Forum:

Våre eksperter svarer deg gratis

Dette kan du spørre dem om.

EKSPERTTJENESTE: Gynekolog Mette Moen og ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim er to av ekspertene som svarer gratis på spørsmål i forumet på Doktor Online.
EKSPERTTJENESTE: Gynekolog Mette Moen og ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim er to av ekspertene som svarer gratis på spørsmål i forumet på Doktor Online. Foto: FOTO: Fotomontasje. Portretter Petter Berg og Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

I forumet på Doktor Online kan du diskutere alt mellom himmel og jord med andre brukere. Vi har også fageksperter som svarer gratis på spørsmål du måtte ha. 

 

Ernæringsfysiologen vår, Randi Vassbotn Norheim, svarer på spørsmål relatert til kosthold, livsstilsendring, vektnedgang og andre problemstillinger som kan knyttes til mat. 

 

Eksempler på spørsmål som andre har stilt ernæringsfysiologen vår:

 

1. Ensidig kosthold:

"Jeg lurer på om ernæringsfysiologen kan ta seg tid til å svare meg på dette. På grunn av allergi og økonomi har jeg et ganske ensidig kosthold. Det blir mye brødvarer, og mye melkeprodukter. (...)  Jeg spiser lite grønt pga allergi, bruker salatblader på brød. Får dessverre i meg ganske mye melkeprodukter, 1 glass Cultura/2-3 skiver lettere hvitost pr dag i tillegg til at jeg kan drikke opptil 1 liter laktoseredusert melk daglig. Dette sammen med kylling er hovedkilden til protein for meg. Så godt som sukkerfritt kosthold, kun tilsatt sukker i rundstykkene. Savner frukt og grønt MYE, men reagerer allergisk på veldig mye, spesielt i pollensesong.

Har ikke regna på nøyaktig kaloriinntak men vil tro jeg ligger på rundt 1200 om dagen, trener styrke/kondisjon 3-4 ganger i uka. Har lite fremgang i muskelmasse men blir strammere og har sterkere kjernemuskulatur. Normalvektig.

For det første: er dette alt for mye melk? Varm kakao uten sukker er eneste kosen/snopet jeg har, derfor er det litt vanskelig å legge det helt bort. Er dette farlig mye melkefett? For det andre: hva slags vitamin/mineraltilskudd bør jeg ta siden jeg ikke får i meg noe særlig grønt?"

Les hele spørsmålet og det grundige svaret fra ernæringsfysiologen her.

 

2. Kostholdsendring - når ser man forskjell?

"Jeg lurer på hvor lang tid man må ha hatt en kostholdsforandring før man bør merke forbedring?

Jeg har slitt med mageproblemer (ikke alvorlige, men nok til at jeg ønsker å gjøre noe med de) stort sett hele livet, og det er noe som ligger i familien. Jeg har nå bestemt meg for å spise 100% raw food (helt rå, vegansk, naturlig og ubehandlet mat) i noen uker for å se om dette hjelper på problemene. Er nå i starten av uke 5 og har ikke merket noen forbedringer i det hele tatt så langt, og lurer derfor på hvor mange uker jeg bør fortsette med dette før jeg kan avklare helt sikkert om det hjelper på meg eller ikke? (...)"

Les resten av spørsmålet og svaret fra ernæringsfysiologen i forumet.

 

3. Uspesifisert spiseforstyrrelse

"Jeg lurer på om noen av dere har noen erfaringer eller innspill å komme med til meg? Jeg er undrevektig med bmi på under 16.
Jeg har ikke bevisst gått inn for dette vekttapet, slik man kan se ved anorexia/bulimi. Jeg er derimot sterkt preget av angst og depresjon. Det er det som direkte har ført til mitt store vekttap, minus 25 kg siste 11 mnd.
Konstant ubehag i form av kvalme, klump i halsen, hyperventilering, svimmelhet og nedsatt almenntilstand gjør sitt til at det er nærmest umulig å få i meg mat"

Les ernæringsfysiologens vurdering her.

 

 

MAT OG ERNÆRING: Har du et spørsmål om kosthold, vektnedgang eller noe annet knyttet til mat eller drikke? Spør vår ernæringsfysiolog, hun svarer gratis i forumet på Doktor Online.
MAT OG ERNÆRING: Har du et spørsmål om kosthold, vektnedgang eller noe annet knyttet til mat eller drikke? Spør vår ernæringsfysiolog, hun svarer gratis i forumet på Doktor Online. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Gynekolog Mette Moen har vært tilknyttet Doktor Online i mange år, og hun svarer brukerne på små og store spørsmål om kvinnehelse, som problemstillinger knyttet til gynekologi, fødsel, graviditet og overgangsalder.  

Eksempler på spørsmål som andre har stilt gynekologen vår:

44 og gravid?

"Jeg fyller 44 i april og ønsker meg baby.. Har to barn fra før. Jeg er frisk og sprek. Menstruasjonene mine er regelmessige. Men jeg har hatt et svangerskap utenfor livmoren for ca 12 år siden. Egglederen ble "brent" men fikke fjernet. Gynekologen sa at det var stor usikkerhet om den ville fungere. Ble gravid ikke lenge etter operasjonen men da gjennom den friske egglederen. (Jeg har sammen mann nå som er far til de to barna jeg har.) Har lyst på baby, men lurer på om toget har gått...? Hva mener du som er ekspert? Takknemlig for svar!"

Les svaret til gynekologen her.

Hysterektomi og østrogen

"Fikk nylig fjernet både livmor og eggstokker pga ekstremblødninger og store muskelknuter og fikk med meg resept på østrogen hjem fra sykehuset. Venter på hetetokter, som fremdeles ikke har innfunnet seg (to dager etter operasjon). Skal jeg allikevel starte med østrogen? Det tar vel en tid før dette virker? Fikk dessverre mangelfull info på sykehuset. Takknemlig for svar"

Les Mette Moens svar til kvinnen her.

Store menstruasjonsblødninger

"Jeg er ei jente på 19 som sliter med store menstuasjonsblødinger. Det er også ganske smertefullt og vanlig smertestillende som man får kjøpt i dagligvarebutikken har ikke hatt stor effekt. 

Når det står på som verst (de første dagene) blør jeg så mye at jeg er konstant redd for at det skal blø igjennom og det har hendt et par ganger selv om jeg bruker både tampong og bind samtidig. På nettene setter jeg ofte vekkerklokka på noen ganger i løpet av natten for å skifte før det blør igjenom. Jeg føler at jeg ikke kan gå ut lenger de først 2-3-4 dagene pga. dette problemet. 

Nå er det slik at jeg fikk menstruasjonen for kun 1 år siden, og den er ikke helt regelmessig fortsatt. Kan dette gå over? Menstruasjonen er jo litt ufoutsigbar i starten slik jeg har forstått det. Jeg skammer meg ganske mye over å ha det slik, så har liten lyst til å oppsøke legen med dette"

Les gynekologen og de andre brukernes svar i forumet.

Foster på konsert?

"Jeg har lyst til å dra på konsert senere i år, men er muligens gravid da, så mye som opp til 3 mnd. Lydnivået er svært høyt. Er dette skadelig og bør unngås?"

Les gynekologens svar.

 

 

GYNEKOLOG: Gynekolog Mette Moen svarer på spørsmål om gynekologi og generell kvinnehelse i forumet på Doktor Online.
GYNEKOLOG: Gynekolog Mette Moen svarer på spørsmål om gynekologi og generell kvinnehelse i forumet på Doktor Online. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Coloubox.com

Psykiater Nils Håvard Dahl har svart på brukernes spørsmål knyttet til psykiatri i flere år.

Eksempler på spørsmål som andre har stilt psykiateren vår:

Tror du det bare er deg?

"Hvorfor spør psykologer om det? Tror du det bare er du som har det sånn eller tenker slik? Nei, jeg tror ikke det, men på hvilken måte skal det hjelpe meg å vite at noen andre har det på samme måte? Det er jo ikke som at jeg fryder meg over andres ulykke. Jeg blir ikke glad av å høre at andre også sliter. Hvorfor syns de det er så viktig å få fram det, at jeg ikke er alene om det? Jeg antar jo at det er en grunn til det, jeg klarer bare ikke se den."

Les hele debatten og svaret fra psykiater Nils Håvard Dahl i forum.

 

Psykose eller vanlig ved depresjon?

"Vedkommende som har en depresjon, har opplevd paranoide tanker. Tankene gikk på at alle var i mot han. Han opplevde også at alle på bussen stirret på han og han opplevde at alle i en kinosal stirret på. Ingen annen type paranoide tanker ut over dette, men alt føltes helt virkelig når han var midt i det. Han opplevde dette i noen dager.

Fra den ene dagen til den andre skjønner vedkommende at det han hadde var paranoide tanker. Jeg vet ikke hva en psykose er, men var dette en psykose ? (...)

Må vedkommende ha medisiner resten av livet for å unngå nye episoder? (...)

Les hele innlegget og svaret til psykiateren her.

 

- Føler meg litt egoistisk

"Den som står meg nærmest er alvorlig syk. Har taklet det rimelig greit så langt. Men nå har det eskalert. Takler det ikke så bra lenger. 
Jeg er sliten etter å ha levd med konstant frykt og bekymring i flere dager. Alt er usikkert. Plutselig kan jeg finne personen død.

Jeg plages også av dårlig samvittighet fordi jeg reagerer på andre ting nå som situasjonen er slik den er. Jeg burde ikke latt små ting gå inn på meg. Men det har det gjort. Jeg har følt meg egoistisk pga det, og nå har det også eskalert. Jeg burde ikke tenkt på meg selv i hele tatt. All min oppmerksomhet burde vært hos denne personen. Og det gnager meg i stykker. Hvis noen har noen ord eller råd er jeg takknemlig for det."

Les alle innleggene her.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning