Forskere advarer mot proteintrend
Får du i deg for mye protein?

(SIDE2): Det blir stadig mer fokus på kosthold og det å spise riktig. De siste årene har særlig protein fått mer og mer oppmerksomhet.
Dette næringsstoffet er kjent som kroppens egne byggesteiner og vi klarer oss rett og slett ikke uten.
«Proteinboom»
Vi hiver i oss kosttilskudd, proteinbarer og proteinshakes som aldri før. I tillegg ser man stadig flere produkter i matbutikken som markedsføres med å være «proteinrik», «en god kilde til protein» og lignende.
Det er mange fordeler ved å spise proteinrik mat, men nå er forskere engstelige for at proteintrenden kan føre til for mye av det gode.
Det er en proteinboom i Sverige, skriver det svenske nettstedet Måbra.com som henviser til Livsmedelsverket (tilsvarer Mattilsynet her i Norge. journ.anm.) som kilde.
Videre står det at forskere nå advarer om at proteinoverdose kan skade leveren.
- Jeg tror det er en risiko ved å spise høye doser protein, sier blant annet Erik Hemmingsson, forsker i metabolisme på Karolinska institutet.
I USA og England har leger flere ganger advart mot at proteinpulver kan øke risikoen for skrumplever, hjertesykdom, diabetes, og muligens kreft.
Tidligere i år ble det blant annet publisert en studie gjort med 6000 mennesker fra 50 år og oppover, som mener at en høyprotein-diett, som særlig inneholder animalsk protein, har en like stor risiko for å utvikle kreft som de som røyker.
En av årsakene mener man skyldes at produksjonsprosessen fører til at innholdet av de gode næringsstoffene som er bra for kroppen synker. I tillegg hevder man at det er lettere å overdosere proteininntaket når man inntar protein i pulverform sammenlignet med proteiner i vanlig mat.
- De fleste av oss behøver ikke å spise mer protein enn det vi allerede gjør, hverken for å bygge muskler eller for å holde vekten, hevder Erik Hemmingsson.
Blir ikke skremt
- Dette er i utgangpunktet en intetsigende artikkel, med intetsigende innhold, mener Egil Berli-Johansen, salgssjef i Proteinfabrikken, om påstandene.

- Overinntak av både vann, sukker, protein eller kaffe kan selvfølgelig ha ikke-ønskelige effekter. Hvis vi snakker spesifikt om proteinpulver, så tror jeg man vil oppleve kvalme og timer på toalettet ganske lang tid i forveien for eventuelle skader på organer, sier han til Side2.
- Leveren vår skal håndtere giftstoffer, og nyrene skal skille ut avfallsstoffer fra blodet. Det er ikke mye avfall i næringskonsentrater, men det er selvfølgelig en grense for hvor mye det er hensiktsmessig å ta. Den grensen er så høy at de færreste noen gang vil stå i fare for å hilse på den en gang, hevder salgssjefen.
Hans anbefaling er å innta 2 gram per kilo kroppsvekt i døgnet.
- Veier man for eksempel 75 kilo, så skal du per døgn greie deg fint med å innta 150 gram protein fra ulike kilder, sier Egil Berli-Johansen.
- Målt i melk, så blir det 4,5 liter melk, målt i egg så blir det 21 egg. Fordeler man disse 150 grammene kan inntaket for eksempel se slik ut: 0,5 liter melk (17 gram), 3 egg (21 gram), 200 gram laks (50 gram) og 2x50 gram proteinpulver i proteinshakes (60 gram).

Ifølge Olympiatoppen er det usannsynlig at friske idrettsutøvere vil oppleve bivirkninger av et daglig protein inntak rundt 2 gram per kilo kroppsvekt.
Man vet imidlertid mindre om langtidseffektene av et daglig proteininntak på mer enn 3 gram per kilo kroppsvekt. Et høyt proteininntak kan medføre økt utskillelse av kalsium i urinen og kan forverre utvikling av eksisterende nyresykdom, informeres det på Olympiatoppens nettsider.
Både positive og negative sider
Ernæringsfysiolog og helse- og treningsterapeut Therese Mathisen har tidligere uttalt til Side2 at det ofte blir et overdrevent fokus på proteininntaket.
Mathisen mener det i utgangspunktet er ingen som har behov for proteinpulver.
- Det er absolutt ingen som trenger proteinpulver, har ernæringsfysiologen sagt.

Samtidig har Mathisen forståelse for at mange synes dette er et praktisk alternativ og ser både fordeler og ulemper ved proteinpulver.
- Det er lett å få i seg hvis man sliter med dårlig appetitt og det er enkelt å ha tilgjengelig i bagen eller sekken. Produktet har også god holdbarhet og varer lenge ved riktig oppbevaring, forklarte hun.
- Det kan være et godt produkt for noen, men man få fjerne seg fra holdningen om at man MÅ ha det for å få i seg nok protein.
Mathisen påpekte også at hvis man stadig bytter ut matvarer med proteinpulver så går man glipp av mange næringsstoffer man får fra maten. Hun nevner eksempler som biff, egg og melk.
- I tillegg til proteiner får man i seg blant annet jern når man spiser biff og fra melk får man viktige næringsstoffer som kalsium, jod og B-vitaminer. Fra egg får du i deg vitamin D og andre viktige vitaminer og mineraler, forklarer ernæringseksperten.