- Du spiser ikke så grovt som du tror

Forbrukerrådet mener denne merkeordningen er misvisende og villeder forbrukeren.

BRØDSKALA`N: Dette merket skal hjelpe deg til å vite hvor grovt brødet som kjøpes er, men hvor pålitelig er det egentlig?
Publisert

(SIDE2): Daglig leder for Baker- og Konditorbransjens Landsforening synes det er uheldig av Forbrukerrådet å si at Brødskala`n ikke er til å stole på.

- Ikke en god indikasjon

- Brødskala’n er misvisende og brødene tilsettes farge for å framstå som grove, skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

De har gjort en gjennomgang av merkingen av brød og mener at vi foreledes til å tro at vi spiser grovere enn vi faktisk gjør.

- Grovt brød er sjelden så grovt som det utgir seg for å være. Brødskala’n, som er utviklet for å gjøre det enkelt for forbruker å vurdere grovhet på brød, er mer enn moden for revidering, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

VIL HA BEDRE BRØDMERKING: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener at Brødskala`n må få nye beregningsmetoder.

- Mørk farge på brødet er heller ikke en god indikasjon på grovhet. Bransjens bruk av malt og maltmel gjør at vi blir villedet når vi handler, mener Instefjord.

Det er mengden fullkorn som avgjør hvor grovt brødet er. Forbrukerrådet har gjennomgått beregningsmetoden som ligger til grunn i Brødskala’n og de mener at brødene er ikke så grove som merket gir inntrykk av.

- Det er feil å gi forbrukerne inntrykk av at et brød er grovt når det hovedsakelig er bakt på fint mel og gluten, men tilsatt kli. Det strider med både sunn fornuft og etablerte definisjoner, sier Gunstein Instefjord.

- Matvarebransjen eier merket og har ansvaret for at det ikke er misvisende. Vi forventer at bransjen nå tar en gjennomgang, slik at merket faktisk gir oss riktig informasjon, legger han til. 

- Brødet er akkurat så grovt som vi sier

Brødskala’n er en godt etablert merkeordning som mange kjenner til, og som også helsemyndighetene henviser til. Forbrukerrådet, som i sin tid var med og utvikle merket, mener at beregningsmetoden for grovhet ikke er på linje med ny og etablert kunnskap.

Roald Gulbrandsen, direktør i NHO Mat og drikke, sier til Side2 at Brødskala`n er et godt innarbeidet merke som forbrukerne kan ha tillit til.

NHO MAT OG DRIKKE: Direktør Roald Gulbrandsen sier at i tillegg til Brødskala`n, vil brødene også bli merket med nøyaktig grovhetsprosent for å unngå eventuelle misforståelser hos forbrukeren.

NHO Mat og Drikke eier merkeordningen Brødskala'n og de har lest Forbrukerrådets rapport «Ikke så grovt som du tror».

- Først vil jeg si at brødet er akkurat så grovt som vi sier det er. Vi legger til grunn Mattilsynets fortolkning av merkeregelverket når det gjelder bruk av begrepet grovt på brød. Her følger vi Mattilsynet, hvis de endrer sin fortolkning vil vi måtte se på våre kriterier en gang til, sier Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til Side2.

- Vi har aldri forsøkt å lure noen

Anders Vangen, Daglig leder for Baker- og Konditorbransjens Landsforening, mener det er uheldig av Forbrukerrådet å si at brødene ikke er så grovt som merkeordningen antyder.

- Denne grovhetsberegningen vi har forholdt oss til er utviklet i samarbeid med helsemyndighetene og Forbrukerrådet. Det er ingenting som er feil med selve merkingen og hvordan man regner seg frem til grovheten på brødet, men man kan alltids diskutere hvordan denne utregningen bør være, sier Vangen til Side2.

- Og vi er enig med Forbrukerrådet og Helsedirektoratet om at farge og konsistens ikke kan si noe om hvor grovt brødet er. Derfor er vi opptatt av å vise frem grovhetsskalaen sammen med grovhetsprosent, sier den daglige lederen.

- Det er dumt om forbrukeren blir i tvil om hvor godt denne merkeordningen fungerer. Vi har aldri forsøkt å lure noen, påpeker Anders Vangen.

Blir merket med grovhetsprosent

Forbrukerrådet har i sin rapport kommet med en noen anbefalinger til NHO Mat og Drikke om hvordan man blant annet bør revidere grovhetsmerket.

- Vi har nettopp hatt en større gjennomgang av Brødskala'n, da har vi også sett på merket. Vi har vurdert å skravere med reel grovhetsprosent, slik Forbrukerrådet anbefaler, men kommet frem til at dette ikke er formålstjenlig, sier Gulbrandsen.

- Vi beholder merket slik det er, men krever nå at nøyaktig grovhetsprosent skal stå rett over eller rett under merket på emballasjen. Det skal være umulig for forbruker å misforstå grovhetsprosenten, forklarer han.

Gulbrandsen forteller at produsentene er i ferd med å bytte ut emballasjen sin. De skal få bruke opp gammel emballasje før de på all ny emballasje vil ha merket med grovhetsprosent over eller under. Han påpeker at det gjennomføres jevnlige kontroller for sikre kvaliteten til merket.

- Brødskala'n er vårt merke. Vi er stolte av det. Vi mener det gir enkel, lett tilgjengelig og presis informasjon til forbruker, sier Gulbrandsen

I rapporten peker også Forbrukerrådet på andre problemstillinger blant annet knyttet til ulike produksjonsmetoder og merking av brød.

- Det har vært og er en enorm teknologiutvikling på baking og bakeprosesser. Det er fantastisk å se hvordan bakere tar i bruk nye produksjonsmetoder for å kunne tilby enda bedre brød til forbrukere. Vi oppfordrer Forbrukerrådet til å få bedre innsikt i disse, avslutter Gulbrandsen.

HVOR GROVT? Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.