Har alkalisk diett noe for seg?
Og hva er egentlig basedannende matvarer?

(SIDE2): En alkaliske diett handler hovedsakelig om å spise mat med den pH-verdien mest lik pH-verdien vi har i kroppen.
Grunnen til at mange sverger til denne typen diett er at de mener at de føler seg bedre når de spiser basedannende mat og at det er bra for blant annet hjertehelsen.
Men hva er egentlig et basedannendekosthold? Og hvordan måles det om en matvare er basisk eller «sur»? Er det så bedre for kroppen?
Sannheten er, at det er det ikke et enkelt svar på.
En rekke tilhengere av alkalisk kosthold mener frisk frukt, grønnsaker, røtter, rotknoller, nøtter og belgfrukter frigjør en alkalisk restingrediens, mens korn, fisk, kjøtt, fjørfe, skalldyr, ost, melk og salt gir en sur restingrediens.

Leger, ernæringseksperter og forskere er dog ikke enige i påvirkningen den alkaliske maten kan ha på helsa.
Først litt bakgrunnsinformasjon:
«Etter at maten er fordøyd frigjøres enten en syre- eller baserest i blodet og det typiske vestlige kostholdet med mye foredlede matvarer medfører mer syredannelse i blodet» ifølge fedon.no.
Blodet vårt er svakt alkalisk med normal pH-verdi mellom 7,35 og 7,45.
Én teori er at en ubalanse i syre/base over tid kan tvinge kroppen til å nøytralisere det sure miljøet, ved «å stjele» av kroppens lagre av alkaliske mineraler som kalsium, magnesium, kalium og natrium.

- Fins ikke solide bevis
Tilhengere av et alkalisk kosthold mener at den alkaliske maten kan gi lavere syrenivåer i kroppen, som igjen skal hjelpe for helsa.
- Tanken er at noen typer mat, som kjøtt, hvete, raffinert sukker og foredlet mat kan få kroppen til å overprodusere syre og dette skal gi helseproblemer som osteoporose eller kroniske sykdommer, sier professor og matforsker Joy Dubost til helsemagasinet SHAPE.
- Men det fins ikke solid bevis som kan understøtte dette, hevder professoren.
Ernæringsforsker ved Texas Tech University, Allison Childress mener kostholdet ikke har noen innvirkning på blodets PH-verdi i det hele tatt. Og at pH-verdien til urinen vår, ikke er en spesielt god indikasjon på om det har noe med kostholdet vårt å gjøre heller.
- All mat er syreholdig i magen og baseholdig i tarmen. Og selv om man måler pH-verdien i urin, og den kan variere, så er det ikke gitt hvor mye kostholdet har å si for denne variasjonen. Selv om hva du spiser forandrer syrenivåene i urin, påvirker ikke kostholdet blodets pH i det hele tatt, sier hun til helsemagasinet.
Sunnere beinhelse?
- Å endre cellemiljøet i kroppen til et mindre syreholdig og mindre kreft-vennlig miljø er umulig. Forskning på om mindre syreholdig kosthold kan hjelpe for sunnere beinhelse har heller ikke gitt noe indikasjon på at dette er tilfelle.
Når det er sagt så kan et kosthold med mye basedannende matvarer allikevel gi en boost for helsa.
- Dette fordi et slikt kosthold inneholder mye frukt, nøtter, grønnsaker og belgfrukter. Ethvert kosthold bør inneholde dette selv om det ikke direkte påvirker kroppens pH-nivå.
Childress påpeker allikevel at kjøtt, egg og fullkorn som står på «nei-lista» til et alkalisk kosthold inneholder aminosyrer og essensielle vitaminer kroppen trenger og du kan heller ende med å gjøre vondt verre for helsa dersom du spiser en alkalisk diett.
- Som vegetarianere og andre som utelater hele matvaregrupper fra kostholdet må sørge for å få i seg nok proteiner, jern og andre nødvendige næringsstoffer fra annen mat, mener Childress.
(Kilder: fedon.no, bramat.no, shape.com)
LES OGSÅ:
- Banan, druer og poteter blir sett på som «kostholdsverstinger» - helt ufortjent
- At fast food-kjedene kutter kunstig tilsetning, betyr ikke bety at maten blir sunnere
- Det er nesten umulig å ikke bli syk og overvektig
Lik oss gjerne på Facebook!