Er den billigste kaviaren dårligere?
Du kan spare både penger og kalorier på å velge de rette produktene.

(SIDE2): Både pris og innhold kan variere i stor grad når du handler noe du tenker er omtrent identiske produkter.
Kanskje kjøper du den dyreste kaviartuben bare fordi du tenker at den sikkert er bedre enn billigversjonen. At du stoler mer på Mills enn Rema 1000 sine egne billigprodukter.
Men stemmer det?

Vi fikk ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no til å ta en kikk på fire utvalgte produkter som er tilsynelatende like.
- Jeg tenker at det alltid er en grunn til at et produkt er billigere enn noe annet. Man får det man betaler for. Ekte råvarer koster, mens sukker, vann og salt kan bli brukt som fyllmasse for å få ned kostnadene på produktene, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody til Side2.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun er opptatt av at du kan spise alt, men det kommer an på mengdene du spiser.
- Man skal ikke nekte seg det man liker, men avpasse mengdene i forhold til innholdet i produktene. Ta hensyn til hva kroppen har lyst til også, ikke bare hva som er godt. Og selv om noe er godt, behøver man jo ikke spise mye av det.
Andersen mener du bør fråtse i grønnsaker til alle måltider og spise variert. Dessuten er det viktig å si til seg selv at det man gjør er bra nok.
- Husk at «godt nok» er bra nok. Ta et skritt av gangen i retning av et bedre kosthold. Gaper du over for mye, klarer du ikke å holde på de gode vanene likevel, mener hun.
SE ERNÆRINGSFYSIOLOGENS KOMMENTARER TIL DE TO LIKE; MEN ALLIKEVEL ULIKE PRODUKTENE UNDER.
Grove lakseburgere med 8o prosent fisk fra godehav
Pris: 69 kroner (4 store fiskekaker)
Lakseburgere med hint av Dijonsennep og ingefær.
Hovedingredienser: Laks (80 prosent), melk, tapioka, dijonsennep.
Næringsinnhold: 230 kcal per. 100 gram
Fett: 16,4 gram
Karbohydrater: 2,4 gram (Hvorav sukkerarter: 0,7 gram)
Kostfiber: 0,01 gram
Protein: 18,3 gram
Salt: 2,5 gram
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fiskekarbonader fra godehav
50 prosent fisk
Pris: 34,90 kroner
Næringsinnhold: 128 kcal per.100 gram
Protein: 10,1 gram
Karbohydrat: 9,4 gram (Hvorav sukkerarter: 2,0 gram)
Fett: 5,6 gram
Kostfiber: 0,6 gram
Salt: 1,5 gram
(5 mellomstore fiskekaker)
Hovedingredienser: Renskåret fisk 50 prosent (kvitlaks), melk, tapioka.
Ernæringsfysiolog Camilla kommenterer: - De beste er de med mest fisk. Og laks er en fet fisk, så da er det igjen bedre å velge enn hvit fisk for å få i seg det sunne fettet. Men jeg syns man skal velge de med hvit fisk om man liker dem bedre, så får man heller ta et omega 3 tilskudd hvis man ikke får i seg nok fet fisk ellers. Viktig å tenke at det man velger å gjøre er bra nok - at man ikke skal prøve å være perfekt - for da ender man stort sett bare opp med en følelse av utilstrekkelighet og får bare dårlig samvittighet. Det er helt unødvendig. Husk alltid å ha grønnsaker til måltidene i en eller annen form - da blir kroppen kjempeglad. Og når kroppen blir glad, blir du også glad.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Go' & Mager Leverpostei Ovnsbakt fra Gilde
Pris: 13,80 kroner
Hovedingredienser: Svinekjøtt: 34 prosent, svinelever: 34 prosent, vann, hvetestivelse, rapsolje, salt.
Næringsinnhold: 155 kcal per. 100 gram
Fett: 9 gram, , karbohydrat: 5 gram (hvorav sukkerarter: 1 gram, protein: 14 gram, salrt: 1,75 gram
Ekte Ovnsbakt leverpostei Original fra Gilde
Pris: 19,40 kroner
Hovedingredienser: Lever ffra svin: 36 prosent, hodekjøtt av svin: 26 prosent, melk, svinekjøtt (5 prosent), hvetestivelse, glukose, salt.
Næringsinnhold: 254 kcal per. 100 gram.
Protein: 12 gram, Karbohydrat: 6,5 gram, fett: 20 gram, salt: 1,9 gram.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen kommenterer: - Selv om den ene er mager og man sparer fett ved å velge den, må man se på hvor mye og hvor ofte man spiser leverpostei - og hva man ellers spiser. Det er jo tross alt det totale kostholdsbildet som er avgjørende. Hvis du ved siden av leverpostei spsier masse annen fet mat, er det bedre å velge mager leverpostei, mens om du ellers spiser masse grønnsaker og varierer kostholdet, har det mindre å si hvilken du velger. Helsedirektoratet anbefaler å velge magre kjøtt - og melkeprodukter, og det kan være en grei regel å følge, men det betyr ikke at man aldri kan spise fete oster eller leverpostei som ikke er mager. Kostholdet må ses i sammenheng med alt du spiser. Du kan jo også velge å spise litt av hver.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaviarmix fra Mills
Pris: 24,30
Hovedingredienser: Rapsolje, sukkersaltet og lettrøkt rogn fra torskefileter (30 prosent), vann, sukker, eggeplomme.
Næringsinnhold: 100 gram vare gir 510 kcal.
Fett: 51 gram, hvorav mettede fettsyrer: 4 gram, enumettede fettsyrer: 30 gram, flerumettede fettsyrer: 14 gram. Karbohydrat: 8 gram (hvorav sukkerarter: 6 gram) Protein: 5 gram, Salt: 4,1 gram.
Kaviarmix fra Rema 1000
Pris: 11,10 kroner
Hovedingredienser: Rapsolje, sukkersaltet røkt rogn, sukker, vann, salt potetflak, tomatpuré.
Næringsinnhold: 100 gram vare gir 432 kcal.
Fett: 30 gram, hvorav mettede fettsyrer 2,3 gram, enumettede fettsyrer 20 gram, flerumettede fettsyrer 8,5 gram. Karbohydrater: 36 gram (hvorav sukkerarter: 4,8 gram) Kostfiber: 0 gram, Protein: 4,2 gram.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen kommenterer: - Mindre fett, men mer karbohydrater i Rema 1000 sin variant. Fordi produktet spes med potet, tomatpuré, vann og sukker. Så Mills sin har en bedre sammensetning, selv om du fårt mer rogn i Rema 1000 sin tube.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lett Gulost fra SYNNØVE
Pris: 42,10 kroner
(300 gram)
Hovedingredienser: Melk, salt, løpe.
Næringsinnhold: 100 gram vare gir 265 kcal.
Protein: 29 gram, karbohydrat: 0,1 gram, fett: 16 gram.
Dansk Gräddost fra Arla
Pris: 23,70 kroner
(125 gram)
Hovedingredienser: Pasteurisert melk, salt, melkesyrekultur, osteløpe.
Næringsinnhold: 100 gram vare gir 420 kcal.
Protein: 19 gram, karbohydrat: 0,1 gram, Fett: 38 gram.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen kommenterer: - Disse to ostene er veldig forskjellige i smak og opplevelse og innhold. Gräddost er jo kjent får å være en fet ost - til og med fetere enn vanlig gulost også som har 27 prosent fett.
- Lettosten blir mye tørrere og gir mindre smak enn gräddost. Jeg vil si at om man spiser ost hver dag, er en lettere å foretrekke. Som helsedirektoratet jo anbefaler; velg magre melkeprodukter. Men elsker du gräddost er det ingenting i veien for å snike inn noen skiver i uka - så lenge du totalt sett ikke spiser for mye annet med mye mettet fett. Det handler om å skape en balanse.