Ising i tennene

Dette er årsaken til ising i tennene

Hva hjelper egentlig mot ising i tennene? Slik forebygger du problemet.

ISING I TENNENE: Ising i tennene skydles ofte for hard pussing, men kan også bunne i en rekke andre årsaker. FOTO: Getty Images.
ISING I TENNENE: Ising i tennene skydles ofte for hard pussing, men kan også bunne i en rekke andre årsaker. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Ising oppstår når dentinet, som ligger under emaljen og utgjør størsteparten av tennene, blir blottlagt av en eller annen grunn. Som oftest skyldes det hardhendt tannpuss som forårsaker at tannkjøttet trekker seg oppover eller nedover, slik at deler av roten blir synlig.

Det sier Vibeke Kjæsærheim som jobber på Sæter TannhelseTeam. Tannlegen underviser også ved Det odontologiske fakultet om ising i tennene, som på fagspråket heter dentin hypersensitivitet.

Forebygg ising i tenner

Kjærheim forklarer at dentinet har et utall av ørsmå kanaler som går helt inn i nerven.

- Om disse kanalene er åpne i begge ender, vil et stimuli fra utsiden starte en bevegelse i væsken som finnes inne i disse kanalene. Dette vil utløse en reaksjon fra nerven som vi oppfatter som skarp smerte, sier tannlegen. Hun påpeker at ising i tennene ikke er farlig, i den forstand at det ikke er en tilstand som skader nerven i tannen.

- Hvordan kan ising i tennene forebygges?

- Én metode er å pusse så forsiktig som mulig, men likevel grundig nok til å få fjernet tannbelegget, slik at tannkjøttet ikke trekker seg tilbake. Dette er lettere sagt enn gjort, da de fleste voksne allerede har slike tannhalser på en eller flere av tennene.

Les også: Er visdomstannen vond? Du trenger ikke nødvendigvis trekke den

Årsak til ising i tennene

Ising i tennene, som tannlegen beskriver som et veldig vanlig fenomen, utløses av en rekke ulike årsaker. Det vanligste er kulde, som når du for eksempel drikker eller spiser noe kaldt - derav betegnelsen.

- Det går fort over, og det er sannsynligvis en av grunnene til at folk sjeldent går til tannlegen med det. De fleste opplever dessuten at ising i tenner kan vare i en periode før det går over. Tannlegene har midler som de kan pensle eller lakkere på, men selv her har de fleste ganske kort varighet.

En annen utløsende faktor er sure drikker som brus og juice, eller i det hele tatt et kosthold med mye syrlige matvarer.

- Da kan de pluggene som naturlig dannes i kanalåpningene etses vekk og gi plager med ising.

Råd mot ising

Det gjelder derfor å forhindre at de små kanalene er åpne fra utsiden.

- Det er ofte her tannpasta- og skyllevæskefabrikantene konkurrerer om å forske frem ulike stoffer som skal blokkere kanalåpningene. Det er ikke vanskelig å finne slike stoffer, men problemet har i stor grad vært å få dannet plugger som blir værende over tid, sier Kjærheim, og fortsetter:

- Her er nok ikke det endelige produktet funnet, men det er mange som er til god hjelp og meningen er jo at de skal brukes over en lengre tid.

En annen tankegang er å hindre nerven i å utløse smerte, ifølge tannlegen.

- Det er tilfellet med tannpastaer som inneholder kaliumsalter. De må brukes over noe tid før de får virkning, men de som plugger kanalene har som oftest effekt ganske umiddelbart.

Les også: Seks årsaker til at du har tannverk

Tannkrem mot ising i tennene?

Kategorisjef i apotekkjeden Boots Norge AS, Morten Karlsen, sier at de har ulike tannpastaer, munnskyll og fluortabletter som er tilpasset ising i tennene.

- Enkelte produkter inneholder kalium som kan redusere følsomheten i tennene, mens andre inneholder stoffer som kan ha en positiv effekt på de eksponerte åpne dentinkanalene som går inn til nervene, sier han.

- Hvordan er pågangen på disse produktene?

- Det er nok en økning i antall personer som plages med ising i tennene. Flere velger å bleke tennene med produkter basert på for eksempel hydrogenperoksid, som er kjent for å forårsake ising siden de penetrerer tannemaljen.

Les også: Få hvite tenner uten tannbleking

Puss tennene!

Karlsen sier at det er anbefalt å pusse tennene to ganger per dag. For ofte og for hardt kan føre til tilbaketrukket tannkjøtt og tære på tannemaljen.

- Har det kommet flere og bedre produkter mot ising i tennene med tiden?

- Det har ikke kommet noen nye varianter de siste årene, så det er de samme produktene som er på markedet. Forskjellen er at det har blitt flere aktører som tilbyr de samme produktene, men med ulike virkestoffer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning