Du kan skylde på foreldrene dine om du er kresen i matveien
Er du en av de som helst vil ha burgeren uten salat - fordi det grønne smaker vondt?

Du er kanskje en av de som venner og familie synes er vanskelig å lage mat til, og som kalles kresen? Og det går mest i det mange vil kalle søppelmat, mens grønnsaker og kaffe får deg til å brekke deg?
Forskerne mener å ha funnet en årsak til kresenheten – som ikke (bare) har å gjøre med barnslig oppførsel eller tullete meninger om «kaninfor».
- Som mye annet, virker det å være et resultat av komplekse forbindelser mellom gener og miljø, sier forsker Marcia Pelchat ved Monell Chemical Sense Center i Philadelphia, USA, til menshealth.com.
Gener som har med smak å gjøre, kalt TAS2R38, bestemmer hvor bitter noe smaker hos den enkelte, som kaffe og kål. Og dersom du opplever brokkoli som svært bittert, er det naturlig at du unngår å spise det, mener forskerne. En annen genetisk faktor er mRNA. Jo mer mRNA smaks-cellene dine lager, jo mer sensitiv er du overfor bitter mat og drikke.

Det betyr at aversjonen overfor bitter smak kan være nedarvet gjennom generasjoner. Noe som er logisk, sett i lys av evolusjon.
- Det er en teori om at det er å være skeptisk til det du spiser, kan være med å hindre at du spiser noe som er giftig, sier Pelchat.
LES også: - Du kan se på mannens testikkelstørrelse, hvor utro kvinnen er
Det gjelder spesielt små barn, der man ser at kresenheten når en topp i alderen 2 til 3 år. Da er vi kresne overfor hva vi putter i munnen, før vi senere lærer og forstår hva som er trygt å spise.
Miljø slår også inn – og igjen kan du muligens se til dine foreldre og oppvekst. De de serverte, likte eller mislikte, går ofte i «arv».
Forskerne mener man uansett bør lære seg å spise mat man er kresen på. Grunnen er at ofte spiser kresne voksne matvarer som har mye fett og sukker, - og dermed mye kalorier -ettersom det er kjent og ofte har en smak man liker bedre. Spiser man lite variert, risikerer man også å gå glipp av viktige mineraler og vitaminer.
Det finnes forskjellige måter å lære seg å spise ting man ikke liker, men stort sett går en ting igjen: Du må prøve retten flere ganger. Smaksløkene dine kan trenge opptil 20 forsøk før de «godtar» smaken.