Forskning: Derfor har du ekstra vondt i ryggen om morgenen
Kroppen har sin egen biologiske døgn-klokke.

(SIDE2): Er du av de som spretter opp av senga i det alarmen durer om morenen, rask og pigg? Da er du en av få – ikke fordi alle andre er så trøtt, men fordi alle andre er så stive og støle de knapt kommer seg opp i det hele tatt.
Etter en stund har man fått myket opp og kroppen fungerer som normalt igjen, men de første minuttene er det å skulle rette seg opp eller bøye seg for å plukke opp ting, nærmest umulig. Man føler seg nærmere 90-år.
Men det er en forklaring på det.
LES også: Paracetamol hjelper ikke mot ryggplager
Kroppens egen klokke
Selv om det blir verre med alderen, så har det med at kroppens naturlige smertestillende ikke har begynt å virke.
Alle auau’er, ømme muskler og stive ledd særdeles godt, ettersom kroppens biologiske klokke undertrykker betennelsesdempende proteiner når vi sover.
Når vi så våkner om morgenen og begynner å bevege på oss, må kroppen så «hente seg inn» og sørge for de smertestillende proteinene, før den igjen føler mindre smerte.
Det er forskere ved Universitetet i Manchester som har foretatt studien.
LES også: Derfor bør du ikke bruke slumre-knappen

Skivene i ryggen
De fant at kroppen frigir et betennelsesdempende protein som naturlig reduserer stivhet, men det er bare i virksomhet når vi er våkne. Forskerne tok prøver av ryggradsskivene, og oppdaget at de har sin egen døgn-klokke – så det å våkne med stiv rygg kan rett og slett bety at man våkner og står opp før ryggmargen tror det er dag.
Det betyr igjen at det å sove godt er viktig for å holde kroppens biologiske klokke på rett kjøl, samt for å unngå problemer med skivene i ryggen senere i livet.
- Det har vært kjent i årevis, at på grunn av de fysiske aktivitetene vi gjør i løpet av dagen og hvordan kroppen hviler, så er vi opp til 2 centimeter høyere om morgenen enn når vi legger oss for kvelden, sier studie-leder Qing-Jun Meng til aol.co.uk.
- Oppdagelsen at skivene har en egen biologisk klokke, kan gjøre at vi for første gang kan forklare ryggradens fysiologiske rytme. Forskningen vår viser at dette systemet er regulert av vår interne kropps-klokke, og at når denne klokken slutter å fungere ordentlig som følge av blant annet alder, vil vondt i ryggen bli mer sannsynlig. Å ta vare på sin egen kropps-klokke kan være med å forhindre eller utsette ryggplager.
Bedre behandling
Nathalie Carter ved Storbritannias senter for gikt-forskning, som har støttet studien økonomisk, mener funnene er et gjennombrudd i vår forståelse av smerter i nedre del rygg.
- Mange opplever at smertene er verre til gitte tider av døgnet, og denne forskningen tyder på at det er en biologisk årsak til det. En spennende mulighet er om det går å bruke denne oppdagelsen til å forbedre behandling og smertelindring for personer som sliter med slikt.