt er tilstede, er i tilfeller der huden ikke tåler behandlingen, har fått en for kraftig voksbehandling, har fått utført voksbehandlingen av noen som ikke er profesjonelle nok til å utføre dette, eller der det oppstått en reaksjon i huden som gjør at du ikke tåler voksbehandlingen.

Du kan også få en allergisk reaksjon dersom du ikke tåler voksbehandling.

Svendsen anbefaler å oppsøke en profesjonell dersom du ønsker voksbehandling.

- Da sparer du deg for slike unødige tilstander som kan oppstå ved voksing. Hvis voksingen utføres av en som ikke kjenner hårets vekstretning eller ikke kjenner til hvordan behandlingen utføres korrekt kan det oppstå betennelser i huden, og det kan ta lang tid å få vekk og i verste fall etterlate skjemmende arr i huden.

Første gang du vokser, bør håret være ca. en centimeter langt.

Viktig med peeling

Det er viktig å bruke en peeling før du skal vokse deg.

- Bruk gjerne en fruktsyre eller enzympeeling som ikke gir en mekansik slitasje på huden og som etterlater huden helt ren før voksbehandlingen. Peelingen gjør at de døde hudcellene fjernes og ikke opphoper seg i porene etter en voksbehandling eller tetter til hårsekkene. Det er mye av disse døde hudcellene som forårsaker irritasjon og betennelser, sier Svendsen.

Hun råder også til å bruke bomullstruser etter en voksbehandling, og ikke syntetiske blondetruser.

HÅRFRI SONE: Enten du foretrekker lett trimming eller å fjerne all mulig hårvekst nedentil, gjelder de samme tipsene på vei til en glatt bikinilinje. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HÅRFRI SONE: Enten du foretrekker lett trimming eller å fjerne all mulig hårvekst nedentil, gjelder de samme tipsene på vei til en glatt bikinilinje. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: lev dolgachov

- Syntetisk stoff irriterer huden ytterligere etter en voksbehandling.

Hårfri med krem?

Det finnes også en reseptbelagt krem som heter Vaniqa som hemmer hårveksten slik at du blir hårfri så lenge du bruker kremen. Det kan også være en løsning hvis du vil være hårfri uten røde nupper.

Kilde: Spesiallege Ole Martin Rørdam, som jobber ved Dermatologi i Trondheim

På lik linje med barbering, er det også lurt å bruke en beroligende krem, aller helst en hårvekstreduserende krem som er spesialdesignet til å fjerne inngrodde hår og nupper, like etter voksing.

Gravid? Dropp barbering

- Gravide kvinner som skal føde med planlagt keisersnitt, frarådes intimbarbering de siste ukene før fødselen. Dette fordi intimbarbering øker risikoen for infeksjon ved keisersnitt. Gravide som ikke har planlagt keisersnitt får ikke en slik oppfordring, men noen av disse kan ende opp med å ta keisersnitt likevel, sier Thune.

Les også:

Får han orgasme eller utløsning?

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen