Frykter du p-pillen?

Enkelte frykter bivirkninger fra bruk av p-piller. Med god grunn?

Det finnes mange myter om p-pillen.
Det finnes mange myter om p-pillen. Foto: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert

Hver fjerde norske kvinne i alderen 16-25 år har latt være å bruke p-piller fordi de frykter bivirkninger, viser en undersøkelse fra legemiddelprodusenten Schering.

Ti prosent av disse avsto fra å ha sex, mens 25 prosent hadde sex uten å bruke prevensjon.

At mange avstår fra prevensjon blir det selvsagt graviditeter av. Årlig utføres mellom 14-15 000 aborter i Norge årlig, og kvinner i alderen 20 til 24 ligger på aborttoppen.

Redd for bivirkninger?

Vi avliver noen vanlige myter om p-piller:

1. P-piller kan gi depresjoner.

Fakta: For kvinner som lider av depresjoner, kan p-piller bidra til en økning av symptomene. Men dette gjelder kun en brøkdel av alle kvinner.

2. Det er ikke bra å hoppe over mensen.

Fakta: Det er ingen medisinsk grunn til at man skal ha menstruasjon hver måned. For noen generasjoner siden hadde kvinner langt færre menstruasjoner enn kvinner har i dag, fordi de langt oftere var gravide eller ammende.

3. P-piller gir vektøkning

Fakta: De aller fleste holder vekten etter at de begynner på p-pillen. Enkelte p-piller kan gi økt vannansamling i kroppen, men morderne p-piller har en vanndrivende effekt som motvirker dette. Dersom du ikke er fornøyd, kan løsningen være å bytte merke.

4. P-piller gir kviser.

Fakta: De første p-pillene kunne gi kviseproblemer hos kvinner med uren hud. I dag finnes det p-piller med kvisedempende effekt.

5. P-piller øker kreftrisikoen.

Fakta: Bruk av p-piller reduserer risikoen for eggstokk- og livmorkreft betydelig. Brystkreft diagnostiseres litt oftere hos kvinner som bruker p-piller, men sykdommen forekommer sjelden i aldersgruppen 16-49 år. Samlet sett kan p-piller trolig redusere kreftrisikoen noe.

6. P-pillebruk fører til ufruktbarhet.

Fakta: Feil. Langvarig bruk av p-piller påvirker ikke fertiliteten. Tvert imot, fordi p-piller reduserer risikoen for egglederbetennelse.

7. Bruk av p-piller i ung alder gir store pupper.

Fakta: Feil. Hormonmengdene i p-piller påvirker ikke kroppsveksten. Men enkelte kan få større pupper??

8. Det er lurt å ta en pause fra p-piller

Fakta: Feil. Leger fraråder kvinner å ta pause fra p-pillene, fordi faren for blodpropp er størst når man begynner med dem.

9. P-piller øker faren for blodpropp.

Fakta: Det gjelder svært få kvinner. P-pillebruk i Norge fører til 20 til 40 blodpropper hvert år. Hvert fjerde år dør en norsk kvinne av blodpropp som følge av p-piller. Særlig overvektige kvinner og røykere er utsatt for p-pillerelatert blodpropp.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning