Diagnose: Mann

– Det kan være slitsomt når ektemannen får mansen. Men husk dette damer ...

– Ikke kjemp mot, kjemp med. Aksepter forandringene og ønsk alt det nye som skjer velkommen, skriver fastlege Endre O. Skjølberg om krisen midt i livet.

FASTLEGE: Endre Skjølberg (50) er fastlege og lege i Molde Fotballklubb. Han ser på legeyrket med et skråblikk i sin spalte i Romsdal Budstikke. Dette har nå blitt til en bok.
FASTLEGE: Endre Skjølberg (50) er fastlege og lege i Molde Fotballklubb. Han ser på legeyrket med et skråblikk i sin spalte i Romsdal Budstikke. Dette har nå blitt til en bok. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Publisert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger. Teksten ble først publisert i Romsdal Budstikke.

Livet er et snedig prosjekt. Det tar noen finter på oss på veien. Vi forandrer oss gjennom livet fra vi er søte barn, via kule ungdommer og til trøtte småbarnsforeldre inntil vi blir helt voksne og til slutt blir gamle. Når er vi voksne? Når er man gammel? Uansett så har livet noen kule triks opp i ermet.

Noe uforutsett og noe vi kan regne med at vi må gjennom. Det magiske er av vi ikke vet hva som venter oss. Et av triksene som livet har å by er på er en rar hump på livets vei. Jeg snakker om førtiårskrisen.

Er det en myte? Eller er det noe i det? Vi tenker ofte at når menn kommer midtveis i livet, så tar de en selvtest på livet sitt. Man har ei flott kone, strukturerte barn, en lydig hund og Volvoen i garasjen. Men når en sitter der på hytta og funderer over livet, så kommer spørsmålet: Er dette alt?

Svaret er for mange: Nei, vi må også gå Birken!

Om forfatteren

Fastlege Endre Osen Skjølberg har med spalten «Fastlegen» i Romsdal Budstikke gitt leserne et skråblikk på fastlegelivets gleder og sorger gjennom mange år.

Denne teksten har stått på trykk i Romsdals Budstikke og er en del av boka: «Fastlegen – tro, håp og kjærlighet bak en dør» (2021).

Teksten er gjengitt med forfatterens tillatelse

Hva er nå egentlig denne krisen? Er det en krise eller er det bare et ønske om en forandring? Ungene har blitt store og det medfører mindre forpliktelser. Man har bedre tid til seg selv og til å tenke over hva man skal gjøre i livet videre.

Vi ønsker oss ofte en forandring i livet. Jeg tror nok dette gjelder begge kjønn, men fra utsida ser det ut som det er mannen som forandrer seg mest. Det er da man begynner å trene mer enn nødvendig, går med andre klær enn det ungene i huset synes er akseptabelt, man får lyst til større båt enn naboen og drømmer om å kjøre motorsykkel på Route 66.

Er det bare menn som får denne krisen? Skilsmissene hoper seg opp når vi nærmer oss 40-årsalderen og som oftest er det damene som ønsker seg ut av forholdet.

Er førtiårskrisen egentlig en førtiårskrig med seg selv? En kamp mot forfallet, en slitsom periode for å holde seg sprek og attraktiv som man engang var. Menn tyner de siste testosterondråpene ut av kroppen og gir alt for å unngå høye viker og lavt hoftefeste.

Les også: Menns panikkalder: Dette skjer med kroppen

Kvinner merker også at østrogenet minker og opplever at kroppen ikke er like spretten som før. Husk at dette er helt naturlig og bare en del av naturens finter. Ikke kjemp mot, kjemp med. Aksepter forandringene og ønsk alt det nye som skjer velkommen.

<b>MIDTLIVSKRISE: </b>– La ham vinne spurten og høre på når han snakker om snittpuls og kaloritap på veien hjem, er fastlegens beskjed til kvinner som lever med en mann i midtlivskrise . som plutselig skal bli toppidrettsutøver.
MIDTLIVSKRISE: – La ham vinne spurten og høre på når han snakker om snittpuls og kaloritap på veien hjem, er fastlegens beskjed til kvinner som lever med en mann i midtlivskrise . som plutselig skal bli toppidrettsutøver. Foto: Illustrasjon, Karen Otterlei - fra boka «Fastlegen – tro, håp og kjærlighet bak en dør»

Det kan være slitsomt når ektemannen får mansen. Men husk damer; det er da sunt at han trener litt mer. Som regel så går det ikke så fort likevel, så det er bare å henge på – bare la ham vinne spurten og høre på når han snakker om snittpuls og kaloritap på veien hjem. Dere er flinke til å lytte uten å høre etter og det liker menn godt. Det er viktig å gi hverandre perfekte dager. Ikke at vi lykkes alltid, men det er lov å forsøke på det.

Men selv om vi oppdager at man er kommet halvveis i livet og kanskje innser at man ikke klarer å gjennomføre alle planer og drømmer, er ikke det like greit? Alle drømmer skal vel ikke realiseres? Alt i livet forandres, men summen av lastene er konstant. Jeg håper at når vi summerer på slutten av livet at vi trygt kan sette to strek under svaret: Godkjent, bra nok dette! Men den skinnbuksa da du var 45 år, kunne du vært foruten.

Les også: Nei, rødt kjøtt øker ikke testosteronnivået i kroppen

Jeg synes at Tomas Transtømer skrev så vakkert:

«Midt i livet hender det at døden kommer og tar mål på menneskene. Det besøket glemmes og livet fortsetter. Men kostymene sys i det skjulte».

Hvordan er det med meg? Det er tid for den personlige selvangivelsen og selvransakelsen. Det har nok vært lite med skinnklær, kule solbriller og ønske om Harley Davidson.

Jeg kjører konebilen og holder meg under fartsgrensen. Men må innrømme at jeg fornyer TV-abonnementet på engelsk fotball helt uten å spørre kona om lov. Klin vill altså.

Hvordan går det med laget mitt i England? Mye krise der også. Nil satis nisi optimum. *

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021.

Les også